Yılbaşı patlaması

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yılbaşıyla e-alışverişe rağbet arttı

Yılbaşı ve Noel’in birleşmesiyle hızlanan dünya online alışveriş sektörü yılsonunda gelen bu satışlarla patlamaya hazırlanıyor. E-ticaretin önde gelen dev sanal şirketlerinin yılbaşı beklentisi 12,5 milyar dolarlık ciro rakamı. Yıllık toplam e-ticaret satış miktarının 37,5 milyar dolar olduğu belirtilirken yılın son iki ayındaki rakam toplam hacmin yaklaşık 1/3ü büyüklüğünde.

Her ne kadar araştırma şirketleri e-ticaretin % 80 başarısız olduğunu ortaya koysa da bu rakamlar geçen sene ve 1998 ile karşılaştırıldığında önemli sonuçlar elde ediliyor. 1999 da bu rakam 7.3 milyar dolar, 1998’de ise sadece 3.3 milyar dolardı. Bu sene yılbaşı alışverişlerinde 1999’a göre % 50lik bir artış sözkonusu.

27 Kasım-3 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen internetten aışveriş satış rakamının 1,3 milyar dolar olduğu göz önüne alınırsa bu rakam hayal olmaktan uzak görünüyor. 1999’da ise aynı 6 günlük dönemdeki satışlar sadece 898 milyon dolar.

En çok satılan ürünler...

Online alışverişte en çok satılanlar listesinde 182 milyon dolarlık satışla giyim ürünleri birinci sırada, oyuncaklar ise 133 milyar dolarla ikinci sırada ve hemen arkasında 122 milyon dolarla elektronik eşyalar yer alıyor. Bu rakamlarda oyuncakların ikinci sırada yer almasının en önemli nedeni yine yaklaşan yılbaşı olarak gösterilirken elektronik eşyalar e-ticarette her zaman gözde.

En e-tüketen kadınlar...

Araştırmanın ilginç bir sonucu da e-ticareti en çok kullananın kadınlar olması. Yılbaşında kadınlar e-alışverişte ortalama 307 dolar harcarken bu rakam erkekler için 226 dolar. Genel olarak yılbaşında online alışveriş tüketicisinin ortalama harcaması 280 dolar ve bu rakam 1999’a oranla % 30 artmış durumda.

Yılbaşı alışverişlerine bu sene 5.8 milyon yeni e-tüketicinin katılması hesaplanırken geçen sene yılbaşı alışverişlerini sanal ortamdan gerçekleştirenlerin %97’sinin tercihi yine online alışveriş.

Türkiye’de durum biraz farklı...

İnternet üzerinden alışverişini yapanlarda bu bir çeşit bağımlılığa dönüşürken Türkiye’de ise olay biraz farklı. Türkiye’de internet kullanıcılarının sadece %3.4’lük kesimi alışverişlerini internet üzerinden yaparken % 42.5’lik bölümünün e-alışverişten habersiz olması durumu ilginç bir hale sokuyor. % 36.4’lük kesim e-alışveriş yapmadığını belirtirken e-ticaret şirketlerine umut veren ise %17.7’lik potansiyel e-tüketiciler.

Her geçen gün internet hastalığının daha da salgınlaştığı ülkemizde e-ticaretten habersiz kesimin de mutlaka b,r yerde bu olaydan haberdar olup bu kolaylığı kullanacakları düşünülüyor. Ancak şirketler için esas amaç online alışverişe güvenmeyen ve bu yüzden yapmak istemeyen % 36.4’lük kesimi sektöre kazandırmak.

Bu kesimin e-ticareti tercih etmemelerinin sebepleri ise alışveriş yaparken girilen kişisel bilgilerin ve kredi kartı bilgilerinin güvenilirliğine duyulan inançsızlık ve istenilen ürünlerin bulunamaması.

Yine de sektör umutlu...

İnternete güvenin %20 dolaylarında oluğu Türkiye’de, bankalar ve internet şirketleri son teknolojileri uygulamaya başlayarak hızla bu korkuları giderme çabasında. Her geçen gün online alışveriş sitelerinde rekabetten doğan ürün çeşitliliğini geliştirme çabaları da, kısa zamanda istenilen ürünü bulamama nedenini de ortadan çıkartacak gibi gözüküyor. İnternet ticaretini yatırım olarak gören şirketler bu sektöre yaptıkları büyük yatırımlardan mutlaka gelecekte güçlü geri dönüşler alacağı inancında. (Tradecnet)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.