Elektrik sikintisina etkili cozumler

01.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Elektrik darbogazina karsi herbiri farkli bir alternatif sunan urunler hem tuketiciye, hem de verilecek bayiliklere kazanc saglayacak. Elektrikteki sikinti gundemdeki yerini korurken, bir de 150 kW`den fazla elektrik kullanimlarinda yuksek ucretlendirilmeye gidilmeye baslandi. Ama, uzmanlar, bunun da sikintiya care olmayacagi gorusunde.

Para Dergisi olarak bu hafta elektrik sikintisinin karsisina engel olan urunleri, yontemleri inceledik. Bu urunlerden ilki `akilli sayaclar`... Akilli sayac, TEDAS`in elektrik kullanimini farkli zamanlara yaymak icin uygulamaya baslattigi coklu tarife sistemini algilayabilmek icin tasarlanmis. Peki bu sistemi algilamasi ne isimize yarayacak? Oncelikle, akilli sayac kullananlar, 150 kW`nin uzerinde elektrik kullansa bile fazladan ucret odemeyecekler. Bunun yaninda, TEDAS belli zamanlarda elektrigi indirimli tarifeden satiyor. Tabii bu indirimi ancak akilli sayaclar farkediyor ve tuketiciye kazanc sagliyor. Ayrica urun icin Turkiye genelinde bayilikler verilecek.

Elektrik sikintisiyla bir diger mucadele de alternatif enerji kaynaklarindan geliyor. Bu bolumde iki firmayi inceledik. Birisi hemen her turlu alternatif enerji kaynagi konusunda anahtar teslimi tesis kurabilen Alman Umweltkontor. Digeriyse sadece gunes santralleri alaninda faaliyet gosteren Antalyali Ozgun Ihracat ve Ithalat. Alternatif enerji kaynaklari, elektrik kesintisine tahammulu olmayanlar icin en etkili cozum. Kurulacak tesislerin kisa surede kendini amorti edebilmesi ve TEDAS`a da elektrik satabilme imkaninin olmasi, alternatif enerji uretmenin diger faydalari...

nerji uretimine bir alternatif de Vaillant`tan gelecek. 1999 yilinda yakit hucre teknolojili isitma ihazlarinin tasarimini tamamlayan Vaillant, cihazlarin evlere uygulanmasina 2001-2002 yillarinda baslayacak. Urunun piyasaya sunulmasiysa 2003 yilini bulacak. KOMBI cihazinda kullanilan yakit hucre teknolojisi sayesinde, havadaki oksijenle hidrojen ayristirilarak ortaya cikan enerji, elektrik enerjisine cevrilecek. Bu enerjiyi kendi icinde kullanan cihaz, kendi enerjisini uretmis olacak. Baslangic icin cok az elektrik enerjisine ihtiyac duyan cihaz, elektrik enerjisi uretirken isitma enerjisi de saglayacak. Konvansiyonel elektrik ve isi uretimine oranla yakit hucre teknolojisi, karbondioksit emisyonunu yuzde 25-50 oraninda dusuruyor. Ayni zamanda atesleyici enerji kullaniminda da yuzde 25 tasarruf sagliyor. Sonuc olarak isitma enerjisi uretiminde, isi kaybi veya iletim firesi olarak bosa giden gazlar, daha verimli kullanilabiliyor. Dogaya zararli olan bu gazlar tuketilerek cevreye saygi da korunuyor. Bunlarin disinda, yillardir kullanilan kesintisiz guc
kaynaklari ve jeneratorler de sikintiya onlem olusturabiliyor. Bu baglamda gorustugumuz 5 firma bayilikler vererek pazar potansiyelini artirmayi planliyor.Elektrik sikintisina ilk cozum Basari Elektronik`ten "Kaan 100 Serisi"yle geliyor.
TEDAS`in uygulamaya baslattigi coklu tarife sistemine uygun olarak tasarlanan Kaan 100 serisi sayaclari, farkli zamanlardaki elektrik fiyatlarina gore ucretlendirme yapabiliyor. Ayrica cok tarifeli sayac kullanan tuketiciler, aylik enerji tuketimi 150 kWh uzerine ciksa bile fazla kullandigi enerji icin yapilacak
olan yuzde 50`lik zamdan etkilenmiyor.

Peki TEDAS cok tarifeli sayac kullananlardan, 150 kWh uzerinde elektrik tuketimi yaptigi zaman niye fazladan ucret almiyor? Bu sorunun cevabiniBasari Elektronik Is Gelistirme ve Musteri Hizmetleri Muduru Hakki Metiner veriyor... Hakki Metiner oncelikle, akilli sayaclarin bircok yoldan elektrikte tasarruf sagladigini belirtiyor. Bunun disinda TEDAS`in uygulamaya koydugu coklu tarife sistemine uygunluk gostermesinin, TEDAS`in bu urunu desteklemesindeki en onemli sebep oldugunu belirtiyor. Ayrica akilli sayaclarin kullanildigi yerlerde elektrik kacirilmasinin imkansiz oldugu belirtiliyor.

TEDAS`in coklu tarife sistemine gecmesine deginen Hakki Metiner, sistemin, elektrik kullanimini farkli zamanlara yayacagini belirtiyor. TEDAS verilerine gore ulusal elektrik sisteminin saatlere gore yuk dagilimi Aralik 1999`un ilk haftasinda gece saatlerinde 12-13 MW civarlarinda seyrederken, gunduz saatlerindeki tuketim 13-16 MW arasinda degisiyor. Bu tuketim aksam saatlerindeyse 19 MW seviyelerine kadar cikiyor. TEDAS, yapilan calismalar sonrasi yuk dagilimindaki degisimleri asgari seviyeye cekebilmek icin, coklu tarife uygulamasina gecerek, aboneye elektrik enerjisini cok enerji tuketilen saatlerde pahali, az enerji tuketilen saatlerde ise daha ucuza satiyor.

Bu anlamda coklu tarife uygulanmasi ortaya cikiyor ve bu ancak "akilli sayac" olarak anilan elektronik elektrik sayaclarinin kullanimasiyla mumkun oluyor. Kaan 100 serisi cok tarifeli elektronik elektrik sayaclarinda, enerji tuketimini dogru olarak hesaplayan birime ek olarak tarih ve saati tutan bir gercek zaman saati bulunuyor. TEDAS`in mevcut coklu tarife uygulamasina uygun olarak tuketilen enerji miktarlari, farkli saatlerde farkli sekillerde ucretlendiriliyor. Tarifelerin ucreti ve zamani ancak yetkili kisi tarafindan programlanabiliyor. Ayrica cok tarifeli sayaclar, otomatik olarak yaz ve kis saati uygulamasina gecebiliyor. Kaan 100 serisinin bir diger dikkat ceken ozelligiyse degisim sirasinda fazladan bir maliyet
getirmemesi...

Cunku sayaclarin boyutu eski sayaclarin yerine kolaylikla takilabilecek sekilde tasarlanmis. Hakki Metiner, akilli sayacin uygun saatlerde kullanilmasi halinde tuketicilere yaklasik yuzde 50`lere varan kazanc saglayacagina deginiyor. Tuketiciler hem 150 kWh`den sonra fazla ucret odemeyerek hem de tarifesi dusuk zamanlarda elektrigi kullanmaya ozen gostererek kazanc elde edebiliyor. Tamamen Turk muhendislerin gelistirdigi akilli sayaclar, kapasitelerine ve on odemeli olup olmamasina gore 4 farkli modelde toplaniyor. On odemeli sistemde, kullanici temin ettigi akilli kartina istedigi kadar krediyi yukletebiliyor ve kartini elektrik sayacina takarak satin aldigi krediyi sayaca aktarabiliyor. Boylelikle enerji isletme giderleri dusuyor ve kullanici daha ucuza elektrik satin alabiliyor.

Sayaclarin fiyatlariysa 75 dolarla 280 dolar arasinda degisiyor. Akilli sayaclardan sadece tuketiciler kazanc elde etmiyor. Cunku urunun yetkili dagiticisi Kaan Telekominikasyon, Kaan 100 serisi icin bayilik agini genisletmeyi planliyor. Mayis ayindan beri piyasada olan Kaan 100 serisinden su ana kadar yaklasik bin 200 adet satildigini belirten Hakki Metiner, urunlerin daha da yayginlasmasi icin faaliyetlerini hizlandiracaklarini belirtiyor. Bunun icin Turkiye genelinde her ile en az bir bayilik verilecek. Hakki Metiner su ana kadar 20 ilde 35 bayi olusturduklarini, hedeflerini kolaylikla tutturabileceklerini belirtiyor. Kaan Telekomunikasyon, Kaan 100 serisi sayaclari icin muracatlar sonrasinda yapilan degerlendirmeye gore bayilikler veriyor. Bu degerlendirme servis verebilme, teknik olarak yeterlilik gibi kriterler iceriyor. Adaylarin bu tip cihazlarin satildigi merkezlerde magazasinin olmasi ve bu alanda en az uc yil ticaret yapmis olmasi tercih sebebi sayiliyor. Bayilere baslangicta almasi gereken urun miktarinda sart kosulmuyor ve yuzde 10 civarinda kar veriliyor. Ayrica bayiler yapacaklari cirolara gore odullendiriliyor. (PARA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.119 Değişim: 0,43% Hacim : 22.305 Mio.TL Son veri saati : 10:40
Düşük 9.116 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3668 Değişim: 0,15%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9408 Değişim: -0,35%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,78 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.