Anadolu Grubu`da Telekom’u istiyor

29.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Anadolu Grubu, Enerji ve telekomünikasyondaki gelişmeleri çok yakından takip ediyor. Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, artık bu iki sektöre adım atacaklarını ve bu kapsamda Telekom’ a teklif vereceklerini açıkladı. Azilhan, Honda’da istedikleri büyümeyi mutlaka yakalayacaklarını belirtti. Coca-Cola’nın mevcut 11 şirketini ikiye indireceklerini ve 2001’de halka açacaklarını vurgulayan Özilhan, “Bazı ufak tefek işlerden çekilebiliriz” diyor. Türkiye’nin en büyük grupları arasında yer alan Anadolu Grubu, bu yıl finans hariç 2 milyar dolar ciro hedefliyoruz. Uzun yıllardır faaliyet gösterdiği içecek , hafif ticari araç, kırtasiye sektörlerinde Pazar lideri konumunda olan grup, daha sonra girdiği otomobil ve finans sektörlerinde de iddialı.


* Anadolu Grubu, 2000 yılını nasıl geçirdi? Önümüzdeki yıla ilişkin beklentileriniz nasıl?

Ciroda iyi bir artış sağladık. 2000 yıl sonu ciromuz , finans hariç 2 milyar dollar olarak gerçekleşecek. Bu rakam önceki yıl 1.2 milyar dollar, geçtiğimiz yıl ise 1.7 milyar dollar düzeyindeydi. 2001 yılı içinde de iyimser beklentilere sahibiz. Hükümetin bütçe hedeflerine gore kasım ayı içerisinde kendi bütçemizi oluşturacağız. Genel olarak 2001 beklentilerimiz olumlu. Fakat yüzde 10 gibi bir enflasyon öngörüsü, bizim için pek gerçekçi olmayabilir.


*Anadolu Grubu, son yıllarda ana faaliyet alanları dışında yatırım yapmıyor. Önümüzdeki yıl , bu stratejinizde bir değişiklik olacak mı?

Şu anda enerji üzerinde çalışıyoruz. Bu güne kadar enerji sektöründe olmadık. Fakat enerji yatırımlarına büyük ihtiyaç var. Bu konuda yabancı kuruluşlardan gelen ortaklık tekliflerini değerlendirmeye başladık. Ayrıca, telekomünikasyon sektörüyle ilgiliyiz. Türk Telekom’un yabancılara yönetim hakkı verilmeden yüzde 20-30 gibi hisse oranlarıyla özelleştirilmesini imkansız görüyoruz. Yabancıların hisse payı artırılırsa Türk Telekom’a teklif vereceğiz.


* Bu yıl dört bira şirketinizi birleştirerek Anadolu Efes şirketi altında toplandınız? Grupta yeni birleşmeler söz konusu olacak mı?

Sıra Coca- Cola’ya geldi. Bir süredir Coca – Cola şirketlerinin birleştirilmesi üzerinde çalışıyorduk. Buna gore 11 şirket Coca- Cola Üretim A.Ş. olarak iki ayrı şirket olarak birleştiler. Coca- Cola’da bundan sonraki aşama ise halka açılma olacak.


* Bununla ilgili bir zaman verebilir misiniz?

Amerikalı ortaklarımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Türk ortaklar olarak piyasaların uygun bir ortama gelmesiyle bir an evvel halka açılmayı arzu ediyoruz. Bundan da 2001’in ilk altı ayı içinde olacğaını düşünüyoruz.


* Bu yıl otomotiv sektörü altın yılını yaşıyor. Bu büyümeden, Honda olarak yeterli payı alabildiniz mi?

Euro’nun değer kaybı Avrupalı otomotivcilere .ok büyük bir avantaj Verdi. Konjonktör, Japon Yeni ve İngiliz Sterlini ile ithalat ve imalat yapanların alehinde çalıştı. Dolaysıyla, önümüzdeki dönemde Japon Yeni ve euro’nun dolara karşı yükselmesi halinde , bu rekabet tersine dönecek. Biz Honda olarak aktivitemize devam ediyoruz. Bu sene, nereden bakarsak geçen seneye gore çok daha iyi bir yıldı. Satışlarımızda yüzde 30’a yakın bir artış oldu. Yine de hacim olarak bizi tatmin etmiyor. Önümüzdeki dönemde , yeni yatırımlar ve ikinci bir mamulle bu rakamların artacağına inanıyorum.


* İkinci mamul derken, Honda’nın yeni modelini mi, Türk piyasasına sunacaksınız?

Yeni model konusunda Japonya’da çalışmalar devam ediyor. Bu model henüz piyasaya çıkmadı. Fuarlarda da sergilenmedi. Türkiye’de üretimi gerçekleştirebileceğimiz bu modelle, doğu, ve batıya ciddi bir ihracat potansiyeli yaratmayı da planlıyoruz. İkinci mamul üretiminin yanısıra , yeni model jeep de piyasaya sunacağız.


* Anadolu Grubu’nun otomobil dışı alanlarındaki büyümesi daha fazla. Otomobil üretiminden çıkmayı düşünüyor musunuz?

Kesinlikle düşünmüyoruz. Japonlarla beraber bu işi büyütmenin yolunu mutlaka bulacağız. Yatırım, ikinci – üçüncü mamul, adetler olarak formül getireceğiz. Türkiye’yi bir üretim merkezi olarak gören Honda, Türkiye’den ihracat planlayacak bir yapı içinde olacak. Biz iş içindeyiz, bu işi biliyoruz. Honda gibi bir ortağımızda var. Muhakkak, bu işiverimli olacak bir noktaya getireceğiz.


* Hükümetin otomobil ithalatını kısıtlayıcı yönde karar almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Anadolu Grubu olarak liberal düşünen bir grubuz. Fakat otomobil değişik bir sector. Yatırım ve sitihdamı yoğun. Ayrıca yan sanayii besliyor. Dolaysıyla hükümetin belirli dönemlerde Türkiye’deki üretimi istihdamı düşünürek bir takım önlemler almasıda normal. Belki AB ile müzakerelerde bir müddet daha otomotiv sanayi korunabilirdi. Bu fırsat geçtiğine gore hükümetin bir takım tedbirlerle de kanımca Kabul edilebilir.


* Son dönemde , büyük grupların izlediği trende bağlı olarak, çekilmeyi düşündüğümüz alanlar var mı?

Ufak tefek bazı işlerimizi belirli hacimlere getiremessek çıkmayı düşünebiliriz. Grubumuzun genel prensibi büyümek. Ama gelişme trendi trendi göstermeyen işlerden çıkmak kadar normal bir şey yok. Atrık nostaljik değil, ekonomik düşünmek gerekir.


* Siz aynı zamanda yurtdışında yatırımcı bir kuruluşsunuz. Yurtdışında yeni yatırım projelerinizden bahsede bilimisiniz?

Ukrayna’da bir bira fabrikası alma konusunda önemli bir nokya geldik. Bulgarista’da da bira tesisi açacağız. Ayrıca Orta asya ülkeleri de araştırma kapsamında bulunuyor. Yeni imkanlar ortaya çıktıkça, Adriyatik’ten Çin’e kadar uzanan bölgede yatırım düşünebiliriz.


* Birada yüzde 75’e yakın oranla yüksek bir Pazar payına sahipsiniz. Bu yıl birada yakaladığınız büyüme ne oldu?

1999’a yüzde 2 oranında büyüme gerçekleştirmiştik. Bu yıl ise, büyüme oranımız yüzde 10’a çıktı. Coca-Cola’da da yüzde 10 büyüdük. Bu artışta turizm sektöründeki olumlu gelişemlerin katkısı olduğunu söyleyebilirim. (EKONOMİST)






Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.701 Değişim: -0,21% Hacim : 88.169 Mio.TL Son veri saati : 17:38
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5033 Değişim: -0,11%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9272 Değişim: 0,28%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.447,23 Değişim: 0,99%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,10
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.