Dolar neden yükseliyor? Yeni rekorlar gelir mi? Uzmanlar değerlendirdi

11.01.2017 - 11:35 | Son Güncelleme :
Dolar neden yükseliyor? Yeni rekorlar gelir mi? Uzmanlar değerlendirdi | Piyasa Haberleri

Rekor üzerine rekor kıran dolar ve euro'da baş döndürücü hareketlilik son bulmuyor. Euro fiyatları 4 TL'nin üzerine çıkarken dolar fiyatları 3.90 TL seviyesine dayandı.

bigpara.hurriyet.com.tr

Dün 3.79 seviyesinin üzerini görerek rekor kıran dolar fiyatları Merkez Bankası'nın müdahalesiyle 3.75 seviyesinin altına gerilerken bugün 3.8925 ile yeni tarihi zirvesini gördü. Kur sonrasında düşüşe geçerek 3.85 seviyesinin altına geriledi.

Euro fiyatları ise 4.1089 görerek rekor kırdı. Euro/TL saat 11.08 itibari ile 4.05 seviyesinden işlem gördü.

Haberin Devamı

##$HABER_1436549$##

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Enver Erkan KapitalFx Araştırma Müdür Yardımcısı, "Bir yandan Anayasa değişikliğine ilişkin maddeler Meclis’ten geçerken, bir yandan da TRY’nin değer kaybetmeye devam ettiğini görüyoruz. USDTRY paritesi Asya seansı sonrasında terminalde en yüksek 3,8951 seviyesini görürken, EURTRY 4,1104, TRY sepeti de 4’ seviyesine ulaştı. Yüksek siyasi tansiyon ve Anayasa belirsizliği TRY üzerinde çok ciddi bir baskı unsuru oluştururken, reel faizin negatif olması da piyasa hareketlerinin reaksiyon aralığının çok geniş olmasına neden olmaktadır. Öyle ki, haftayı 3,60’larda aşan kur neredeyse 30 kuruş yukarı hareket etti. Sürekli olarak altını çizdiğimiz reel faiz konusunun önemini mevcut piyasa kırılganlığından tecrübe etmekteyiz. Benzer ligde olduğumuz ekonomiler medyan olarak %2,5 üzerinde reel faiz verirken, Türkiye’nin reel faizi %-0,50 seviyesi civarlarında. Türkiye’nin en azından emsal piyasaların ortalamasında reel faiz sunabilmesi için, enflasyonun daha da yukarı gitmesi beklenen bu ekonomik koşullarda 350 – 400 bps gibi bir faiz artırımı yapmasının gerekli olduğunu görmekteyiz" şeklinde belirtti.

Erkan şunları ekledi:

"Doların Trump sonrasında dünyada da ivmelenmesi ve artan ABD ekonomik büyümesi çerçevesinde gelişmekte olan ülkelerden olan sermaye çıkışlarının daha da hızlanması beklenmektedir. Gelişmekte olan ülkelere olan fon akışının azaldığı bir ortamda Fitch'in olası not indirimi TRY'nin kırılganlığını son derece artıracaktır.

Haberin Devamı

Opsiyon sözleşmeleri tarafında; 3,80 üzerine yeni USD alım TRY satım opsiyonlarının yerleştirildiğini görmekteyiz. 3,90 seviyesinde nosyonal büyüklüğü 1 milyar USD’ye yakın opsiyonlar görülmekte olup; yeni bir yukarı yönlü kırılma olduğunda 4’ün çok çabuk görülebileceği öngörülebilmektedir. 4 seviyesinde ise yaklaşık 1,5 milyar USD nosyonal büyüklükteki USD alım TRY satım opsiyonları görülmektedir.

Mevcut şartlar altında teknik seviye vermek ise imkansızlaşmıştır. TRY’ye değer kazandıracak ve kurları aşağı doğru götürecek rasyonal bir sebep görmemekle beraber, bu durumun çok etkili bir piyasa müdahalesi ile ancak gerçekleştirilebileceğini belirtmek gerekir. Dünkü zorunlu karşılık hamlesinin kurlarda kalıcı bir gevşeme yaratmamasından mütevellit, bu etkili müdahalenin ses getirecek proaktif bir faiz artışı olduğu görülmektedir."

TRUMP'IN KONUŞMASI ÖNEMLİ

Ekinci Economics Consulting kurucusu Şevin Ekinci, "Dolar/TL kurunun bu sabah saatlerinde 3.89 seviyesini görmesi önemli. Benim gözlemlediğim bu tepe noktalarının bir ay içinde tekrar test edildiği. Bu bağlamda, para politikası tarafında kalıcı, aynı zamanda saygı gören bir aksiyona geçilmezse Dolar/TL kurunun bir ay içinde 3.89 seviyesi üzerinde sabitleneceği görüşündeyim. TCMB’nin 24 Ocak tarihinde bu tarz bir karar alamayacağı yönünde çekincelerim var. Bu yüzden Dolar/TL kurunda Mart ayında beklediğim 4.15 öngörümü değiştirmiyorum. Sabah görülen dolardaki değer kazancı tüm gelişmekte olan para birimlerine karşı oldu. Sadece Türkiye’ye özel değildi" dedi.

Bugün Türkiye saatiyle saat 19.00’da ABD Başkanı Trump’ın konuşmasının önemli olduğunu belirten Ekinci, "Her ne kadar Dolar/TL kurunun gün içerisinde 3.83 seviyesinin altına inmesi mümkün olsa da akşam saatlerinde yine alımlar olur. TCMB gerekli faiz artırımı kararını alana kadar Dolardaki tansiyonun dinmesini beklemiyorum. Eğer alırsa Dolar/TL kuru 3.80 seviyesinin altına iner ancak 100 baz puan artırımın altında herhangi bir faiz artırımı doların kalıcı olarak 3.75 seviyesinin altına inmesini sağlayamaz. Herhangi bir faiz artırımı da tabanda kuru bir tek 3.65 seviyesine indirebilir ki açıkçası cesaretli bir faiz artırımı kararı alınacağını zannetmiyorum" dedi.

Haberin Devamı

DOLAR 4 TL OLUR MU?

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, "Kurda 3.80’e yaklaşılması ile dün Merkez Bankası devreye girmeye başladı. Yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildi ve finansal sisteme 1.5 milyar dolar ilave likidite sağlandı. Ayrıca bankaların borç alabilme limitleri 22 milyar Türk lirasına düşürüldü. Kurda kalıcı düşüş görebilmemiz için döviz likiditesine ek olarak TL’nin reel getirisinin de güçlendirilmesi gerekiyor. Son açıklanan enflasyon rakamları sonrası reel faizlerin negatife dönmesi TL’deki negatif ayrışmayı kuvvetlendirmişti. Borç alma limitlerinin düşürülmesi kredi büyümesinin olumsuz etkileyebilir" dedi.

Ekonomik aktivitenin zayıfladığı bu ortamda Merkez Bankası’nın işi oldukça zor göründüğünü belirten Nalbantlı, "TL’deki değer kaybını durdurmak için faiz artışı gerekiyor, faizi artırsa bu sefer ekonomide daha da yavaşlayacak. Merkez Bankası’nın faiz artışı için kurda 4.00 bölgesinin beklemesinin doğru olacağını düşünüyorum.FED’in faiz artışlarının olacağı bu yıl, TL üzerindeki baskının devam edebileceğini düşünüyorum. Kurda kalıcı düşüşler için 3.70’in altında fiyatlamalar görmeliyiz. 3.82-3.85 seviyesinin üzerinde kalırsak 4 TL görülebilir" dedi.

MERKEZ'DEN MÜDAHALE GELİR Mİ?

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, "Geçtiğimiz hafta Türk Lirası başka bir boyutta işlem görmeye başladı derken anlatmak istediğimiz bu haftanın özetiydi. İçeride siyasi gelişmelere kötü ekonomik veriler eklenince, gelinen noktada her gün yeni rekorlar gözlüyoruz. Piyasalar Türk Lirası'nın yeniden itibar kazanmasının tek yolu olarak güçlü bir faiz artırımını savunuyor. Ancak içinde bulunduğumuz koşullarda kötümser bekleyişler ayyuka çıkmış iken Merkez'in politika faizinde artırıma gitmesi ne kadar faydalı olur? Zamanlama çok önemli ve bu tarz bir karar için geç kalınmış olabilir belki de piyasaların kendi dinamikleri içerinde doygunluk noktasını belirlemesi daha doğru olacak" dedi.

Toktay şöyle devam etti: "Bugün öğleden sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ben de buradayım tarzında bir müdahalesi dünküne benzer bir geri çekilmeye sebep olabilir. Bunun ötesinde güçlü bir faiz artırımı bekliyor musunuz derseniz? Her an her şey olabilir ve piyasa koşulları içerisindeki hareketler otoritelere istedikleri mesajı vermekte özgürdür. Şu ana kadar Dolar/TL paritesinde günün zirvesi 3,89 iken Euro/TL 4,11 ile yeni rekor kırdı. Bu seviyeleri yukarı yönde kırılması durumunda TCMB'den yeni bir hamle bekliyoruz"


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.707 Değişim: 0,64% Hacim : 59.540 Mio.TL Son veri saati : 14:05
Düşük 9.696 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5191 Değişim: -0,09%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,7867 Değişim: -0,23%
Düşük 34,7410 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.421,40 Değişim: -0,36%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.