Bankalar kredi hesaplamasını nasıl yapıyor?

01.04.2015 - 12:39 | Son Güncelleme :
Bankalar kredi hesaplamasını nasıl yapıyor? | Kredi Haberleri

Kredi kullanmayı planlayan çok sayıda tüketici detaylı hesaplamaları yapmakta ve ödeme planlarını oluşturmakta zorlanır. Genelde bankaların sizin için hazırladıkları hesaplama ve ödeme planlarını anlamak bunları karşılaştırıp doğru seçimi yapmak büyük fark yaratabilir

Kredi hesaplamalarının nasıl yapıldığını sizlere aşağıda yer alan tablo yardımı ile anlatmaya çalışalım;

Aylık Taksit Tutarı: Çekilecek anapara üzerinden sabit ödemeli (kredinizi sabit ödemeli seçmeniz durumunda) olacak şekilde vadenize göre hesaplanır. İlgili dönem içinde gerçekleşen faiz ödemesi ve anapara ödemesinin toplamıdır.

Vade: Çekilen kredinin ne kadar sürede geri ödeneceğini göstermektedir.

Haberin Devamı

##$$KONUTKREDIWIDGET##$$

Anapara Ödemesi: Aylık taksit tutarından ilgili dönem için ödenecek olan faiz ve vergiler düşüldükten sonra ortaya çıkan rakam anapara ödemesidir. İlgili dönem içinde anaparanız bu tutar kadar aşağı inecektir.

Kalan Anapara: Her ödeme döneminde çekilen kredi tutarından anapara ödemesi düşüldükten sonra kalan yeni anapara tutarıdır.

Faiz Ödemesi:  Aylık ödenecek olan faiz tutarı, kalan anaparanız ile faiz oranının her ödeme döneminde yeniden çarpılması ile hesaplanır.

Vergiler:  Kullandığınız kredi tipinin vergiye tabi olması durumunda vergi oranı aylık ödenecek faiz tutarı ile çarpıldığında ortaya çıkan ödemedir. Hangi kredi tipinde faiz üzerinden hangi vergilerin ödeneceği aşağıda belirtilmiştir.

Kalan anaparanız her ay düştüğünden dolayı aylık ödediğiniz faiz ve vergiler düşerken, taksit içinden anaparaya ödenen rakam artmaktadır. Vadenizin başlarında ödediğiniz sabit taksitin daha büyük bir kısmı faizi karşılamak için kullanılır, bu sebeple ilk zamanlar borcun anaparası çok daha yavaş azalırken vadenin sonlarına doğru daha hızlı azalacaktır. Faizin büyük kısmı kredinin erken dönemlerinde ödenmiş olduğu için kredinizi uzun süre ödedikten sonra gerçekleştirilecek bir kredi yapılandırma veya kredi transfer işleminin karlılığı erken yapılan bir işlemden daha düşük olacaktır. 

Haberin Devamı

KREDİ HESAPLAMALARINDA HANGİ VERGİLER DAHİLDİR?

Çekilecek kredi türüne göre alınacak vergiler değişmektedir. Alınan vergileri bankalar tahsil ederek gerekli kurumlara  iletmektedir.

Konut Kredisi: Konut alımını teşvik etmek için kamu tarafından bütün vergilerden muaf tutulmuştur.

İhtiyaç Kredileri ve Ticari Krediler:  Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) %15 ve Bankacılık Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) %5, aylık olarak ödenecek faiz oranı üzerinden hesaplanır.

Konut İpotekli İhtiyaç Kredisi: Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) %15 Vergisinden muaftır. Sadece aylık ödenecek faiz üzerinden Bankacılık Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) %5 alınmaktadır.

KREDİ HESAPLAMALARINDA MALİYET ORANI

Maliyet, bir ünite malın elde edilmesi için harcanan üretim faktörleri toplamına denir. Bankalarda toplam maliyet oranı ise kullanılan kredide müşteri tarafından katlanılan toplam maliyeti ifade etmektedir. Kredi kullanan bir kişinin katlandığı maliyetler; toplam faiz maliyeti, kredi tahsis ücreti, ekspertiz ücreti, hukuki hizmet bedeli, sigortalar vb. maliyetlerdir. Bu maliyetlerin toplanarak oranlanması sonucu ise maliyet oranı elde edilir. Bankalar maliyet oranını aylık veya yıllık olarak verebilirler. Kabaca bir hesapla, yıllık maliyeti 12’ye bölerek aylık, aylık maliyeti ise 12 ile çarparak yıllık maliyete ulaşabilirsiniz. Maliyet oranı, size teklif sunan bankalar ve finans kurumları tarafından kanunen verilmek zorundadır.

Krediler kıyaslanırken faiz oranı değil maliyet oranı ile kıyaslanmalıdır. Faiz oranı diğer masrafları kapsamadığı için faiz oranı ile kredileri kıyaslamak sizi yanıltabilir. Örneğin, faiz oranı çok düşük görünen bir bankanın masraf maliyeti daha yüksek olduğu için gerçek maliyet yüksek olabilir. Bankaların tekliflerini maliyet oranlarına göre ücretsiz olarak kıyaslamak için online karşılaştırma platformlarını kullanabilirsiniz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.014 Değişim: 2,35% Hacim : 55.272 Mio.TL Son veri saati : 14:42
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3285 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0533 Değişim: -0,19%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.296,15 Değişim: 0,82%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.301,18
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.