Çinli firmalar Türk müteahitleri kıskaca aldı

08.01.2010 - 13:47 | Son Güncelleme :

Bizde iş gücü, sizde kalite var diyen Çinli yatırımcılar Türkiye`de işbirliği arayışına çıktı. İstanbul`da dün Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu`na (DEİK) bağlı Türk-Çin İş Konseyi`nin düzenlediği toplantıya Çin`in önde gelen 30 müteahhit firması çıkartma yaptı. Çinli firmalar ile birebir görüşmeler yapan Türk işadamları yeni işbirliklerinin kapısını araladı.

Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türk ve Çinli müteahhitlik firmalarının, Türkiye`de ve üçüncü ülkelerde önemli işbirlikleri yapacağını söyledi. Toplantının açılışında konuşan Özyeğin, müteahhitlik alanında dünyada güçlü bir yapıya sahip olan Türk ve Çinli müteahhitlik firmalarının Türkiye`de ve üçüncü ülkelerde önemli işbirlikleri yapacağına inandığını açıkladı.

Çin Eximbank `ı Türkiye `ye daha fazla kaynak ayırmalı

Türkiye`nin çevre ülkelerle ilişkilerinin özellikle son bir yılda daha da geliştiğine değinen Özyeğin, Türkiye, bu coğrafyada komşularıyla iyi ilişkiler içinde olan bir üretim merkezi dedi. Özyeğin, önümüzdeki 10 yılda ABD`nin yüzde 2-2,5, Avrupa`nın yüzde 1-2 oranında, Çin`in yüzde 10`un üzerinde büyüyeceği, Türkiye`nin de hızlı büyüyen 4-5 ekonomiden biri olacağı tahminlerine işaret ederek, Çin`in Batı ekonomilerinin yavaşlamasını, gelişmekte olan ülkelerle telafi edebileceğini söyledi.

Çin Eximbankı`nın Türkiye gibi ülkelere daha büyük kaynak sağlayabileceğini kaydeden Özyeğin, enerji ve altyapı projelerine uzun vadeli kredi sağlanmasıyla, iki ülke arasındaki ilişkilerin hızlı gelişme gösterebileceği görüşünü dile getirdi. Özyeğin, iki ülke müteahhitlik firmalarının, Libya ve Litvanya`da işbirlikleri oluşturmaya başladığını kaydetti.

Çin Uluslararası Müteahhitler Derneği (CHINCA) Başkan Yardımcısı Chi Changhai de, bin 300 üyesi bulunan derneğe ilişkin bilgi verdi. Müteahhitlik sektörünün Çin`de son dönemde hızla geliştiğini belirten Changhai, 2000 yılında üyelerinin yurt dışı müteahhitlik sözleşme tutarının 10 milyar dolar iken, 2009`da 110 milyar doları aştığını kaydetti.

HANGİ ŞİRKET ÇİN`LE NE YAPACAK

Eurodecor Çin `e kapı satmak istiyor

Kapı ve mutfak dolabı üretimi yapan Eurodecor firması da Çinlilerle görüşmek için toplantıya katılan firmalar arasında yerini aldı. Çinli firmaların son dönemde kaliteli ürünlere yönelmeye başladığına dikkat çeken Eurodecor Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Güçlü, Çinliler bu ürünleri Avrupa`dan yüksek fiyatla almak istemiyorlar. Türkiye`de aynı kalitede ürünü daha düşük fiyata bulabiliyorlar. Biz işte bu boşluğu doldurmak için toplantıya katıldık. Eğer anlaşabilirsek Çin `e kapı ve mutfak dolabı ihraç etmek istiyoruz dedi.

Çinli koltuk üreticisi Türkiye pazarına girdi

Çin `in en büyük oturma sistemleri üreticisi Zhejiang Dafeng Industry, geçen aralık ayında Türkiye pazarına girdi. Pekin ve Atina Olimpiyatları`nın oturma sistemlerini temin eden firma Türkiye `de de yeni yapılacak stantların koltuklarını yapmak istiyor. Firmanın Türkiye Temsilcisi Tarkan Deniz, 2010 yılında Türkiye pazarından 1 milyon dolarlık ciro yapmayı hedeflediklerini söyledi. Deniz firmanın ayrıca Türkiye `deki hastane bekleme salonları, metro istasyonları ve üniversite oditoryumuna kadar bir çok mekânın oturma sistemlerini yapmayı planladıklarını söyledi.

Baytur Çinlilerle iş yapmayı planlıyor

Türk inşaat sektörünün önemli aktörleri arasında yer alan Baytur da Çinli firmalarla işbirliği olanaklarını araştırıyor. Baytur İnşaat İş Geliştirme Müdürü Mehmet Uluç Keskin, bu firmaların iş portföylerinden yararlanmak istediklerini söyledi. Çinliler dünyada çok büyük inşaat ve taahhüt projesine imza atıyorlar. Ama kalitede isteneni yakalayamıyorlar diyen Keskin sözlerini şöyle sürdürdü: Bu nedenle belki biz Türk firmaları olarak onların bu konudaki açığını kapatabiliriz. Yurtdışında hâlihazırda faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde Çinlilerle ortak iş yapabiliriz.

Hattat, kömür kuyularını Çinlilere açtırıyor

Hatttat Holding, Batı Karadeniz Mega Enerji Üssü Projelerinde Çin`in en büyük ikinci kömür üretim firması olan Datong ile çalışıyor. Enerji Grubu, 2005`te, Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri`nden kiraladığı, 500 milyon ton kömür rezervi bulunan Amasra B sahasında, 3 adet, 8 metre çapında bin metre derinliğe ulaşacak kuyu açıyor. Proje için Çin Eximbank `ından kredi almayı planladıklarını belirten Hattat Holding Kurumsal Gelişim Başkan Yardımcısı İzzet Kalaycı, projenin tamamlanması için Çinli ve İngiliz yatırımcılarla da görüştüklerini söyledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.