Maliye Bakanlığı'ndan ev alacaklara uyarı

12.01.2015 - 09:37 | Son Güncelleme :

Maliye Bakanlığı vatandaşlara tapu işlemlerinde gayrimenkullerinin gerçek değerini bildirmeleri için uyarıda bulundu

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/konut_889.jpg">

Maliye Bakanlığı vatandaşlara tapu işlemlerinde gayrimenkullerinin gerçek değerini bildirmeleri için uyarıda bulundu. Müteahhitler daha düşük bedel gösterirse vatandaştan ihbar etmesini isteyen Maliye, eksik bildirim tespit edildiğinde cezası olduğunu da hatırlattı.

Bir süredir vatandaşlara konutlarının gerçek değerini beyan etmediği için ceza gönderen Maliye, şimdi de gayrimenkullerin gerçek değerinin bildirilmesi için harekete geçti. Maliye, “Risk almayın gayrimenkulünüze hak ettiği değeri verin” şeklinde uyarı broşürleri hazırladı. Tapu işlemlerinde gayrimenkulün gerçek değerinin beyan edilmesini isteyen Maliye, “Ayrıca beyanı gereken bir kazancın doğması halinde gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir. Doğru ve tam ödenmeyen tapu harçları alıcı ile satıcıdan ayrı ayrı cezalı olarak tahsil edilmektedir” uyarısını yaptı.

hurriyet.com'dan Neşe Karanfil'in haberine göre; Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde “Tapu İşlemlerinde Gayrimenkullerin Gerçek Alım Satım Bedellerinin Beyanı” başlıklı bir bölüm açıldı. Ayrıca broşürler bastırıldı. Broşürlerde, vatandaşların risk almaması önerilerek, 4 uyarıda bulunuldu. Tapu harçlarının emlak vergi değerinden az olmamak üzere gayrimenkullerin gerçek değeri üzerinden ödenmesi gerektiğinin vurgulandığı broşürde, şöyle devam edildi:

##$$KONUTKREDIWIDGET##$$

“Gayrimenkulünüzü nakit veya banka kredisiyle almış-satmış olsanız dahi, tapu işlemlerinizde gerçek alım satım bedelini beyan ediniz. Müteahhitlerden, inşaat şirketlerinden ve işleminize aracılık eden komisyonculardan ödediğiniz bedel karşılığında fatura almayı unutmayınız. Doğru ve tam olarak ödenmeyen tapu harçlarının Maliye Bakanlığı tarafından alıcı ve satıcıdan cezalı olarak tahsil edileceğini unutmayınız. Gayrimenkulünüze ilişkin tüm bilgilerin Maliye Bakanlığı ile paylaşıldığını unutmayın. Tapu işlemlerinizi gerçek alım-satım bedelleri üzerinden yapınız”

İHBAR EDİN

Vatandaşların doğru beyanda bulunmasını isteyen Gelir İdaresi ayrıca soru cevap bölümü de hazırlayarak müteahhitten alınan konutun eksik gösterilmesi halinde ne yapılması gerektiğini anlattı. Müteahhitten alınan konutta ödenecek bedelden daha düşük bedelli fatura düzenlemişse bile tapu harcının gerçek satış bedeli üzerinden ödenmesi gerektiğinin vurgulandığı soru-cevap bülümünde, “Müteahhitler tarafından eksik fatura düzenlenmesi halinde bu durumu, en yakın vergi dairesine, 444 0 189 no’lu telefondan Vergi İletişim Merkezine bildirebilir veya www.gib.gov.tr adresinde yer alan “İhbar Bildirimi” menüsünden bildirimde bulunabilirsiniz” denildi. Gayrimenkulün banka kredisi ile alınması halinde tapuda hangi değerin gösterilmesi gerektiği sorusuna ise, “Gayrimenkulünüzü banka kredisiyle de alsanız, tapu harcınızı yine gerçek devir bedeli üzerinden ödemeniz gerekir. Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının ise nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, bu şekilde ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekir” yanıtı verildi.

YÜZDE 25 CEZA

Tapuda emlak vergisi değerinden daha düşük beyanda bulunulması halinde ya da devir bedelinin gerçek değeri göstermemesi halinde aradaki farkın hem gayrimenkulu devreden hem de devir alandan tahsil edildiği belirtilerek, ayrıca devreden ve devralana ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesildiği uyarısı da yapıldı. Tapu harcı bir konutun binde 20’si oranında alınıyor. Diyelim ki bir konut 100 bin liraya satılmış olsun bu durumda hem devredenin hem de alıcının ayrı ayrı ödemesi gereken harç 2 bin lira. Eğer aynı konut 50 bin lira gösterilmişse tapu harcı bin liraya düşüyor.

ARACIDAN DA FATURA ALIN

Maliye, konut alınırken aracı olan emlakçı ile bazı tapu müdürlüklerinde tapu işlemlerinde aracılık yapanlara gerçekleştirilen ödeme için de fatura alınmasını istedi. Tapu müdürlüklerinde danışma ve başvuru birimlerinde gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı, tapu müdürlüklerinde yetkisiz kişiler aracılığıyla yapılan işlemler nedeniyle mağduriyet yaşanabildiği ayrıca kayıtsız aracılık hizmeti nedeniyle vergi kaybına neden olunduğunun belirtildiği soru-cevap bölümünde, emlakçı gibi alım satım işlemlerine aracılık edenlere ödenen komisyonlar için fatura alınması gerektiği eğer fatura düzenlenmiyorsa ihbar bildiriminde bulunulması istendi


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,6000 Değişim: 0,39%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7335 Değişim: 0,00%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,74 Değişim: 0,49%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.