Dolar, borsa, altın bu verileri takip edecek! Beklenti ne?

25.05.2015 - 14:34 | Son Güncelleme :
Dolar, borsa, altın bu verileri takip edecek! Beklenti ne? | Piyasa Haberleri

ALB Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk haftanın önemli verilerinin piyasalar üzerindeki olası etkisini analiz etti

BIST100
Gözler Merkez’de olacak

Yurt içinde haftanın ana gündem maddesi PPK toplantısı sonrası faiz oranı kararlarıydı. TCMB beklentiler dahilinde faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Merkez’den alışılageldik açıklamalar yapıldı. Merkez Bankası yaptığı açıklamada son dönemde döviz kurlarındaki görülen oynaklığın çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi sınırladığını belirtti. Banka ayrıca küresel piyasalardaki belirsizlikler ile gıda ve enerji fiyatlarındaki oynaklıkların dikkate alınmasıyla para politikasında temkinli yaklaşımın sürdürüleceğini ifade etti.

Haberin Devamı

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Para politikasındaki değişikliklerin enflasyondaki iyileşmeye bağlı olduğuna vurgu yaptı. Hafta içerisinde TCMB faiz oranı kararı dışında sakın bir gündemin olduğu yurt içinde piyasalar, yurt dışı veri akısı ve döviz kurlarının seyri ile birlikte yon arayışı içindeydi. Haftanın genelinde zayıf seyrin hakim olduğu borsa İstanbul 85.803 seviyesinde bir kapanış gerçekleştirirken, 2 yıllık gösterge tahvil faiz oranı 9,69 seviyesine yükseldi. Hafta içerisinde satış baskısının görüldüğü günlerde söz konusu hareketlilik konusunda anketi söylentilerine bağlandı. Yurt dışındaki yoğun veri akısı sebebiyle döviz kurlarında hareketlilik görülürken, döviz sepeti 2,72 seviyelerindeydi.

Mayıs ayı toplantısında herhangi bir hamlede bulunmayan TCMB’nin bu hafta açıklanacak olan PPK özetleri ve TCMB finansal istikrar raporunda almaya çalışacağımız mesajlar TL’nin seyri için önem arz ediyor. ABD tarafında ise 1. çeyrek büyüme verisi revizyonu haftanın en önemli gündem maddesi olarak karsımıza çıkıyor. Kurun 2,60 seviyesi üzerindeki hareketler endeksi satış baskısı altında bırakabileceğinden dikkatle izlenmelidir.

Haberin Devamı

Endekste dikkat edilmesi gereken seviyelere baktığımızda ise, bu hafta endeksin 84.500 seviyesinde tutunması önem arz etmektedir. Endekste haftalık bazda yükseliş denemelerinde 87.000 ve 89.000 seviyeleri izlenebilir. Endekste görülebilecek gevşemelerde 83.000 ve 82.000 seviyeleri önemli destek seviyeleridir.

EUR/USD
ABD TÜFE verileri 1,10 desteğini test ettirdi

Hafta boyunca FED tutanakları, ABD verileri ve Euro Bölgesi haber akısı ekseninde oldukça hareketli bir EUR/USD paritesi gözlemledik. Euro Bölgesi’nde nisan ayı enflasyon verisi aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 0,0 ile piyasa beklentisine paralel açıklandı. PMİ verilerinde ise karışık bir görüntü hakkımdı. Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi’nin genelinde açıklanan hizmetler PMI verileri beklentilerin altında kaldı. İmalat PMİ verisine baktığımızda Almanya’da beklentilerin altında kalan veri, Fransa ve Euro Bölgesi’nde beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Almanya GSYH de beklentilere paralel geldi. Karışık gelen verilerin yanında iki önemli faktör Euro üzerindeki fiyatlama davranışlarında et kılı oldu. AMB üyesi Coeure, salı günü yaptığı açıklamada yaz aylarında yaşanabilecek likidite sıkışıklığı nedeniyle varlık alımların miktarını 60 milyar Euro’dan 100 milyar Euro’ya çıkarabileceklerini söyledi. Yunanistan konusunda ise anlaşma çıkmadı, böylece Yunanistan’ın etrafındaki çember daralmaya devam etti. Yunanistan’ın IMF’ye ilki 5 Haziran vadeli ve yaklaşık 300 milyon Euro tutarında olmak üzere, ay boyunca toplam 1,5 milyar Euro’luk 4 ödemesi bulunuyor ve anlaşma çıkmazsa bunları ödeyememe riski var. Geçtiğimiz hafta Yunanistan ve AB arasında herhangi bir anlaşma çıkmadı. Yunanistan İçişleri Bakanı ülkenin haziran ödemelerini yapmayacağını bildirirken, Tsipras ve Varoufakis AB’ye taviz vermesi çağrısında bulundu.

ABD tarafına baktığımız zaman veri akışındaki karışıklık devam etti. FED’in 28-29 Nisan toplantı tutanaklarında kurul üyeleri faiz artırım seçeneğinin masada bırakıldığını ancak oluşan konjonktürde Haziran’da faiz artırımının mümkün olamayabileceğini söylediler. Tutanaklara göre faiz artırımının gerçekleşmesinin enflasyonda ve istihdamda yaşanacak toparlanmaya bağlı olduğunu yinelediler. Cuma günü ise tüfe verileri açıklandı. Manşet tüfe yıllık ve aylık bazda beklentilere paralel geldi. Ancak çekirdek TÜFE’nin yıllık bazda yüzde 1,8, aylık bazda ise yüzde 0,3 artış ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi dolar endeksini 96,00 seviyesi üzerine; ABD 10 yıllık tahvil faizlerini ise yüzde 2,20 seviyesi üzerine getirdi. Bu kapsamda EUR/USD paritesi de 1,1000 seviyesine doğru aşağı yönde baskılandı.

Haberin Devamı

Bu hafta Euro Bölgesi’nde veri akısı yoğun görünmüyor. Almanya’da tüketici güveni ve perakende satışlar verileri izlenecek. ABD’de ise konut piyasası verileri, Chicago PMİ, Michigan tüketici güveni ve haftanın en önemli verisi olarak 1. çeyrek GSYH büyümesinin ikinci revizyonu açıklanacak. ABD’de ilk çeyrek büyümesi ilk revizyonda yüzde 0,2 olarak açıklanmıştı. İlk çeyrekte ABD ekonomisi kotu hava şartlarının ekonomik aktiviteyi yavaşlatması, güçlü dolar ve düşük petrol fiyatları ekseninde zayıf bir performans göstermişti. cuma günü açıklanacak veride ise ABD ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 0,9 daralmış olacağına dair bir revizyon yapılması bekleniyor.

Teknik olarak EUR/USD paritesi 1,1450 seviyesini test ettikten sonra içine girdiği düşüş eğiliminde 1,1000 seviyesine doğru geriledi. paritenin 1,1000 desteğini aşağı yönlü kırması halinde uzun vadeli trendinin ve kısa vadeli trendinin uyum göstermesi, bu kapsamda da paritede satış baskısının artması beklenebilir. Bu durumda destekler 1,0900, 1,0850 ve 1,0800 olarak izlenmekle beraber; parite geniş resimde 1,10 - 1,05 bandı içine girecektir. paritenin 1,1000 desteğini kalıcı bir şekilde kıramaması ve ABD verilerinin kotu performans göstermesi durumunda ise olabilecek toparlanmalarda 1,1040, 1,1100 ve 1,1160 ilk dirençler olacaktır. Geniş resimde ise üst bant 1,10 - 1,15 bandıdır.

USD/TRY
Gözler büyüme verisinde olacak

Geçtiğimiz hafta ABD’de haftanın son işlem gününe kadar açıklanan ekonomik veriler son dönemde olduğu gibi beklentileri karşılamazken, cuma günü açıklanan nisan ayı çekirdek enflasyon verisi aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 0,3 ve yüzde 1,8 ile piyasa beklentilerinin üzerinde açıklandı. FED’in 28-29 Nisan’da yaptığı toplantının tutanaklarında ise üyelerin faiz artırım seçeneğini masada bıraktıkları ancak oluşan konjonktürde Haziran’da faiz artırımının mümkün olamayabileceğini söyledikleri belirtildi. Bir önceki hafta sert değer kaybeden dolar endeksi bu kayıplarını telafi etti. Yurtiçinde ise PPK toplantısı sonrasında faiz oranı kararları açıklandı. Merkez bankası faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi. hafta içerisinde 7 Haziran’daki seçimlere dair yapılan ancak resmi olarak açıklanmayan bir anket söylentisiyle birlikte Türk Lirası’nda kısmı değer kayıpları yaşanırken, ABD enflasyon verisinin de etkisiyle parite haftayı alıcılı kapattı.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bu hafta yurtiçinde ticaret dengesi, PPK toplantı özeti ve TCMB finansal istikrar raporu takıp edilecekken ABD tarafında ise büyüme verisi haftanın en önemli gündem maddesi olarak karsımıza çıkıyor. Büyüme verisinin yanı sıra konut satışları, Chicago PMİ ve Michigan tüketici güveni verileri de takıp edilecektir. ABD’de yüzde 0,9 gerilemesi beklenen büyüme verisinin beklentilerden daha az gerilemesi veya artış görülmesi durumunda dolarda değer kazanımları görebiliriz. Yurtiçinde ise seçimlerle ilgili olası gelişmeler hareketliliğe yol açabilir.

Teknik olarak paritedeki alımların 2,6100 direncine geldiğinde zayıfladığını görmekteyiz. Paritenin bu haftaki veri akışıyla birlikte 2,6100 direncini kırması durumunda 2,62, 2,6320 ve 2,6450 seviyelerine doğru alımlar görebiliriz. Ancak paritenin ısrarla 2,6100 direnci aşağısında kalmaya devam etmesi durumunda satış baskısının devamı beklenebilir. Paritenin bu kapsamda 2,5900 desteğini kırması durumunda 2,5830, 2,5700 ve 2,5580 destekleri hedeflenebilir.

Altın
1200 seviyesi takip edilecek

Gecen hafta Yemen’de koalisyon güçlerinin 12 Mayıs’ta ilan ettiği 5 günlük ateşkes anlaşmasını sona erdirmesinin ardından pazar gece yarısı Aden bölgesini bombalamasıyla altın fiyatlarında yükselişle başlamıştık. 1232’ye kadar yükselen altın gelen kar satışlarının ardından 1220’nin üstünde tutunamayınca, satış baskısı hafta boyunca devam etti. Çarşamba aksamı FED toplantı tutanaklarında FOMC üyeleri faiz artırım seçeneğinin masada bırakıldığını, ancak oluşan konjonktürde Haziran’da faiz 
artırımının mümkün olamayabileceğini söylediler. Tutanaklara göre fazı artırımının gerçekleşmesinin enflasyonda ve istihdamda yaşanacak toparlanmaya bağlı olduğunu yinelemeleri altında satışları artırdı. 1200 desteğine kadar düşen altın fiyatlarında bu bölgeden tepki alımları görüldü.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

ABD’de beklentilerin altında kalan verilerin etkisiyle tekrar toparlanma eğilimi görülse de haftanın son işlem gününde çekirdek enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi sert satış etkisi yaratarak fiyatları tekrar 1200 seviyesine kadar çekti. Yellen konuşmasında FED’in 2015 yılı içinde faiz artısına gidebileceğini söyledi. Yellen ayrıca büyümede görülen zayıflamanın geçici faktörlerden kaynaklandığını ve ekonomik verilerin önümüzdeki dönemde güçlenmesini beklediğini ifade etti. Son dönem ABD’de gelen verilerin beklentilerin altında kalması ekonomik görünümdeki bozulmanın devamı niteliğindeydi. Ancak enflasyonda yaşanan toparlamanın bu görünümü değiştirip değiştiremeyeceğini bu hafta açıklanan veriler ışığında izleyeceğiz.

Bu hafta ABD’de yeni konut satışları, ıssızlık başvuruları, beklemedeki konut satışları, Chicago PMİ verisi, Michigan tüketici güveni ve bu verilerin en önemlisi olan büyüme verisini takıp ediyor olacağız. 1. çeyrek büyüme verisinin açıklanmasından sonra gelen büyümenin alt kalemini oluşturan verilerin beklentilerin altında kalması büyümenin aşağı yönlü revize edilmesi algısını kuvvetlendirdi. Büyümenin aşağı yönlü revizesi piyasa beklentisinden daha fazla olursa dolardaki satışlar hızlanabilir. Bu da altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketleri tetikleyebilir. ABD’de ilk çeyrekte ekonominin yüzde 0,9 daralması bekleniyor.

Teknik acıdan bir gözümüz de dolar endeksinde olacak. 96,30 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanmadığı surece altında yukarı yönlü fiyatlamalar devam edebilir. 96,30’un kalıcı bir şekilde kırılmasıyla altında da 1200 seviyenin altına geri çekilme yaşanabilir.

Altın fiyatlarında 1200 desteğinin on plana çıktığını görüyoruz. Haftalık bazda 1200 desteğinin altında önce 1192 ardından 1178 desteğine kadar düşüşler sürebilir. 1178 desteği kırılmadığı surece altında tam anlamıyla satış baskısı yaşanmayabilir. 1200 seviyesinin üstünde tutunduğumuz surece önce 1210 direncine ve arkasından 1220 seviyesine kadar yükselişler görülebilir. 1220 direncinin üstünde kalıcı bir şekilde tutunursak 1250’ler hedeflenebilir.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5564 Değişim: 0,13%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8972 Değişim: 0,67%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,9229
Açılış: 34,6636
2.434,96 Değişim: 0,09%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.