Yeni Banka Yok.

24.12.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Merkez Bankasi Baskani, `Bundan sonraboyle bir operasyon olmayacak. Ancak soylentiler surerse saglam bir banka bile buna dayanamaz` dedi. Merkez Bankasi Baskani Ercel, "Bankalar Yeminli Murakiplari`nin yaptigi incelemeler ve bizim degerlendirmelerimize gore halihazirda hicbir bankanin bundan sonra bu turden olaylarla karsilasmayacagini bize gosteriyor" dedi. Bes bankanin Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu`na devrinden sonra banka operasyonlarinin devam edecegine yonelik beklentilere bir yanit da Devlet Bakani Recep Onal`dan geldi. "Onumuzdeki donemde karar verilmesi gereken hicbir nokta kalmadi" diyen Onal, bu konuda bir surpriz olmayacagini da soyledi. Bundan sonra boyle bir operasyonun olmayacagini da vurgulayan Ercel, "Soylentiler devam ederse, altini ciziyorum, normal, saglam bir bankayi bile goturur" dedi. Ercel, ileride sikintilarin cikabilecegini, ancak gereken onlemlerin alindigina dikkat cekti. Operasyonun maliyeti konusunda, Asya ulkelerinden ornekler veren Ercel, bu turden operasyonlarin maliyetinin GSMH`lerinin yuzde 20`si ile 40`i arasinda oldugunu, Turkiye`de ise maliyetin cok dusuk miktarlarda gerceklestigini bildirdi. Ercel, devredilen bes bankayla ilgili birlestirme dusunmediklerini kaydederek, "Ancak mevcut bankalar kolaylastirici tedbirler alinarak piyasa mekanizmasi icinde birlestirilecek. Ikinci olarak da disardan evlenmeler olacak. Boylece sistem daha saglikli isleyecek" diye konustu. Bankacilikla ilgili incelemelerde sorunlu bes banka saptandigini belirten Onal, "Tedbirleri aldik. Simdilik bugunku verilerle bitmistir. Bundan sonrakiler tumuyle rehabilitasyonla ilgilidir. Bankalarin fona devriyle ilgili, onumuzdeki donemde karar verilmesi gereken hicbir nokta kalmamistir. Burada bir surpriz olmayacaktir" yaniti verdi. Onal, ileride olaganustu sartlar ortaya cikabilecegini, bunun kararinin da gelismelere gore verilecegini belirtti. Bankalar operasyonunun tam zamaninda yapildigini ve gecikme oldugu yonundeki goruslere katilmadigini ifade eden Onal, `bankalarin icinin bosaltilip bosaltilmadigi` yolundaki soruya karsilik da konunun yargiyi ilgilendirdigini, kendilerinin su anda sadece sistemin sagligi ve mali yapinin iyilestirilmesiyle ilgili olduklarini kaydetti. Fona devredilen bankalara ait olan off-shore bankalarin mevduat guvencesi icinde olup olmadigi sorusu uzerine Onal, "Off-shore bankalar bizim mevduat guvencesi kapsaminda degildir. Cunku yuksek getiriler nedeniyle oralara gidiliyor. Banka yeterli fonu temin ederse, bedelleri burada odenecek. Karsi bankadan yeterli fon gelmiyorsa, gayet tabii para yatiranlar, bunun riskine katlanacak" yanitini verdi. (RADIKAL)
991224> "Faiz 30`a dusecek" Merkez Bankasi Baskani Gazi Ercel, bes bankanin Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu`na devredilmesiyle bankalarin arizali bolumlerinin temizlendigini vurguladi. Faizlerin yakin zamanda yuzde 30`lara dusecegine inandigini belirten Ercel, "Kamu maliyesinde onemli iyilesmeler olacak. Faizlerde yuzde 40`lari gorduk, yakin zamanda yuzde 30`lari da gorecegimize inaniyorum" diye konustu. Ercel, dun Ankara Sanayi Odasi`nda, uyelere para ve kur politikalari ile ilgili bilgi verdi. Uluslararasi Para Fonu (IMF) ile imzalanan anlasmanin onemine de deginen Ercel, `Alinan kararlarda en ufak bir sapma olmamasi gerekiyor. Ve ozellestirmede 7.5 milyar dolarlik hedefe ulasilmasi sart.` dedi. Buyume hedefinin yuzde 5.5 oldugunu animsatan Ercel, izlenecek programla birlikte buyumenin de hiz kazanacagini kaydetti. Ercel, doviz rezervinin 23.8 milyar dolar oldugunu belirterek, "Kurda herhangi bir degisiklik yaparsaniz ekonomi coker. Butce, kamu, ozellestirme ve banklar kontrol altina alinacak. Boylece kurun fazla oynamasina da engel olacagiz. Faizi ele gecirecegiz" diye konustu. (RADIKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.009 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.