Eşimin kredi notu kredi çekmemi engeller mi?

05.11.2015 - 14:22 | Son Güncelleme :
Eşimin kredi notu kredi çekmemi engeller mi? | Kredi Haberleri

Eşin veya hanehalkının kredi notlarının kredi talebini etkileyip, etkilemeyeceği merak edilen ve sorulan bir sorudur.

Aslında bu sorunun cevabı kişinin çekeceği kredi türüne, miktarına, başvuru yapılan finans kuruma ve kredi notuna göre değişiklik göstermektedir. Ancak, her durumda eşin veya hanehalkının düşük olan kredi notu az ya da çok kredi talebini etkilemektedir.

Eşim yasal takipte kredi kullanabilir miyim?

Eş olma durumunu kredi veren kurumlar daha çok ortak gelir ve gider dengesi açısından değerlendirmektedir. Kredi ödemeleri de bir gider kalemi olmasından dolayı finans kurumları mümkün oldukça eşin gelirini ve kredi notuna da incelemek istiyor. Ancak, bu durumun bir istisnası olarak bazı bankalar düşük tutarlı ihtiyaç kredilerinden eşin gelir ve kredi notunu değerlendirme gereği duymuyor. Bu durumun bir sonucu olarak, eşin kredi notu çok düşük dahi olsa kredi kullanılmasında sıkıntı olmayabiliyor.

Haberin Devamı

##$$KONUTKREDIWIDGET##$$

Kredi veren kurumlar çoğunlukla eşin kredi notunu görmek istemelerinden dolayı, eşi aktif bir yasal takip durumunda olan bir kişinin kredi kullanması gerçekten zordur. Daha net olarak anlaşılması için özetlersek, açık yasal takibi devam eden bir kişinin eşi ancak bazı kredi veren kurumlardan ufak tutarlı ihtiyaç kredisi çekebilir. Yüksek tutarlı ihtiyaç kredisi, konut, taşıt gibi kredilerin çekmesi çok zor ve istisna bir durumdur.

##$$IHTIYACKREDIWIDGET##$$

Eşimin kredi notu düşük, kredi kullanmama engel olur mu?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki kredi notu düşük olan bir kişi ile aktif yasal takip durumunda olan bir kişi arasında kredi veren kurumların değerlendirmesinde büyük farklılar bulunmaktadır. Aktif yasal takipte olan bir kişi, finans kurumları için en riskli grup içerisine kabul edilerek kredi değerlendirmesi yapılamaz iken, kredi notu düşük olan kişi gelirine göre değerlendirme ölçütleri içerisinde olabilir. Değerlendirme ölçütlerinin içinde olması ve kredinin asıl borçlusunun kendisi olmamasından dolayı, kredi talebinin onaylanma ihtimali daha yüksektir. Tabii bu durum içerisinde kredi talebinde bulunan eşin, kredi notunun yüksek olması da çok önemlidir.

Haberin Devamı

##$$TASITKREDIWIDGET##$$

Kredi notu düşük olan hanehalkı bireyini gelire dâhil etmeyin

Özellikle konut kredilerinde aynı hanede yaşayan hanehalkı geliri kredi veren kurumlar tarafında incelenmek istenmektedir. Kanunen artık alınan tapularında eş ile ortak olmasından dolayı kredi veren kurumlar eşin gelirine ve kredi notuna bakmaktalar. Ancak, çocuklar, anne ve baba geliri kredi kullanmak isteyen kişinin daha çok kendi beyanına bağlıdır. Bundan dolayı geliriniz yeterli geliyorsa, hanehalkında kredi notu düşük olan bir kişinin gelirini kredi veren kurumlar beyan etmemek kredi talebinizin sorunsuz onaylanması için daha doğru bir yol olacaktır.

Kredi notunu yükseltmenin yolları

1- Yasal takip kapatılmalı

Eğer eşin açıkta bir yasal takibi varsa öncelikle kapatılmalıdır. Aksi durumda kredi notu düzelmeyeceği için kredi veren kurumlar için hep en riskli grup içerisinde kalacaktır.

2- Bankalar ile düzenli çalışma başlatılmalı

Yasal takip kapatıldıktan sonra öncelikle kredi veren kurumlar ile tekrarda aktif bir çalışma başlatılmalıdır. Finans kurumları ile aktif ve düzenli bir çalışma olmadığı sürece kredi notu düzelmeyecektir. Bundan dolayı, otomatik ödeme talimatları kredi notu düşük olan eşin adına olmalı ve mümkünse limiti düşük dahi olsa bir kredi kartı edinilerek kullanılmalıdır. Bu sayede kredi notu zamanla yükselecektir.

3- Kredi notu düzelene kadar kredi başvurusu yapılmamalı

Finansal kurumlara yapılan her bir ret başvuru, kredi notunu olumsuz olarak etkilemektedir. Bu sebepten kredi notu belirli bir seviyeye gelene kadar kredi başvurusunda bulunmamak, kredi notunun daha hızlı yükselmesi için doğru yol olacaktır.

Haberin Devamı

Kaynak: Hesapkurdu.com


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.757 Değişim: 1,16% Hacim : 45.887 Mio.TL Son veri saati : 12:34
Düşük 9.696 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5203 Değişim: -0,08%
Düşük 32,4457 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,7944 Değişim: -0,20%
Düşük 34,7410 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.419,98 Değişim: -0,42%
Düşük 2.415,67 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.