Zeytinyağına 1 Milyon 50 Bin Lira

23.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Tariş, zeytinyağı avans fiyatını 1 milyon 50 bin lira olarak açıkladı. Açıklanan fiyatın 5 asit yağ için geçerli olduğu, yemeklik yağdaki kaliteye göre fiyatın 1.5 milyona kadar yükseltilebileceği belirtildi.



Zeytin ve zeytinyağı üreticisi, sanayicisi ve ihracatçısının meraklı bekleyişi sona erdi. Prim miktarındaki belirsizlikten dolayı fiyat ilan edemeyen Tariş, tartışmalara noktayı koyarak uygulayacağı fiyatı ilan etti. Zeytin ve Zeytinyağı Birlik Başkanı Cahit Çetin, 5 asit zeytinyağına 1 milyon 50 bin lira avans fiyatı vereceklerini, yağın kalitesine göre bu fiyatın 1.5 milyona çıkabileceğini açıkladı. 1 milyon 50 bin liralık fiyat ilanını Tariş`in tüm imkanlarını kullanarak ilan ettiklerini vurgulayan Çetin, prim konusundaki belirsizliğin ortadan kalkmasıyla üreticinin mağduriyetinin önleneceğine dikkat çekerek şöyle dedi, 1 milyon 50 bin lira avans fiyatın 20 bin lirası ürününü Tariş`e ait fabrikalarda sıktıran üreticilere prim olarak verilecek. Bu devletin vereceği primle karıştırılmasın. Tariş, son teknoloji tesisleriyle günde 2 bin 200 ton zeytinyağı işleme seviyesine geldi. Ancak, zeytinyağı birliği yeni yasanın bedelini ödüyor. Devlet artık kaynakları kesti. Alımlarda DFİF kredilerinin akış hızıyla en iyi ödemeyi yapmayı planlıyoruz.


İDEAL FİYAT;

Çetin, fiyatı ilan ederken popülist politikadan kaçındıklarını belirterek, Populist politika uygulamıyoruz. Açıkladığımız fiyat sanayicinin, üreticinin hakkı olan fiyata yönelmesini sağlar umudundayız. Açıkladığımız fiyatın ideal fiyat olduğunu iddia etmiyorum ancak, fiyatlarda artış olduğu takdirde bu Tariş`in de alım fiyatlarına yansıtılacaktır diye konuştu. Sözlerinin devamında var yılı yaşanan zeytinyağında yurtdışı kaynaklı spekülasyonlar yaşandığını ifade eden Çetin, 450 bin ton rekolte bekleyen İtalya`da gerçek rekolte 200 bin ton dolayında. Aynı şekilde piyasaları manipüle eden İspanya`da 1 milyon 200 bin ton rekolte açıkladı ancak, araştırmalarımız sonucunda gerçek rekoltenin 850-900 bin ton dolayında olduğunu tespit ettik. Dolayısıyla Türkiye, AB dışında zeytinyağı piyasasını belirleyen üretici bir ülke. Bu konumuna uygun hareket etmeli dedi. Çetin, bunun için hükümetin zeytinyağına vereceği primi ne zaman ve hangi şartlarda vereceğinin ilan edilmesinin önemine değindi. Zeytinyağı sezonun açılmasıyla birlikte fiyatlarda yaşanan düşüşün yılbaşından itibaren sona ereceğini aktaran Çetin üreticinin endişeye kapılmamasını isteyerek şunları söyledi, Fiyatlar yılbaşından sonra, Ocak, Şubat, Mart aylarında yükselişe geçecek. Ama yapılması gereken bir şey daha var, ihracatta hiçbir yasak uygulanmamalıdır.


DFİF KREDİ 8 TRİLYON;

Ege Bölgesi rekoltesinin 170 bin ton, Türkiye rekoltesinin ise 200 bin ton olarak beklendiği bilgisini veren Çetin, Tariş`in 2000 - 2001 alım sezonunda 20 bin ton zeytinyağı almayı planladığını söyledi. Devletin vereceğini ilan ettiği DFİF kredisinin 8 trilyon olduğunu, bu paranın ihtiyaçlarını karşılamayacağını kaydeden Cahit Çetin, dış finansman imkanlarıyla alım sezonunu başarıyla tamamlayacaklarını vurguladı. Tariş`in zeytinyağı tüketiminde iç pazarı ihmal ettiğini belirten Çetin, bu nedenle ambalaj, kutu ve pazarlama stratejilerinde yenilikler yaptıklarını ve çok güçlü bir biçimde iç pazara yöneleceklerini anlattı. Buradan doğacak taze kaynağı da zeytinyağı alımlarının finansesinde kullanacaklarını belirten Çetin, Tek isteğimiz 600 bin ton likit yağ açığı olan Türkiye`de zeytinyağı tüketiminin özendirilmesi. Geçtiğimiz dönemde Tariş yaptığı atılımlarla günde 1 ton satışı yakalamıştı, bu rakamı yine yakalayabiliriz. İç pazara yeni kampanyalarla giriyoruz. İç Pazar ilk hedefimiz olacak diye konuştu.


FİYAT ÜRETİCİYİ MEMNUN ETTİ;

AYVALIK TİCARET ODASI BAŞKANI: ZİYA ŞENSAL: 1 milyon 50 bin liralık fiyat ilanı için Tariş`i tebrik ediyorum. 28 cent primde verilirse üreticinin eline 1 milyon 250 bin lira geçmiş olacak. Böylece üretici hiç olmazsa maliyetlerini karşılar. Bu fiyat çok iyi çünkü, Tariş`in 1.5 milyona almak istediği kaliteli yemeklik yağın fiyatı 1 milyona kadar geriledi. 5 asitte ise 800 bin lira seviyesinden alım yapılıyor. Tariş`in ilan ettiği fiyatla piyasa biraz toparlanır, bu fiyatı gören tüccar da hiç olmazsa alım fiyatlarını biraz yükseltir.


İZMİR TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANVEKİLİ AYHAN BARAN: Üretici maliyetleri dikkate alındığında 1 milyon 50 bin liralık fiyat iyi. Ancak, primin de verilmesi şartıyla.


EGE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATÇI BİRLİKLERİ BAŞKANI ŞEVKET AKSOY: Tariş`in alım esaslarını, hangi kriterlere göre ve ne zaman ödeme yapacaklarını bilmiyoruz. Bu nedenle fiyatı yorumlamak için erken. Ancak, gerçek olan şey bu fiyatın dünya fiyatlarıyla alakası yok. Dünya fiyatlarının üzerinde. Tunus ki rakibimizdir onların bile üzerinde bir fiyat açıklanmış. İhracat pazarlarımızı kaybetme tehlikesi yaşayabiliriz. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.