KAP Park Tekstil Sanayi Ve Ticaret A.s.`nin 27.11.1998 Tarihli Yazisi Asagiya Cikarilmistir.

27.11.1998 - 00:00
KAP Park Tekstil Sanayi Ve Ticaret A.s.`nin 27.11.1998 Tarihli Yazisi Asagiya Cikarilmistir.
"Ilgi: 27.11.1998 tarih ve 4/GID/3030/MS/19782 sayili yaziniz.
Ilgi`de kayitli yazinizda da belirtilmis oldugu uzere Sirketimiz Yonetim Kurulu`nun 24.11.1998 tarihinde almis oldugu karar cercevesinde sirketin ugramakta oldugu zarari dusurmek ve hatta durdurmak amaciyla bu karari muteakiben sirketin tumunu kapsayacak daralmanin boyutunu ve neticesinde olusturulacak master kadroyu tespit etmek uzere calisma baslatilmis ve on tespitler yapilmistir. Buna gore yapilacak uygulamalar sonucunda net rakamlar belli olacaktir.
Sirketin bu karari almasinda en onemli etken Dunya`da uzun suredir yasanmakta olan ve ozellikle Tekstil Sektorunde kendini hissettiren krizdir. Gectigimiz yil etkileri ciddi bir bicimde gorulen kriz bu yil basindan itibaren talepte hissedilir bir daralma olarak baslamis ve gittikce etkisini arttirmaya baslamistir. Fiyat dususleri onemli boyuta ulasmasina ragmen maliyetler seviyelerini korumustur. Neticede talepte miktarsal dususler baslamistir. Bunun yaninda kriz yasamakta olan Asya ulkelerinin Devlet destekli rekabeti ise musteri ve pazar kaybimiza yol acmis ve bu durum devam etmektedir. Tekstil acisindan ic piyasa ise son derece yavaslamistir. Yasanmakta olan haksiz rekabet kosullari karsisinda bir mesafe kaydetmek ve pazar payini muhafaza etmek mumkun olmamakta ve kayip devam etmektedir. Bu durumda ise kapasitemizin tam olarak kullanilamamasi neticesinde yasanan zarar devam etmekte ve uretimi arttirmak yonunde yapilan cabalar zarari arttirmaktan oteye bir netice vermemektedir. Dolayisiyla yukarida belirtildigi uzere etkileri surekli artmakta olan bu kriz ortaminda devamliligi saglamak ve zarari dusurmek acisindan daralma yonunde bir karar alinmistir. Daralma sureci yasanmakta olan krizin gelismesine bagli olmakla beraber yakin bir gelecekte sirketi tekrar buyutme surecine girilecegine inaniyoruz.
Yukarida belirtildigi uzere daralma ile ilgili yapilan on calisma neticesinde fabrika master kadrosunun yaklasik 308 kisi civarinda olmasi gerektigi dusunulmustur. Bunun yaklasik 161 kisisi memur ve 147 kisisi ise isci statusundedir. Genel Mudurlukte ise 76 kisilik kadronun yaklasik 42`ye inebilecegi tespit edilmistir. Ancak bu calisma yaklasik bir tespit olup net rakkamlara ulasildiginda kurulusunuza bu rakkamlar bildirilecektir.
Halihazirda Sirketimizin tum personeli ile ilgili kidem ve ihbar tazminat tutari toplam olarak yaklasik 575 milyar TL tutarindadir. Daralma sonucu yapilacak toplam kidem ve ihbar tazminati odemesinin ise 450 milyar TL tutarinda olacagi yaklasik olarak hesaplanmistir. Bu konuda da net rakkamlara ulasildiginda Kurulusunuza bilgi verilecektir.
Ilgi`de kayitli yazinizda yer alan birinci soruya istinaden alinan karar dogrultusunda sirket genelinde bir uretim daralmasida sozkonusu olacaktir. Uretim gerektiginde iplikhanenin moduler olmasi sebebiyle sadece belirli bolumlerin calistirilmasi ile uretim yapilabilecektir. Dolayisiyla calisma durumunda diger bolumlerin ihtiyacina gore bolumlerin birbirini besleyecek buyuklukte bolumler isletmeye alinip uretim yapilabilecek ve durdurulabilecektir. Iplik bolumunun oncelikle onemli bir bolumunun kapatilmasi ise diger taraflardaki uretimi besleyecek iplik stokunun simdilik mevcut olmasindan kaynaklanmistir. Yukarida belirtildigi gibi sadece iplik tesislerinin degil genel olarak tum tesiste daralma ve gerektiginde durma ve hatta fasilali calisma soz konusu olabilecektir.
Ilgi yaziniz 1. Sorusunda yer alan sure konusunda, yukarida belirtildigi gibi bu surec kriz gelismesine paralel bir surec izleyecektir. Ayrica bu sektorde yilin ilk ceyregi genelde durgun olan bir donemdir. Dolayisiyla bu surecin her seye ragmen cok uzun surmeyecegine ve yilin ilk uc ayi icinde tekrar surekli olarak faaliyetin baslatilabilecegi ongorulmektedir.
Ilgi`de kayitli ikinci soru ile ilgili olarak gerek fabrika kadrosu ve merkez buroda ulasilacak kadro sayilari verilmistir. Yonetim kurulumuzun aldigi karar cercevesinde azaltma baslatilmistir. Net rakkamlara ulasildiginda Kurulusunuza bilgi verilecektir. Yazinizda yer alan ucuncu soru ile ilgili olarak iplik uretim bolumunun durdurulmasi sirketimiz faaliyetlerini pek fazla etkilemiyecektir. Burada esas, rekabeti saglayabilecek fiyatlara ve dolayisiyla maliyetlere ulasmaktadir. Halihazirda yasanmakta olan piyasa kosullari sebebiyle ihtiyac duyulan ipligin cok uygun kosullarda bunye disindan temin etmek cok zor olmayacaktir. Belirli bir surec icin ise bu sekilde hareket etmenin rekabet kosullarini yakalamak acisindan uygun olacagi ortaya cikmistir. Ancak bu durumun da surekli olmasi mumkun degildir. Gelismelere bagli olarak bu surec kendini tamamladiginda ve dengeler yerine oturdugunda kosullar gene degisecek ve entegre bir uretimin sagladigi avantajlara gene ihtiyac duyulacak ve onemli olacaktir.
Sirketimizde iplik uretimi toplam uretim icindeki payi yaklasik % 37`dir. Buna gore sirketin toplam uretim maliyeti yaklasik 7.3 trilyon TL olup, iplik maliyeti ise yaklasik 2.67 trilyon TL olmustur.
Ilgi yaziniz 5. Sorusu ile ilgili olarak odenecek tazminat rakkamlari yukarida yaklasik toplam olarak verilmistir. Net rakkamlarin tespiti ise devam etmektedir. Bu rakkamlar net olarak tespit edildiginde Kurumunuza geciktirilmeksizin ulastirilacaktir.
Yazinizda yer alan son soru ile ilgili olarak, yukarida aciklandigi uzere, Yonetim Kurulunca alinan karar Sirketin genelini ilgilendirmekte olup gerektigi takdirde uretim sadece bazi bolumlerde surdurulurken diger bolumlerde durdurulabilecektir. Ticari faaliyeti ve satislarin devamini saglayacak stoklara ulasilmasi durumunda sadece fasilali bir uretim olmasi sozkonusu olabilir. Yukarida belirtilmis oldugu uzere, bolumlerin moduler olmasi sebebiyle sadece ihtiyac duyulan birimlerin ilgili bolumlerinin calistirilmasi neticesinde bir devamlilik saglanmasi ve fasilali uretim yapilmasi mumkundur.
Ancak burada belirtmek istedigimiz husus sirketin ticari faaliyetlerinin durmayacagidir. Halihazirda tum musteriler ile ticari faaliyet ve genel pazarlama faaliyetleri devam etmektedir. En onemli husus ise 1999 yili icinde yapilacak sevkiyatlar ile ilgili ticari gorusmeler aksatilmadan devam edilmekte ve fiyat verilmektedir. Verilen fiyatlar neticesinde ve gerektigi takdirde onumuzdeki yil icinde sevkedilmek uzere siparis alinmasina ve buna uygun olarak siparis verilmesine devam edilmektedir. Buna uygun olarak kati satis taahhutleri yapilmaktadir. Ayrica yine yukarida deginildigi uzere musterilerimizle ticari faaliyetimizin devamini saglayacak nitelikte stoklarimiz mevcuttur. Buna uygun olarakta gelen taleplerin karsilanmasina calisilacaktir. Bu arada belirtmek istedigimiz diger bir husus ise musterilerimizle iliskilerimiz son derece saglikli olup bu durumun iliskilerimizi etkilemeyecegidir. Moduler yapimizdan dolayi ortaya cikan fasilali uretim imkani ticari faaliyetimizin devamini ve musterilerimize hizmetin devamini saglayacaktir.
Yukarida belirtilmis oldugu gibi on calismasi yapilarak tespit edilmis rakkamlar baslatilmis olan daralma faaliyetlerine paralel olarak net hale geldiginde geciktirilmeksizin Kurumunuza ulastirilacaktir." (IMKB BULTEN)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 19.04.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,5958 Değişim: 0,37%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7957 Değişim: 0,18%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.497,43 Değişim: 0,52%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.