Ersümer:Türkiye, Geçici Bir Enerji Sıkıntısı İle Karşı Karşıyadır

21.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ersümer: -Türkiye, Geçici Olduğunu Düşündüğümüz Bir Enerji Sıkıntısı İle Karşı Karşıyadır -Bunun Bir Krize Dönüşmemesi İçin Gerekli Her Türlü Tedbir Alınmaktadır -Lpg Fiyatları İle Diğer Alternatif Yakıt Fiyatları Arasındaki Fiyatın Makul Seviyelere Çekilerek Zaman İçinde Araçlarda Lpg Kullanımının Kontrol Altına Alınması Planlanmaktadır

ANKARA (A.A) - 21.11.2000 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Türkiye`nin Geçici bir enerji sıkıntısı ile karşı karşıya olduğunu bildirerek, Bunun bir krize dönüşmemesi için gerekli her türlü tedbir alınmaktadır dedi. Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın 2001 Mali Yılı Bütçesi`nin görüşmelerine başlandı. Bakan Ersümer, bakanlığının bütçesi ve çalışmaları hakkında bilgi verirken, doğal kapnakların en iyi şekilde değerlendirilmesinin yanı sıra, enerji talebinin zamanında, yeterli ve uygun koşullarda temin edilmesi, enerji sektörünün sürdürülebilir kalkınmanın itici gücü haline getirilmesinin ana hedefleri olduğunu bildirdi. Türkiye`nin elektrik enerjisi üretimi açısından mevcut olan konvansiyonel yerli enerji kaynakları potansiyelinin toplam 246 milyar kilovat saat düzeyinde olduğunu kaydeden Ersümer, Bu durumda tüm yerli kaynak potansiyelimiz, ekonomisi dikkate alınmadan değerlendirilse bile, ülkemizin elektrik talebini ancak 2007 yılına kadar karşılayabilecektir dedi.

-ELEKTRİK PİYASASI YASA TASLAĞI-

Konuşmasında, Elektrik Piyasası Yasa Taslağı hakkında da bilgi veren Ersümer, çalışmaların Avrupa Birliği Elektrik Direktifi ile uyum içerisinde yürütüldüğünü söyledi. Türkiye elektrik sektörünün, pazar için rekabet yapısından pazar içi rekabet yapısına doğru yeniden yapılandırıldığını bildiren Bakan Ersümer, Türkiye gibi yüksek talep artışı yaşanan ve yaşanacağı öngörülen bir ülkede, ideal bir piyasa modelinin tasarlanması kadar, yeni piyasa modeline sağlıklı bir geçişin yapılması da büyük önem taşımaktadır diye konuştu.

-ELEKTRİK SORUNU-

Ersümer, ülkenin enerji durumu ile ilgili bilgi verirken ise 1999 yılındaki bin 840 kilovatsaat kişi başına tüketimle, 2 bin 252 kilovatsaat olan dünya ortalamasının altında, OECD ortalamasının da dörtte biri seviyesinde olunduğunu söyledi. Genel enerji talebi içerisinde elektrik enerjisinin payının arttığını bildiren Ersümer, 1999 yılı sonu itibariyle 26 bin 117 megavat olan elektrik enerjisi kurulu gücümüz, devreye alınmakta olan yeni santrallarla 2000 yılı sonu itibariyle 27 bin 316 megavata ulaşacaktır dedi. Elektrik enerjisi talebinin bu yıl içeresinde geçen yıla kıyasla yüzde 8.9 oranında artarak 2000 sonu itibariyle 129 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşmesinin beklendiğini bildiren Ersümer, şunları söyledi: Bu talebin ancak 124.2 milyar kilovatsaatı üretim, 3.3 milyar kilovatsaatı net ithalat olmak üzere toplam 127.5 milyar kilovatsaatı karşılanabilecektir. Kalan kısmının ise uygulanan tasarruf tedbirleri ile giderilmesi programlanmıştır. 2001 yılı elektrik enerjisi talebinin, 2000`e oranla yüzde 8.3 artarak 139.7 milyar kilovatsaat olması beklenmektedir. Bu talebin mevcut ve yeni devreye girecek üretim tesisleri ile 131.3 milyar kilovatsaatı üretim, 5.3 milyar kilovatsaatı ithalat olmak üzere 136.6 milyar kilovatsaatı karşılanabilecek olup, 3.1 milyar kilovatsaat talep fazlası olacağı tahmin edilmektedir.

-SIKINTI GEÇİCİ-

Ersümer, Türkiye`nin Geçici bir enerji sıkıntısı ile karşı karşıya olduğunu belirttiği konuşmasında, bunun bir krize dönüşmemesi için gerekli her türlü önlemin Bakanlık tarafından alındığını bildirdi. Karşılaşılan sıkıntıların enerji yatırımlarına kamu olanakları dahilinde yeterli yatırımların yapılmaması ve özel sektör yatırımlarının programlananın çok gerisinde kalmasından kaynaklandığını ifade eden Ersümer, son yıllarda yaşanan kuraklığın da üretim azalmasına neden olduğunu belirtti. Ersümer, devam eden enerji proelerinin zamanında gerçekleştirilmesi ile 2002 yılı sonundan itibaren enerji talebinin karşılanmasında herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını da söyledi.

-LPG KULLANIMI-

Bakan Ersümer, vergilendirmeden kaynaklanan nedenlerle fiyatı ucuz kalan LPG`nin tüketiminin hızla yaygınlaşmasının, tüketicinin yanlış yönlendirilmesine ve ülke kaynaklarının israfına yol açtığını da kaydetti. Yıllık enflasyonun tutturulabilmesi için maliyetinin altında LPG fiyatı belirlenmesi sonucu ortaya çıkan zararın, ilerde telafisi mümkün olmayacak boyutlara ulaşacağını bildiren Ersümer, rafinerilerdeki benzin stoklarının da arttığını söyledi. Ersümer, LPG fiyatları ile diğer alternatif yakıt fiyatları arasındaki fiyatın makul seviyelere çekilerek zaman içinde araçlarda LPG kullanımının kontrol altına alınmasının planlandığını bildirdi. Bakanlık bütçesi üzerinde görüşlerini açıklayan ANAP Kırıkkale Milletvekili Nihat Gökbulut, enerji sıkıntısına, 1991-1995 yılları arasında yatırımların yetersiz kalmasının büyük etkisi olduğunu söyledi. Gökbulut, yerli kaynakların talebi karşılama oranının giderek düşmesinin yolaçacağı sorunlara da dikkat çekti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 19.04.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,5965 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7677 Değişim: 0,10%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,61 Değişim: 0,49%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.