Elektriğe gizli zam mı yapıldı?

01.07.2015 - 17:53 | Son Güncelleme :
Elektriğe gizli zam mı yapıldı? | Genel Haberler

EPDK, elektrik tarifelerine gizli zam yapıldığı haberleri ile ilgili açıklama yaptı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) yapılan yazılı açıklamada, bazı gazetelerde yer alan "elektriğe gizli zam" iddialarına yanıt verilerek, 1 Temmuz itibarıyla elektrik fiyatlarında herhangi bir zammın söz konusu olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, elektrik piyasasında faaliyet gösteren görevli tedarik şirketlerinden enerji temin eden tüketiciler için geçerli olan fiyatların 3 aylık periyotlarla belirlendiği anımsatılarak, "Söz konusu fiyatlar belirlenirken gelir ve tarife düzenlemeleri kapsamında ilgili döneme yansıtılmak üzere esas alınan maliyetler dikkate alınmakta olup, ilgili döneme ilişkin maliyetlerin değişmesi fiyatların da değişmesini gerektirmektedir" denildi. 2015'in üçüncü çeyreğinde elektrik piyasasında faaliyet gösteren görevli tedarik şirketlerinden enerji temin eden tüketiciler için geçerli olan fonsuz nihai tarifelerde herhangi bir değişiklik olmadığı vurgulanan açıklamada, nihai fiyatı oluşturan kalemlerde gerçekleşen değişikliklerin yasal çerçeve ile belirlenen piyasa yapısının bir gereği olduğu aktarıldı.

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Nihai fiyatı oluşturan temel unsurların perakende satışa ilişkin maliyetler ve şebeke maliyetleri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Şebeke maliyetleri dağıtım ve iletim şebekelerine ilişkin maliyetleri ve kayıp enerji maliyetlerini içermektedir. Kayıp enerji maliyetlerinde artışlar söz konusu olmakla birlikte diğer dağıtım ve iletim şebeke maliyetlerinde önemli bir değişiklik yapılmamıştır. Perakende maliyetleri ise perakende satış hizmeti maliyetlerini ve enerji alım maliyetlerini içermektedir.

Haberin Devamı

Perakende satış hizmeti kaleminde talep tahminlerinin revizyonundan kaynaklanan düşüşler söz konusudur. Enerji alım maliyetleri ise temelde Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) kaynaklı enerji maliyetleri ve enerji borsası kaynaklı maliyetleri içermektedir. TETAŞ fiyatı nihai fiyatın en önemli unsurudur ve fiyatta bu dönem için bir değişiklik söz konusu değildir. Enerji borsasından alınan enerji maliyetinde düşüşler söz konusudur. Bu durumun temel sebepleri olarak yağışlardaki artışlar nedeniyle ucuz hidrolik enerjinin ve yeni yatırımlar nedeniyle oluşan arz fazlasının piyasa fiyatlarını düşürmesi sayılabilecektir. Yenilebilir enerji destekleme mekanizması kaynaklı maliyetlerde sisteme kayıtlı yenilebilir hacmi ve dolar kurundaki değişimlerden kaynaklanan artışlar göze çarpmaktadır.

Fiyat oluşumunda dikkate alınan ve TEİAŞ’ın piyasa işletimine ilişkin olan maliyetlerde ise kısmi düşüşler gerçekleşmiştir." EPDK açıklamasında, "Bazı gazetelerde yer alan elektrik tarifelerine gizli zam yapıldığı, bunun da vatandaşın cebine yansıyacağına yönelik iddialar gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerine yer verilirken, nihai fiyatı oluşturan maliyet kalemlerinde artış ve azalış yönünde dönemsel değişmelerin söz konusu olduğu vurgulandı. Açıklamada, vergi ve fonlar hariç onaylanan nihai fiyatlarda hiçbir değişikliğe gidilmediği ve elektrik fiyatlarında 1 Temmuz itibarıyla herhangi bir zammın söz konusu olmadığına dikkat çekildi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.028 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.