Cep Telefonuna Sok Fiyat: 3 Milyar Dolar.

13.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Is Bankas -Telecom Italia en yakin rakibinden 1 milyar 175 milyon dolar fazla vererek 3. GSM lisansini 2 milyar 525 milyon dolarlik sok bir fiyatla kazandi. Bu fiyatin uzerine 410 milyon dolarlik KDV daha odenecek. 4. GSM lisansi icin Cuma gunu acik artirmaya 4 konsorsiyum katilabilecek. 3. cep telefonu lisans ihalesi Cumhuriyet tarihi rekoru ile sonuclandi. GSM 1800 lisans ihalesinde dun fiyat zarflari acildi. Is Bankasi-Telecom Italia Grubu 2 milyar 525 milyon dolar sok fiyatla ihaleyi kazandi. Yuzde 17 oranindaki KDV`si ile birlikte lisansin alim fiyati 2 milyar 935 milyon dolara geldi. Lisans satisinin 500 milyon dolari pesin, geri kalani uc ay icinde tahsil edilecek. 3. GSM icin en yuksek ikinci fiyati Sabanci-Dogan-Dogus Holding-Ispanyol Telefonica Grubu verdi. Ulastirma Bakani Enis Oksuz ihale sonucunu onayladi ve "Bu fiyati bekliyorduk" dedi. Rekor ozellestirme, simdiye kadar tek kalemde Turkiye`ye giren en buyuk yabanci yatirimciyi da beraberinde getirdi. Konsorsiyumda yuzde 49`luk pay sahibi olan Telecom Italia Grubu, 1.4 milyar dolarin uzerinde bedel odeyecek. 3. GSM lisansi icin 3 Nisan gunu teknik dosyalari ve fiyat zarflarini alan Ulastirma Bakanligi, ayri bir zarfa muhurledigi fiyat zarflarini dun DLH Genel Mudurlugu toplanti salonunda saat 14.00`te acti. Komisyon, fiyat zarflari acildiktan sonra degerlendirme icin 15 dakika sure istedi. Daha sonra Is Bankasi ve Sabanci onderligindeki gruplar acik artirmaya davet edildi. Ancak Sabanci liderligindeki grup adina konusan Tufan Darbaz, ihaleye acik arttirma asamasinda devam etmeyeceklerini bildirdi ve "Is Bankasi`na hayirli olsun" dedi. 4. GSM lisans ihalesi ise 14 Nisan gunu yapilacak. Ihale, 2 milyar 525 milyon dolar taban fiyat uzerinden gerceklestirecek. Bu ihaleye, Is Bankasi disindaki 4 grup katilabilecek. Is Bankasi Genel Mudur Yardimcisi Onur Ozbilen, 3. GSM lisansinin gercek degerini buldugunu belirtti ve "Turkiye`de, cep telefonu kullanim orani AB ile kiyaslandiginda cok kucuk. Nufusun en az yuzde 40`inin cep telefonu kullanicisi olacagini ve bu pazardan pay alacagimizi dusunuyoruz" dedi.
Yuksek fiyat taktik mi?: 2 mIlyar 525 milyon dolarlik sok teklif, dun sadece diger gruplari degil, butun is dunyasini karistirdi. En yakin takipcisinin 1 milyar 175 milyon dolar uzerindeki bu teklif konusunda "Is Bankasi-Telecom Italia, ikinci lisansin satilamamasi icin bu kadar yuksek fiyat verdi" yorumu yapildi. Goruslere gore konsorsiyum 2 milyar dolarin biraz altina bile teklif verse bile lisansi satin alabilecekti. Bu fiyatla pazara 4. lisansin girisine yuksek baraj konuldu.
Sadece KDV`si 255 trilyon: Is Bankasi Telecom Italia`nin 2 milyar 525 milyon dolarlik teklifte bulundugu ihale yuzde 17`lik KDV`siyle Maliye`ye 429 milyon 250 bin dolar gelir birakacak. Bunun TL karsiligi 255 trilyon. Eger yarin da 2. GSM satilirsa, elde edilecek toplam KDV 510 trilyon lira olacak. Analistler, ilk ihalede olusan 2.5 milyar dolarlik en yuksek teklifin Turkiye`nin ozellestirme programi ve butce hedeflerinin karsilanmasi acisindan cok olumlu bir sonuc oldugunu kaydetti. ABN Amro ekonomistlerinden Ceyla Pazarbasioglu,"Ihalede alinan sonuc butce ve ozellestirme acisindan cok olumlu. Bu ihale sonrasinda Turk Telekom`un satisinin da onu acilacaktir" dedi.
Yarinki ihale icin gruplarin karar gunu: Ihaleye katilan Koc ve Sabanci gibi Turkiye`nin en buyuk gruplari ihale konusunda yola devam edip etmeyeceklerinin kararini bugun verecek. Kendi aralarinda degerlendirme toplantisi yapacak olan konsorsiyumlar dorduncu GSM lisansi icin yarin duzenlenecek olan acik artirmaya katilip katilmama kararini bugun verecekler. Ihalenin, ikinci lisansin verilecegi ikinci asamasi, 14 Nisan Cuma gunu, saat 14. 00`te gerceklestirilecek. Ikinci asamada, ilk lisansi kazanan konsorsiyumun disinda kalan 4 konsorsiyum yarisacak. Acik artirma, 2 milyar 525 milyon dolardan baslayacak.
Is Bankasi Genel Mudur Yardimcisi Onur Ozbilen, GSM`de en yeni teknolojiyi en uygun fiyatla getirmek istediklerini belirterek, "Tuketicilerimizin, 5-6 ayda hattimizi kullanabilmelerini hedefliyoruz" dedi. Is Bankasi-Telecom Italia Ortak Girisim Grubu`nun 2.5 milyar dolarlik yatirim yapacagini ifade eden Ozbilen, 5 bin kisilik istihdam yaratilacagini belirtti. Ozbilgen en iyi fiyati verdiklerini umduklarini ve kazandiklari icin mutlu olduklarini belirtti. Ozbilen, sozlerine soyle devam etti: "Bize teblig edildikten sonra sozlesmeyi imzalayacagiz. Daha sonra pesinati, ardindan 3 ay icerisinde paranin kalan kismini yatiracagiz. Hemen arkasindan da Turkiye`de yatirimlara baslayacagiz. Ozkaynaklarimiz disindaki yatirimlar disaridan gelecek. Yasaya gore bizim payimiz yuzde 51, Telecom Italia`nin payi yuzde 49." Ozbilen, tekliflerinin rakiplere gore yuksek olmasina iliskin soruyu soyle yanitladi: "Bu, uzun calismanin mahsuludur. Turkiye gerek AB`ye girme asamasinda bir ulke, gerekse GSM piyasasini kullanan bir ulke olarak Avrupa standartlarinda buyuk umit vaat ediyor." Telecom Italia sirketi hakkinda da bilgi veren Ozbilen, "Avrupa`da alaninda ikinci" dedi. Ozbilgen "Dunyanin cesitli yerlerinde GSM isletimi konusunda tecrubeli. Avrupa`da ozellikle Akdeniz bolgesinde iddiali. Turkiye`de de basarili olacagini umuyorum. En yeni teknolojiyi en uygun fiyatla getirmek istiyoruz" dedi.
Telecom Italia: Telecom Italia`nin (TIM) Genel Muduru Roberto Colaninno, uluslararasi alanda cok iddiali olduklarini soyledi. Colaninno, sirketin bilanco ve faaliyetlerinin aciklandigi toplantida Turkiye`den gelen haber uzerine, "Uluslararasi alanlarda oldukca iddialiyiz. Turkiye`de cep telefonu kurulmasi ve isletilmesi lisansi aldik. Bizim icin cok onemli bir olay" dedi. TIM idari yoneticilerinden Marco De Benedetti de, Turkiye`nin en buyuk bankalarindan biri ile ihaleyi kazandiklarini soylerken, ihalenin yuzde 49`unun Is Bankasi`na ait oldugunu belirtti. Benetti, ihalenin sorumlulugunun kendilerinde oldugunu da ifade etti.
GSM ihalesine ilgi neden?: Cok gelecek vaat eden bir is. Insanlar artik mobil olmak istiyor. Sadece Turkiye`de degil tum dunyada mobil sistemlere olan ilgi inanilmaz bir hizla artiyor. Su anda 9 milyon cep abonesi var, 2000 sonunda 14 milyona ulasmasi bekleniyor. 2003`e kadar 30 milyonluk pazar hedefleniyor. Oysa sabit telefon abonesi sayisi henuz 18 milyon civarinda. Bu da kanitliyor ki onumuzdeki yil icinde cep abonelerinin sabit telefon abonelerini gecmesi buyuk ihtimal. Ayrica yeni ekonomi telekomunikasyona hakim olmayi gerektiriyor. Dolayisiyla buyuk gruplar GSM`i buyuk bir guc olarak goruyor.
Fiyat nasil belirleniyor?:Mobil telefon operatorlerinin degeri sahip olduklari abone sayisiyla belirleniyor. Kisi basina dusen milli gelir ve ulke riski de fiyat belirlemede rol oynuyor. Gelismis ulkelerde abone basina bicilen deger 6-8 bin dolara yukselirken, riski olan ulkelerde bu 3-5 bin dolara iniyor. Haziran`da halka acilmasi planlanan ve abonesi 6 milyonu gecen Turkcell`e 20-25 milyar dolar arasinda deger biciliyor.
Telecom Italia`nin ilgisi neden?: Avrupa`nin ikinci buyuk telekom operatoru olan Telecom Italia`nin Italya`da 18 milyon musterisi bulunuyor. 12 ulkede de 14 milyon musterisi var. Turkiye pazarini cok umutlu bulan Telecom Italia, ulkemizin stratejik oneminden oturu de ihaleye onem veriyordu.
Is Bankasi`nin ilgisi neden?: Gelecegin bankaciligi internet uzerine kurulu. Internet de telekomunikasyona dayali bir is. Is Bankasi da en yaygin kisisel musteriye, en fazla yatirim hesabina sahip banka. Ayrica banka istirak portfoyunu zenginlestirmeyi hedefliyor.
Ihale tuketiciye nasil yansiyacak?: Mevcut GSM 900 bandinin uzerine simdi GSM 1800 megahertz bandindan hizmet verecek olan sebekeler ekleniyor. Tuketiciler simdiye kadar Turkcell ve Telsim arasinda secim yapmak zorunda kaliyordu. Artik daha fazla secenek olacak. Gorusme fiyatlarinin da ucuzlamasi bekleniyor. Cunku yeni operatorler aboneyi cekebilmek icin genis bir fiyat yelpazesini devreye sokacak.
Lisans neden 25 yilligina veriliyor?: Imtiyaz hakki iceren kamu mulkiyetlerinin devri 25 yilla sinirli. Sure bitiminde yetki tekrar devredilebiliyor. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3240 Değişim: 0,23%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0628 Değişim: -0,17%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.310,10 Değişim: 1,43%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.