Doğalgaz Kullanımı 57 il` e Çıkacak

02.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Botaş Genel Müdürü Gökhan Yardim: -``Şu Anda 5 İlde Olan Doğalgaz Kullanimini, 57 İle Çikarmayi Hedefliyoruz`` -``Doğalgaz Talebi Bu Yil 15 Milyar Metreküpü Aşacak``


İSTANBUL (A.A) - 02.11.2000 - Türkiye Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Yardım, halen 5 ilde kullanılan doğalgaz tüketimini önümüzdeki dönemde 57 ile çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. 3. Avrasya Ekonomi Zirvesi çerçevesinde yapılan Uluslarası Enerjİ Konferası`nda konuşan Yardım, Türkiye`nin hava ve çevre kirliliğini azaltmak amacıyla enerji üretimi ve konutlarda doğalgaz kullanımını ülke çapında yaygınlaştırmayı planladığını söyledi. Geçen yıl 12 milyar metreküp olan doğalgaz talebinin bu yılın sonunda 15 milyar metreküpü aşacağını, 2010 yılında 55 milyar metreküpe ve 2020 yılında da 82 milyar metreküpe ulaşacağını ifade eden Yardım, bu ihtiyaçlar gözönüne alındığında, alternatif kaynaklar bulmak için projeler geliştirdiklerini anlattı. Türkiye`nin 1999 yılı itibariyle tüketmekte olduğu doğalgazın yüzde 72`sini Rusya Federasyonu`ndan karşıladığını hatırlatan Yardım, Türkiye`nin doğalgaz talebini karşılamak amacıyla BOTAŞ`ın yürüttüğü projeler hakkında bilgi verdi. Mavi Akım Projesi ile Karadeniz`den geçecek olan boru hattıyla 16 milyar metreküp Rus doğalgazının Türkiye`ye taşınmasının planlandığını bildiren Yardım, tarafların gazın 2001 yılında Samsun`dan teslimi için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Yardım, hattın Türkiye tarafından inşaası sürdürülen 501 kilometre uzunluğundaki Samsun-Ankara bölümünün boru kaynak işlerinin yüzde 83, boru indirme ve hendek kapatma işlerinin de yüzde 60 oranında tamamlandığını açıkladı.


İRAN DOĞALGAZI 2001`DE;

Gökhan Yardım, Doğu Anadolu Doğalgaz iletim Hattı Projesi ile ilgili olarak da şunları söyledi: ``İran`dan 1996 yılında yapılan doğalgaz alım satım anlaşması doğrultusunda 10 milyar metreküp doğalgaz ithal edilecektir. Temmuz 2001 tarihinden itibaren İran`dan doğalgaz teminine başlanacaktır. İran`dan ithal edilecek olan doğalgaz Türkiye`nin doğusundan getirilecek diğer doğalgaz kaynakları gibi inşaası sürmekte olan Doğu Anadolu Doğalgaz İletim Hattı`ndan taşınacaktır. Bu proje, Hazar ve Orta Asya kaynaklı doğalgazın dağıtımını da gerçekleştirecek olan önemli bir projedir.`` Halen Türkiye`nin dörtte bir bölümünün hizmetine sunulmuş bulunan doğalgaz kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla, Ege bölgesinde doğalgaz kullanımını sağlamak üzere Karacabey-İzmir Doğalgaz İletim Hattı`nın inşaasını 2002 yılı başında, Bursa-Çan Doğalgaz İletim Hattı`nın Çanakkale`ye uzatılması projesinin ise bu yılın sonunda tamamlanacağını kaydetti. Doğu Anadolu Doğalgaz İletim Hattı`nın Konya`dan başlayarak inşa edilecek bir iletim hattı ile İzmir`e bağlanacağını söyleyen Yarım, böylece Anadolu`nun Batı ve Güneybatı`sının doğalgaza kavuşacağını, İzmir`e ikinci bir kaynaktan doğalgaz getirilmiş olacağını vurguladı.


DOĞU KARADENİZ;

Doğu Anadolu Doğalgaz İletim Hattı`na yapılacak bir diğer bağlantının Güney Doğalgaz İletim Hattı olacağını belirten Yardım, Doğu Karadeniz bölgesinin doğalgaz kullanımına geçmesi için de bir boru hattının inşaasının planlandığını bildirdi. BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, ``Projelerimiz tamamlandığında doğalgazın halen konut kullanımına sunulduğu şehir sayısı 5`ten 57`ye çıkacaktır`` dedi. Türkmenistan Türkiye Avrupa Doğalgaz Boru Hattı Projesi`nin, Türkiye`nin gündeminde bulunan hayati önemdeki projelerden birisi olduğunu ifade eden Yardım, anlaşmanın detaylarını anlattı. Irak-Türkiye, Mısır-Türkiye Şah Deniz Doğalgaz Projesi hakkında da bilgi veren Yardım, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ana İhraç Boru Hattı projesinin de inşaat faaliyetlerinin 2002 yılında başlayıp 2005 yılının ilk çeyreğinde bitirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Yardım, Botaş`ın boru hatlarının hayata geçirilmesi için sorumluluk almaya ve ilgili tüm taraflarla her türlü işbirliğini yapmaya hazır olduğunu kaydetti.


AZERİ BAKAN`DAN DAVET;

Azerbaycan Enerji Bakanı İslam Tagaiyev da konuşmasında, Azerbaycan petrol rezervlerinin tahmin edilenin çok üzerinde olduğunu söyledi. Tagaiyev, Azerbaycan petrol rezervlerinin 8 milyar ton olduğunu, bütün dünyada bir yıldaki petrol tüketiminin 3 milyar ton olduğu göz önüne alındığında, Azerbaycan petrol rezervlerini bütün dünyanın yaklaşık 3 yıllık tüketimine eş değer olduğuna dikkati çekti. Azerbaycan`ın yıllık petrol üretiminin önümüzdeki dönemlerde 100 milyon tonun üzerine çıkacağını belirten Tagaiyev, ``Azerbaycan`da gaz yatakları, altın yatakları, petrol, kurşun ve demir yatakları var. Tüm Türk işadamlarını Azerbaycan`a iş yapmaya davet ediyorum`` dedi. Bulgaristan Milli Meclisi Enerji Kaynakları Komitesi Başkanı Kırıl Ermenkov da, Bulgaristan ile Türkiye arasında imzalanan elektrik enerjisi teminine ilişkin 2008 yılına kadar sürecek olan anlaşma konusunda Bulgaristan`ın yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyledi. Bosna Hersek Enerji ve Madencilik Bakanı Mirsad Sarkıç da, Bosna Hersek`in Avrupa Birliği ile ilişkilerini geliştirmek istediğini, Avrasya bölgesindeki işbirliğinde de Bosna Hersek`in önemli işler yapabileceğini söyledi. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı`nın çok büyük bir kazanım olacağını da değinen Sarkıç, bu boru hatının Türkiye ve bütün bölge için çok önemli olduğunu ifade etti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5342 Değişim: 0,15%
Düşük 32,4762 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9238 Değişim: -0,14%
Düşük 34,8645 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.439,55 Değişim: 0,14%
Düşük 2.435,83 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.