Kredi notu nedir, ne işe yarar?

09.10.2015 - 00:28 | Son Güncelleme :
Kredi notu nedir, ne işe yarar? | Kredi Haberleri

Tüm finansal geçmişinizin ortak bir kuruluşta (ülkemizde KKB) toplanarak analiz edilmesi sonucunda oluşan puanlama sistemine, “Kredi Notu” denir. Elde edilen bu puanlama kurulaşa üye olan firmalara veya bireysel müşterilere belirli ücret karşılığında verilmektedir.

Ülkemizde bazı finansal kuruluşları kendi puanlama sistemi geliştirmiş olsalar dahi, müşterileri hakkında tüm verilere ulaşamadıkları için KKB’ye bir yerde üye olmak zorundalar. Öte yandan diğer ülkelerde de ülkemizdekine benzer kredi notu sistemleri mevcut. Hatta sadece bireysel müşteriler değil, büyük şirketlere ve devletlere dahi not veren uluslararası kuruluşlarda mevcuttur.

Haberin Devamı

##$$IHTIYACKREDIWIDGET##$$

OLASI RİSK DURUMUNUZ ÇIKARTILIR

Kredi notunuza göre bankalar öncelikle olası risk durumunuz çıkartmaktalar. Çıkartılan risk durumuza göre bankaların çoğunluğu finansal taleplerinizin değerlendirmeye alınıp alınmaması konusunda karar veren sistemler kuruyor. Bu kurulan otomatik sistemler sayesinde bankalar kredi vermeyecekleri müşteri hiç değerlendirmeye almıyor ve bu sayede zaman ve personelden tasarruf etmiş oluyor.

Aşağıdaki tablo Findeks’in ve bankaların kredi notunu yaklaşık olarak nasıl değerlendirdiği yer almaktadır. Tutarlar ve risk gurupları genelleme olarak belirtilmiştir. Her finansal kurumun değerlendirmesi farklı olabilir.

Örneğin, tablodakine benzer bir değerlendirme yapan bir banka, puanlaması 0 ile 1099 arasında olan yani en riskli ve orta riskli gruba hiç değerlendirme yapmadan otomatik olarak ret veren bir sistem kurabilir. Zaten bankların SMS ve benzeri kampanyalarda anında değerlendirme yaparak dönmesi de yaklaşık olarak bu sistemin uygulanması sayesinde olmaktadır.

KREDİ NOTU TEK OLMASA DA EN ÖNEMLİ DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ

Bankalar açısından tek değerlendirme ölçütü olmasa da en önemlisidir. Findeks’in her gecen gün elindeki verilerin artması ve verileri analiz etme kabiliyetinin gelişmesi ile kredi notunun kredi değerlendirme ölçütleri içerisindeki öneminin her gecen gün gittikçe arttığını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Bankaların kredi notu haricinde kredi değerlendirme ölçütleri başlıca, gelir durumunuz, çalıştığınız kurum, hane halkı gelir durumunuz ve ek gelirleriniz olarak sıralayabiliriz. Bu kalemler arasında kredi notunun ne kadar ağırlığı olduğu bankalara göre değişiklik göstermekle birlikte, tüm finansal kurumlar için en önemli değerlendirme ölçütü, kesinlikle kredi notudur.

KREDİ NOTUNU ÜLKEMİZDE SADECE FİNDEKS (KKB) BELİRLER

KKB’nin Findeks’i kurması ile birlikte ülkemizde kredi notu belirlemekte şimdi tek yetkili kurum Findeks’tir. Bunun nedeni kredi notunu doğru olarak değerlendirecek tek veri kaynağının Findeks’te mevcut olmasıdır. Bu kadar veriye sahip olmasının en önemli nedeni KKB’yi 9 bankanın kurması ve ülkemizde faaliyet gösteren tüm finansal kuruluşların üye olarak verilerini paylaşmasıdır.

FİNANSAL KURULUŞLARIN KREDİ DEĞERLENDİRMESİ DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİR

Finansal kuruluşlar açısında kredi değerlendirmesinde en önemli ölçüt kredi notu dahi olsa her bankanın değerlendirmesi değişmektedir. Özellikle kredi kullanmak istediğiniz banka ile bir çalışmanız varsa bu durum kesinlikle etkili olmaktadır. Özellikle çeşitli aksamalar yaşamanız durumunda diğer bankalardan daha olumsuz bakarak kredini olumsuz olarak değerlendirebilir.

BANKA VEYA ŞUBE KREDİ İHTİYAÇLARINA GÖRE DEĞERLENDİRMELERİNİ ESNETEBİLİR

Bankalar özellikle yıl ve çeyrek sonlarında kredi hedeflerinin tutmaması ile kredi taleplerindeki değerlendirme ölçütlerini esnetebiliyor. Tabii bu esneklik kredi verilemeyecek kişileri etkileyecek kadar değil,  daha çok kredi kullanmak için tam sınırda olan kişileri için yapılan esnekliklerdir.

Bankaların hedeflerinin yanında, şubelerinde kendilerine ait hedefleri bulunmaktadır. Bu hedeflerin tutmadığı zamanlarda şubeler kredi almak için sınırda olan kişilere yardımcı olabiliyor veya diğer şubelere göre daha yüksek limitli kredi verebiliyor.

Haberin Devamı

KREDİ NOTUNU HANGİ KURULUŞLAR KULLANIR

Tabloda görüldüğü gibi KKB’nin toplam 154 üyesi bulunmakta. KKB’ye üye olmanın anlamı, Findeks üzerinden sizin de görebildiğiniz kredi notunuza bu kuruluşlarında ulaşabilmesidir. Tabii bazı kuruluşların kredi notunuzu görebilmesi için, SMS veya benzeri bir yöntem ile izin vermeniz gerekiyor.

Kredi notunu ağırlık olarak müşterileri ile finansal işlemler yapan kuruluşlar kullanmakta. Müşterileri ile finansal işlemler yapacak olan kuruluşların kredi notu değerlendirmeleri farklı olsa da yapılacak olan neredeyse her işlem için kredi notunu kullanmaktalar.

SİGORTA ŞİRKETLERİ NEDEN KREDİ NOTU KULLANIYOR

Son dönemlerde sigorta şirketleri de çeşitli değerlendirmeler için kredi notunu kullanmaya başladı. Şimdilik sigorta prim tutarlarına yansımada yakın bir zaman yansıyabilir veya ilerde farklı değerlendirmeler için sigorta şirketleri kredi notunu kullanabilir.

Kaynak: Hesapkurdu.com


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5630 Değişim: 0,27%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,5756
Açılış: 32,4917
34,7516 Değişim: 0,06%
Düşük 34,6430 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.491,60 Değişim: 0,29%
Düşük 2.485,75 19.04.2024 Yüksek 2.491,88
Açılış: 2.485,75
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.