'Kara Liste' ile ilgili bilmediğiniz her şey

17.09.2015 - 21:56 | Son Güncelleme :
'Kara Liste' ile ilgili bilmediğiniz her şey | Kredi Haberleri

Kara liste sözü ile aslında kastedilen, finans sektöründeki ismi ile yasal takip durumudur. Yasal takip ise basit anlamda, kredi ürünlerinin belirli bir süre ödenmesinden dolayı yasal yollar ile tahsil edilmeye gidilme işlemine denir. Finansal ürünleri yasal takip işleminde olan veya daha önce yasal takip geçirmesinden dolayı kredi notu çok düşük olan kişiler için daha çok halk arasında kara liste sözü kullanılır.

Öte yandan finansal ürünlerine geç ödeme yaptığı için kredi notu düşen kişileri kara listede olarak tanımlamakta doğru olmayacaktır. Bunun nedeni, finansal ürünleri geç ödeyen bir kişi ile yasal takibe düşen kişi arasında kredi veren kurumlar açısından değerlendirmede büyük farklılıklar bulunmaktadır. Bundan dolayı geç ödeyen bir kişi ile yasal takibe düşen kişiyi aynı tanımlama içerisinde değerlendirmek doğru olmayacaktır.

Haberin Devamı

##$$KONUTKREDIWIDGET##$$

Ne Kadar Süre Ödeme Yapmayan Kara Listeye Girer

2015 Mayıs’ta çıkan, “Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği”nin 18 maddesinde kredinin geç ödenmesi durumunda kredi veren kurumun yasal olarak nasıl bir yol izleyebileceği açıklanmış.

(Madde 18)“…Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda kredi veren, borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmiş olması, tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksiti ödemede temerrüde düşmesi hâlinde kullanılabilir. Kredi verenin bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunludur….”

İlgili yönetmelikte yapılan tanımdan da anlaşılacağı üzere birbirini izleyen iki taksit ödenmemesi durumunda, süre verilerek yasal işlemler başlatılıyor. Tebliğ edilen 30 günlük sürede ödeme yapılmaması durumunda ise, yasal takip başlatma hakkı doğuyor. Yani, toplam 90 gün (3 taksit) ödeme yapılmaması durumda kara listeye alınmış olunuyor. Bu belirtilen yasal sürelere ek olarak kredi veren kurumlar süre verebilir. Ancak, kredi veren kurumların yasal süreleri uzatma konusunda çok fazla esneme yapmadıkları da bilinmektedir.

Haberin Devamı

Kara Listeye Alınmak Bankalardan Hariç Hangi Kurumları Etkiler?

Kara listeye alınmak sadece bankalarda değil, kredi notunu kullanan tüm kurumlarda etkilidir. Bunların başında Bankalar, Tüketici finansman şirketleri, Faktoring şirketleri olmak üzere KKB’ye üye olan ve ağrılığı finans sektöründe olan toplam 154 üye kuruluş  (2014 yılı üye sayısı) kredi notunu kullanarak müşterilerinin taleplerini değerlendirmektedir.

Kara listeye alındıktan sonra haciz gelir mi?

Yasal olarak kurum veya kişi zamanında ödemesi yapılmamış alacağı olmasından dolayı haciz işlemi başlatılabilir. Bundan dolayı finans sektöründe bu işlemler yasal takip olarak nitelendirilmektedir. Haciz işlemlerinde borçlunun adına ait gayrimenkul veya araç varsa bunlara haciz (icra) gelecektir. Bunun haricinde borçlunun adına kayıtlı olan gayrimenkul veya araç yoksa evin içerisindeki eşyalara haciz koymak için genellikle kredi veren kurumlar haciz memurları ( özellikle ufak meblağlar için) artık göndermiyor. Bunun nedeni, kullanımı zaruri olan ev eşyalarına (buzdolabı, çamaşır makinesi, halı, vb.) yasal olarak haciz konulamaması ve kredi veren kurum için kötü bir reklam olması yatıyor. 

Finansal kurumlar borçlunun üzerine kayıtlı olan varlıklardan alacağını tahsil edememesi durumunda borçlunun maaşına, banka hesaplarına belirli oranlarda haciz getirerek alacaklarını tahsil etmeye çalışıyorlar. 

Belirtmiş olduğumuz yöntemler haricinde finansal kurumlar bu süreçte, taksitlendirme, faiz silme ve benzeri yollar ile borcunu tahsil etmek için borçlu ile anlaşma yoluna gitmeye çalışıyor. Eğer tüm yollardan bir sonuç alınamaz ise genellikle alacaklarını varlık şirketleri devir ediyorlar. Varlık şirketlerinin çoğunluğu finansal kurumlara göre daha uzun taksitler ile alacaklarını tahsil etmeye çalışıyor.

Kara Listeden Çıkmak İçin Ne Yapmak Gerekli

Kara listeden çıkmak için öncelikle tüm borçlarını kapatılması gereklidir. Aksi durumunda kara listede kalmaya devam edileceğinden dolayı hiçbir kredi işleminde finansal kurumlar yardımcı olmayacaktır.

Haberin Devamı

Tüm borçlar kapatılmış dahi olsa önceden yasal takibe düşüldüğünü kredi veren kurumlar görülebildiği için bir yerde hala kara listede olmaya devam edilecektir. Bu durumda yapılması gereken tekrar finansal ürünler kullanarak kredi notunu yükselmesini sağlayıp, kredi veren kurumlara düzenli ödeme yapılabileceğinin gösterilmesidir. 

Birde sanılanın aksine kredi veren kurumlar ile düzenli çalışma olmadığı sürece belirli bir süre bekleyerek (5 yıl gibi) kara listeden çıkılamıyor. Bunun nedeni kredi notunuzun finansal çalışmalarınızın analiz edilip değerlendirmesi sonucunda oluşmasıdır.

Kara listeden çıkmak için izlenebilecek temel yollar:

Düşük limitlide olsa da bir kredi kartı alınmalı

Takibe düşmüş finansal ürünlerinizi kapattıktan sonra bir kredi kartı edinmeye çalışılmalı. Bankalar doğal olarak kredi kartı talebini ret edebilir ama maaş alınan bankalar öncelik vererek bir kredi kartı talebinde bulunulmalıdır. Eğer olumsuz olursa bazı banklarda kart limitiniz kadar nakit parayı hesabınız tutmanız şartı ile kredi kartı verebiliyor. Bu ve benzeri yolları izleyerek bir kredi kartı edinilmeye çalışılmalıdır.

Otomatik ödeme talimatları ile çalışma başlatılmalı

Kredi notuna çok fazla etkisi olmasa da banka hesapları ve otomatik ödeme talimatları ile bankalar ile çalışmalar aktif hale getirilebilir. Bu sayede bankalardaki aktif işlem sayınızı arttırarak kredi ve kredi kartı kullanma ihtimalini attırılabilir.

Kaynak: Hesapkurdu.com

 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3667 Değişim: 0,15%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9624 Değişim: -0,29%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,53 Değişim: 0,22%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.