Dolar ve altın yatırımcısı bu hafta ne yapmalı?

11.05.2015 - 16:00 | Son Güncelleme :
Dolar ve altın yatırımcısı bu hafta ne yapmalı? | Piyasa Haberleri

Bu hafta piyasaların odağında Yunanistan’a ilişkin gelişmeler yer alacak...

11-12 Mayıs Eurogroup toplantısı öncesi anlaşma umutları zayıflamış olsa da, toplantı sürecinde taraflardan gelecek ifadeler özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarının seyrinde etkili olacaktır. Yunanistan’ın piyasalarda oluşturduğu gergin bir atmosfer Euro üzerinde de baskı yaratabilir.  ABD tarafında veri akısı geçtiğimiz haftalara kıyasla nispeten sakın olup, ekonomik canlılığa ilişkin önemli göstergelerden perakende satış verileri on planda olacaktır. Yurt içinde ise beklentisi 4,30 milyar dolar olan carı acık verisi ile beklentisi yüzde 11,4 olan ıssızlık oranı verisi takıp edilecek. Özellikle mart ayına ilişkin carı acık verisi piyasaların odağında olacak. 2014 yılının ikinci yarısından itibaren petrol fiyatlarının düşüşü ile birlikte piyasalarda carı açıkta gerileme beklentisi mevcuttu. Bir süredir petrol fiyatlarında görülen yukarı seyrin ardından carı acık verisi merakla bekleniyor. Beklentilerin üzerinde gelebilecek bir carı acık verisi kurda yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Geçtiğimiz hafta global bazda zayıf seyrin görüldüğü dolarda ise bu hafta toparlanma cabası görülebilir. Özellikle kur tarafına değinecek olursak, Avrupa piyasaları kapanışı sonrası S&P’nin Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinin kur tarafında 2,70 seviyesine doğru bir harekete yol açması sonrasında 2,70 seviyesi dikkatle izlenmelidir.

Haberin Devamı

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Haftaya baslarken açılışta borsa İstanbul’da uluslararası kredi derecelendirme kurulusu S&P’nin Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinin fiyatlamalarda görülmesi ve kurda 2,70 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz durumunda endeks haftanın son işlem günündeki kazançlarını geri verebilir. Ancak yurt içinde beklentileri karşılayan bir carı acık verisi görülmesi ise Türk Lirası’nın rahat bir nefes almasını sağlayabilir. Bu sebeple söz konusu veri akısı yakından takıp edilmelidir.
 
Bu hafta borsa İstanbul’da anlamlı yükseliş denemelerinin devam edebilmesi için endekste 83.500 seviyesinin üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmektedir. Endekste yükseliş denemelerinde 85.000 ve 86.500 seviyeleri hedeflenebilir. Endekste görülebilecek gevşemelerde ise 82.500 ve 80.000 seviyeleri öne çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Perakende satışlar ve ÜFE verileri izlenecek…

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Dolar ve Türk Lirası acısından yoğun bir haftayı geride bıraktık. Yurtiçinde en önemli gündem Nisan ayı enflasyon verisi ve kredi derecelendirme kurulusu S&P kararlarıydı. Enflasyon aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 1,63 ve yüzde 7,91 ile piyasa beklentilerinin üzerinde açıklandı. Yine çekirdek enflasyon da yüzde 7,00 ile beklentilerin üzerinde kaldı. S&P ise sürpriz bir şekilde Türkiye’nin yerel para cinsinden notunu ise BBB- düzeyine indirdi. Yapılan açıklamada ‘’TCMB’nin kredibilitesindeki zorlu durum, TL’nin güvenilir olma statüsünü azalttı. Not düşüşü TCMB’nin bağımsızlığına Bu hafta gecen haftaya nispeten sakın bir ekonomik veri akısı bizleri bekliyor. Yurtiçinde beklentisi yüzde 4.30 milyar dolar olan carı açık veri ile beklentisi yüzde 11,4 olan ıssızlık oranı verisi takıp edilecek.

ABD tarafında ise perakende satışlar ve UFE verileri on planda olacak. Cari açığın ve ıssızlık oranının beklentilerin üzerinde açıklanması Türk Lirası’nın değer kayıpları yasamasına neden olabilir. bunun yanı sıra ABD’de perakende satışlar ve UFE verilerinin beklentilerin üzerinde açıklanması dolara global bazda değer kazandırabilir. Bu kapsamda paritede 2,70 direnci on planda olacaktır. Paritenin veri akısıyla birlikte bu direnci kırması durumunda sırasıyla 2,7150, 2,7300 ve 2,7420 seviyeleri hedeflenebilir. İkinci senaryoyu ise yurtiçinde açıklanacak verilerin beklentileri karşılaması ve ABD verilerinin beklentilerin aşağısında kalması üzerine kurabiliriz. Bu durumda paritede 2,6850 desteği on plana çıkacaktır. Paritenin bu desteği kırması durumumda satışlar hızlanabilir ve ilk etapta 2,6720 seviyesi hedeflenebilir. Bu seviyenin aşağısında ise 2,6640 ve 2,6450 destekleri izlenecektir.

Haberin Devamı

Altında karışık seyir…

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Altın fiyatlarında işlem hacmi düşük bir hafta seyrettik. Tarım dışı istihdam verisinin ağırlık kazandığı haftada ADP tarım dışı istihdam verisi beklentilerin altında 169k gerçekleşti. ABD’de ticaret dengesi ve hizmetler PMI verisinin de beklentilerin altında kalması gözleri cuma günkü gelecek verilere çevirmişti. Cuma günü gelen verilerde tarım dışı istihdam beklentilere yakın 223k olarak açıklandı. İşsizlik oranı yüzde 5,4 gelirken ortalama saatlik kazançlar verisi beklentilerin altında aylık yüzde 0,1 olarak gerçekleşti. Verilerin karışık bir seyir izlemesi algıyı netleştirmezken altında kararsız hareketler görüldü. Yüzde 2,5’ın üzerine yükselen ABD tahvil faizlerine rağmen altının sıkışık bir banttaki seyrine bakılırsa, dünyanın en büyük 2. ekonomisi durumunda bulanan Çin’in Euro ve dolar rezervlerini azaltma beklentisi altını destekliyor olabilir. Hafta sonunda ise Çin merkez bankası son 6 ay içinde 3. kez faiz indirimine gitti ve büyümeyi destekleyici genişlemeci adımlara devam etti. Çin’in parasal genişleme konusunda atmış olduğu bu adım da altın fiyatlarını bu hafta destekleyebilir.

Bu hafta gecen haftaya göre sakın bir veri akısı izleyeceğiz. ABD’den fed üyesi Williams konuşması, perakende satış verileri, ÜFE verileri, haftalık ıssızlık başvuruları, New York imalat endeksi, kapasite kullanım oranı, sanayi üretim verisi, imalat üretim verisi ve Michigan tüketici güveni verisini takıp ediyor olacağız. İç talebe dayalı duyarlı olan ABD ekonomisinde bu hafta gelecek ÜFE ve perakende satış verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi halinde altın fiyatlarında satışları arttırabilir. Son dönemde ABD ekonomisinde yaşanan bozulma ÜFE ve perakende satış verilerine yansıyıp veriler beklentilerin altında kalırsa altında yukarı yönlü hareketler yaşanabilir. Yunanistan’da devam eden borç endişeleri altın fiyatlarında volatiliteyi etkilemekte. Eurogroup toplantısında bugün Yunanistan’a dair gelecek pozitif haberler altın fiyatlarını aşağıya çekebilecekken negatif söylemler ise altın fiyatlarını yukarı destekleyebilir.

Teknik acıdan baktığımızda büyük resimde bir değişiklik görülmezken aşağıda 1178 seviyesi önemli bir destek noktası olarak karşımızda duruyor. Bu seviyenin altında önce 1161 desteği ve arkasından 1147 desteğine kadar geri çekilme yaşanabilir. Yukarıda ise 1199 direncinin üzerinde önce 1210 direnci ve arkasından 1220 seviyesine kadar yükselişler görülebilir.

Enver Erkan

ALB Menkul Değerler


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.803 Değişim: 0,83% Hacim : 35.901 Mio.TL Son veri saati : 12:42
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.809
Açılış: 9.754
32,5054 Değişim: -0,11%
Düşük 32,4289 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9578 Değişim: 0,37%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.430,38 Değişim: 0,30%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.