Yunanistan'da şimdi ne olacak?

06.07.2015 - 10:46 | Son Güncelleme :
Yunanistan'da şimdi ne olacak? | Genel Haberler

Yunanistan kaderini belirlediği referandumda 'Hayır' dedi. Peki bundan sonra Komşu'da neler yaşanacak?

Yunanistan'da kreditörlerin öne sürdüğü koşullarla ilgili yapılan referandumda yüzde 61,3 'Hayır' oyu çıktı. Siyasi liderler bugün Cumhurbaşkanı Pavlopulos başkanlığında toplanacak.

Yunanistan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre, halkın kararı, yüzde 61,31 hayır, yüzde 38,69 evet olarak yansıdı. dunya.com'un haberine göre; yaklaşık 9 milyon 858 bin 508 seçmenin kayıtlı olduğu ülkede 6 milyon 161 bin 140  seçmen oy kullandı. 3 milyon 558 bin 450 Yunan seçmeni kreditörlerin isteğini için "Hayır onaylamıyorum" kutusunu işaretlerken,  2 milyon 245 bin 537 seçmende "Evet onaylıyorum" kutusunu işaretledi.

Haberin Devamı

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

Böylece, referanduma katılma oranı yüzde 62,50 olarak hesaplandı. Ülke için büyük öneme sahip olan referandumda kullanılan oyun yüzde 5,80'i de geçersiz sayıldı. Yaklaşık 46 bin 500 kişi de boş oy kullandı. 

Referanduma göre Yunanlar, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul etmemesi yönünde karar vermiş oldu.

Bundan sonra ne olacak?

Peki referandumdan çıkan bu sonucun ardından Avrupa Birliği ve Yunanistan'ı neler bekliyor. İşte bu sorunun cevabı:

Bu durumda Yunanistan'ın eurodan çıkış olasılığı bir hayli yükselecek.  Eurodan çıkışın ilk adımı olarak maaş ve emekli aylıklarının tamamının yerine sadece bir bölümü ödenebilecek. Yunan kamusunun tahvilleri ise çöp olacak. Ülke yıllarca sürecek bir maceranın ortasında kalacak. Bu gelişmelerin ardından Syriza hükümeti, en geç 2-3 ay içerisinde seçimlere gitmek zorunda kalabilir.  Ancak euro ve Avrupa Birliği bağlamında ülke zararı iliklerine kadar yaşamış olacak.

Haberin Devamı

Başka para birimi 

Avrupa da Yunanistan'daki referandumu yakından izliyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, oylama öncesi yaptığı açıklamada, "hayır" çıkması halinde Yunanistan'ın başka bir para birimine geçmesi gerektiğini söyledi.

Schulz, "Yunanistan, bu referandumdan sonra hala euroda kalacak mi? Böyle olmalı ama eğer Yunanlar referandumda "hayır" derse o zaman başka bir para birimine geçmeleri gerekiyor, çünkü euro ödeme aracı olmayacak" dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı, yeni bir para birimine geçtiği an o ülkenin euro bölgesinden çıkmış olacağını vurguladı.

Elektronik para birimi

Yunan medyasına yansıyan haberlere göre, İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan Yunanistan eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis, "Avrupa Bankası nakit sağlamayı reddederse Kalifornia’da olduğu gibi IOU tipi elektronik para birimine geçeriz. Aslında bunu bir hafta önce yapmalıydık" dedi.

Siyasi liderler toplanacak

Referandumun ardından Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile görüştü.

Çipras'ın, bugün siyasi parti liderleriyle toplantı talebini Cumhurbaşkanı Pavlopulos kabul etti. Liderler yarın saat 10.00'da Cumhurbaşkanı Pavlopulos başkanlığında Cumhurbaşkanlığı'nda toplanacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.