Yatırım Fonları Ters Repoya Yöneldi

23.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Değeri eylülde 361 milyon dolar daha azalarak 3.1 milyar dolarla bu yılın en düşük seviyesine gerileyen yatırım fonlarının porföyündeki ters reponun payı giderek
yükseliyor.


Portföy değerleri son üç aydır sürekli küçülen menkul kıymet yatırım fonları, portföylerini yeniden ters repoya yönlendirdiler. Yatırım fonlarının toplam portföy değerindeki azalma eylül ayında da devam etti ve 3.1 milyar dolara geriledi. Sisteme yeni katılan 4 fonla birlikte, sistemdeki toplam yatırım fonu sayısı 260`a yükseldi. Fon sayısındaki artışa rağmen, yatırım fonlarının toplam değerindeki düşüş eylül ayında da devam etti. 361 milyon dolar daha azalan fonların portföy değeri eylül sonu itibariyle 3 milyar 52 milyon dolarla bu yıl ki en düşük düzeyine düştü. Böylece fonların portföy değerinde son iki ayda yaşanan azalma 641 milyon dolara ulaştı. Geçen yılın sonunda 1 milyar 247 milyon dolar olan fon sisteminin toplam değeri, bu yıl ocak ayında 4 milyar 456 milyon dolara kadar yükselerek en tepe noktasına çıkmıştı.


İzleyen aylarda dalgalı bir seyir izleyen portföy değeri, temmuz ayına kadar 3.5 milyar dolarla 4.3 milyar dolar arasında dalgalanmış, Ağustos sonunda 3 .4 milyar dolara kadar düşmüştü. SPK`nın verilerine göre fonların portföy değeri bu yıl ocak ayında dolar bazında yüzde 98 arttı. Şubatta yüzde 13 azaldı. Martta yüzde 1, nisanda yüzde 10 yükseldi. Mayısta yüzde 14`lük, haziran da yüzde 4`lük azalış, temmuzda yüzde 3`lük artış yaşanan portföy değerinde ağustosta yüzde 8, eylülde ise yüzde 13 oranında düşüş kaydedildi.


A TİPİ FONLAR HIZLI DÜŞTÜ;

Eylülde en hızlı düşüş hisse senetleri fiyatlarındaki azalmaya bağlı olarak A tipi yatırım fonlarında gözlendi. Portföylerinin büyük bölümünü hisse senetlerinden oluşturmak zorunda bulunan A tipi fonların portföy değerinde dolar bazında yüzde 16 oranında azalma yaşandı. B tipi fonların portföy değerindeki dolar bazında azalma ise yüzde 9 olarak gerçekleşti. Bu gelişme sonucunda, A tipi fonların değeri 1 milyar 107 milyon dolardan 936 milyon dolara, B tipi fonların değeri ise 2 milyar 306 milyon dolardan 2 milyar 116 milyon dolara düştü. Sistemde eylül sonu itibariyle katılma belgeleri halka arz edilmiş 141 A tipi, 119`da B tipi yatırım fonu bulunuyor.


PORTFÖY TERS REPOYA KAYIYOR;

Hisse senedi fiyatlarındaki hızlı düşüşler yatırım fonlarının portföylerinin ters repoya kaymasına neden oldu. Ağustos ayı sonunda yüzde 65 olan ters reponun sistemin toplam portföyü içerisindeki ağırlığı eylülde yüzde 68`e çıkarken, hisse senetlerinin ağırlığı yüzde 16`ya kadar geriledi. Hazine bonosu ve Devlet tahvillerinin dayı da yüzde 18`den yüzde 16`ya düştü.


SPK`nın verilerine göre, eylül sonu itibariyle A tipi yatırım fonlarının portföylerinin yüzde 50`sini hisse senetleri, yüzde 38`ini ters repo, yüzde 12`sini ise Hazine bonosu ve Devlet tahvilleri meydana getiriyor. Eylülde hisse senetleri ile tahvil ve bonoların payı ağustosa göre 1`er puan gerilerken, ters reponun payı 2 puan arttı. B tipi fonların portföyündeki hisse senetlerinin yüzde 1 olan payı eylülde de değişmezken, ters reponun payı yüzde 78`den yüzde 81`e yükseldi. Hazine bonosu ve Devlet tahvillerinin payı ise yüzde 21`den yüzde 18`e geriledi. (FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.