Mortgage için kredi ön onayi nedir?

13.01.2015 - 15:52 | Son Güncelleme :

Kredi ön onayı nedir? Konut kredisi başvurusu yaptıktan sonraki en önemli adımlardan biri olan kredi ön onayı hakkında bilmeniz gerekenler Bigpara'da!

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yesil_donusum_konut.jpg">

Bir ön onaylı kredi olan konut kredisi başvurularının ilk gergin süreci ön onay alım sürecidir. Onay verilmesi ise kredi notu ve evin durumuna bağlı…

Sizin için en uygun konut kredisi düzenlendi ve işte detaylarıyla tam karşınızda duruyor. Başvurunuzu yaptınız ve ön onay denen sürece adımınızı attınız. Peki ön onay sürecine geçmenin anlamı ne?

Kredi değerlendirmesi yapılırken, tüketicinin krediyi geri ödemede güçlüğe düşüp düşmeyeceği ve konutun kredilendirmeye uygun olup olmadığı ayrı ayrı değerlendirilir. Bu sürece ön onay denmektedir. Peki mortgage başvurunuzu yaptıktan sonra eğer banka krediniz için ön onay verdiğini belirtirse bundan ne anlamanız gerekiyor?

Ön onaylı kredi ne demektir?

Başlangıç olarak ön onaylı kredi başvurularında bir ön değerlendirme olduğunu unutmamak gerek. Kredi için iletmiş olduğunuz belgelere ve Kredi Kayıt Bürosu verilerine dayanarak banka, kredi kullanıp kullanamayacağınıza karar verir. Beyan ettiğinizi gelirinizin durumu, kredi geçmişiniz, aile bireylerinin kredi geçmişleri, alacağınız evin durumu gibi bir çok etkene bağlı kalarak yapılan bu ön değerlendirme sonucu işlemlerinizin devam edip edilmeyeceği kararlaştırılır.

KKB notu nedir?

Tüketicinin değerlendirme aşamasında krediye uygunluğu kullanılmış kredilerin önceki dönemlerdeki geri ödeme performansı, çek-senet ödeme bilgileri, aylık gelir ve gider bilgileri, kullanacak kredi tutarı, kredi vadesi ve ödenmesi gereken aylık taksit tutarları birlikte değerlendirilerek anlaşılan, kredi geri ödemelerinin kişinin nakit akışına uygunluğu gibi kriterler göre araştırılır.

Banka bu aşamada Kredi Kayıt Bürosu veya Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin, Kredi Risk Raporu vb. hizmetlerini kullanabilir. Bu hizmetler genellikle tüketicilerin borçlandıkları yerlere (kredi kartı, ihtiyaç kredisi vb.) borçlarını zamanında ödeyip ödemediklerini kontrol eder. Bu merkezlerde herkesin ‘KKB notu’ veya ‘KKB puanı’ olarak da bilinen bir skoru vardır ve bankalar bu skorun belirli seviyelerden düşük olması durumunda kredilendirmeye sıcak bakmazlar. Kredi notu ve bu notun nasıl yükseltileceği hakkında daha detaylı bilgi edinmek için “Kredi Notu Neye Göre Belirlenir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Mortgage alırken konutun hangi özelliklerine bakılır?

Mortgage için ön onay sürecinde değerlendirilen konut uygunluğu, satın alınacak konutun yasal olarak kredilendirilmeye uygunluğu, SPK lisanslı bir değerleme şirketi tarafından belirlenen değeri ve üzerinde herhangi bir takyidat olup olmadığı konularında araştırılır.

Ön onay alamamak ne anlama gelir?

Eğer banka krediniz için ön onay dahi vermemişse bu kredi geçmişinizle doğrudan ilgilidir. Adınıza düzenlenmiş KKB notu düşük olabilir ve geçmişte yaptığınız borçlanmalar ve düzensiz ödemelerden dolayı banka size kredi vermek istemeyebilir. Bunun için kredi notunuzu yükseltmeye yönelik adımlar atmalı ve başvurunuzu bundan sonra tekrarlamalısınız.

Bigpara, internette bulabileceğiniz en uygun konut kredisi tekliflerini sizlerle buluşturur. Bunun için Konut Kredisi Hesaplama aracımızdan faydalanabilir ve tüm fırsatlar arasından kendinize en uygun krediyi seçebilirsiniz.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.