Kredi notu neye göre belirlenir?

09.01.2015 - 17:20 | Son Güncelleme :

Kredi notu nasıl hesaplanır? Kredi notunuzu öğrenmek ya da sorgulamak için izlemeniz gereken adımlar Bigpara'da, hemen tıkla!

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/kredi_skoru_650.jpg">

Kredi ve sigorta işlemlerinin gizli kahramanı kredi notu nedir? Nasıl hesaplanır? Yükseltmek mümkün müdür? İşte notunuzla ilgili bilmeniz gerekenler

Kredi skoru, kredi almak ve sigorta yaptırmak isteyen herkesin kafasındaki en büyük soru işaretlerinden biridir. Öyle ki bazı işverenler dahi, sorumluluklarınızın altından nasıl kalktığınızı anlayabilmek için skorunuzun durumunu önemser. Ancak bu skor ancak bankalar ve sigorta şirketleri tarafından bilinir ve sizin kredi skoru sorgulama ya da öğrenme gibi bir şansınız yoktur. Ancak yine de bu skorun nasıl hesaplandığını ve kredi notu yükseltme için neler yapmanız gerektiğini açıklayalım.

Notunuza Kredi Kayıt Bürosu (KKB) sizin yıllardır bankalara bırakmış olduğunuz birtakım verileri inceleyerek karar verir. Ayrıca TBB Risk Merkezi de kredi alırsanız ödeyip ödeyemeyeceğinizi anlamak için bir risk puanlaması yapar. Normal şartlarda KKB raporu size hiç ulaşmaz. Notunuzu sizin değil, bankaların bilmesi gerekir. Ancak artık 1 defaya mahsus dahi olsa notunuzu öğrenebilirsiniz.

Kredi skoru neye göre belirlenir?

KKB notu belirlerken birçok farklı faktörü göz önünde bulundurur. Bunların bazıları belgelenebilir net geliriniz, daha önce kullandığınız krediler ve kredi kartları, bu borçları nasıl kapattığınıza dair ödeme geçmişiniz, kredi kartlarınızın türleri ve sayısı, şu anda ödemekte olduğunuz krediler ya da kredi kartı borçlarınız, geçmişte yaptığınız çek işlemlerinizin durumu ve kefil olduğunuz kredilerin ve borçların ödeme geçmişi şeklinde sıralanabilirler. Ancak unutulmamalıdır ki bu saydığımız faktörlerden çok daha fazlası üzerinden hesaplama yapılır. Buradakiler yalnızca notunuzdaki büyük değişiklikleri etkileyen faktörlerdir.

Herkesin farklı bir skoru ve her bankanın da farklı bir beklentisi vardır. Yani sahip olmanız gereken net bir skor olmadığını söylemek doğru olur. Bir bankaya düşük görünen KKB puanı başka bir banka için yeterli olabilir. Bu değerlendirme kişiden kişiye, bankadan bankaya ve borçtan borca değişmektedir. Dolayısıyla kredi notum kaç olmalı gibi bir soru sormak doğru olmaz zira bu sorunun net bir cevabını asla bulamazsınız.

Bankalar ve sigorta şirketleri borcunuzu ödeyip ödeyemeyeceğinizle ilgilenir. Tabii ki bu durumda puanınızın yüksek olması işleminizi garanti altına almanızı sağlar. Hatta puanınız yeterince yüksekse, bazı bankalar siz istememiş olsanız dahi ihtiyacınız olduğunda çekip kullanabileceğiniz kredinizi sizin için hazır tutarlar. Bu durumda herhangi bir başvuru yapmanıza bile gerek kalmaz.

Kredi notu yükseltme için ne yapmak gerekir?

Kredi başvurusu yaptıysanız ancak başvurunuz sebepsizce reddedildiyse bunun sebebi büyük ihtimalle notunuzun yetersiz olmasıdır. Her banka kredi notu konusunda hassastır ve her birinin kendine uygun gördüğü bir alt sınır vardır. Öte yandan notunuzu yükseltmeniz de mümkündür. Bunun için en önemli kural ödemelerinizde daha temkinli davranmanızdır. Ayrıca kredi başvurularınızı çok kısa aralıklarla yapmamak, nadiren adres değişikliği yapmak, kartlarınızın asgari ödemelerini hiç aksatmamak, kredi çekmek istediğiniz bankanın farklı ürünlerini de kullanmak, kart limitinizi sonuna kadar kullanmamak, kullanmadığınız kartlarınızı kapatmak ve idari takipten kaçınmak da puanınızı yükseltmenize yardımcı olur.

Bu ve benzer faktörler puanınızı yükseltse de borçsuz olduğunuzu ve ödemelerinizde özenli davrandığınızı belgelemeniz, kredi alma şansınızı artıracaktır. Ayrıca düşük vadeli kredi başvurusu yapmanız ve notu yüksek bir kefil göstermeniz de aynı oranda başvurunuzun kabul edilme şansını artırır. Kredi skoru konusunda daha detaylı bilgi için bankanızla da görüşebilirsiniz. Bankalar puanınızın hangi sebeplerle düştüğünü görebilir ve bu puanı yükseltmek için nasıl bir yol takip etmeniz gerektiği konusunda yönlendirebilirler.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3318 Değişim: 0,25%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0630 Değişim: -0,17%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.308,70 Değişim: 1,37%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.