İnternet Komünizmi Bu Kış Geliyor

20.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Arama motorları, uzun süredir aradığımızı bulmuyordu. Buna seçenek arayan dünya, weblog`ları buldu: Kısa sürede 400 sitesi açılan weblog`lar, İnternet`te bilgi paylaşımına dayalı bir tür İnternet sosyalizmi türü. Artık tüm dünyanın en büyük İnternet portallerinde weblog çılgınlığı yaşanıyor.


Tüm İnternet dünyasında şimdilerde bir weblog (sörf-not) çılgınlığı yaşanıyor. Arama motorlarından umudu kesen İnternetçiler, weblog`lar aracılığıyla sörf notlarını milyonlarca insana ulaştırıyor; bu yolla arananlar çok daha kolay bulunuyor. Şimdi hemen pek çok büyük portal`de, özel weblog bölümleri de var. Weblog bölümlerinde, ziyaretçilerin herhangi bir haber ya da yazıyla ilgili olarak bıraktıkları başka web sitelerinin adresleri bulunabiliyor. Webloglar sayesinde, İnternetçiler, aradıklarını daha kolay bulabiliyor. Üstelik ulaştıkları adresler, arama motorlarının bulacağından hem daha güvenilir, hem de daha işe yarar oluyor.
Weblog`lar, İnternet`te bilgi paylaşımına dayalı bir tür İnternet sosyalizmi kuruyor. Bilgi, paylaşıldıkça büyüyor.


YENİ DEĞİL, ESKİ;

Aslında sistem, yeni değil. Ama arama motorlarından umudun kesilmesi nedeniyle yenilerde moda oldu. Arama motorlarından daha başarılı bir sistem, çünkü burada bir İnternet kullanıcısının uzun emekler sonucu eriştiği başka bir siteye ulaşabiliyorsunuz. Aradığınız konu hangisi ise, o konuda karşınıza çıkan adres, arama motorları robotlarının indekslediği ve belki de ilgisiz bir site olmak yerine, çoğunlukla tam aradığınız site oluyor.


NASIL ÇALIŞIYOR?

Belirlediğiniz çok özel bir konuda, örneğin bu sadece oyuncaklar konusu olabilir; bebek bakımı olabilir; sanayi robotları olabilir; bulduğunuz web siteleri ve buradaki bilgileri, weblog sitelerine gönderiyorsunuz. Gönderdiğiniz adreslerle ilgili açıklamalar da yapıyorsunuz: `Bu sitede şu tür bilgiler bulabilirsiniz; içeriğini şu hazırlıyor; çok güvenilir bir kurumdur` ve saire diyorsunuz. Sizin, başkalarıyla paylaşmak üzere küçük bir not biçiminde hazırladığınız bu bilgi, weblog sitelerinde yer alıyor. Böylece, sizin bilginiz, başkalarının da işine yarıyor.


İŞTE EN İYİLER;

Şu sıralarda 400 küsür civarında weblog sitesi var, ama aralarında Türkçe olanı yok. İşte, weblog çılgınlığını en iyi yansıtan ve arama motorlarından daha başarılı adreslere ulaşabileceğiniz İngilizce weblog siteleri:


WEBLOG RATİNGÇİSİ: Bu adreste, en çok kullanılan weblog sitelerinin, rating sonuçlarını bulabilirsiniz. En sık ziyaret edilen weblog sitesi, en üst sıradadır: http://beebo.org/metalog/ratings


BİLİM BİLGİSİ: Bu sitede, ilgisi yalnızca bilim olan İnternet kullanıcıları birbirlerine `en iyi` adresleri tarif ediyor. Başarılı bir bilim weblog`u: http://slashdot.org/


ROBOT BİLGİSİ: Bu site de, sadece robotlar hakkında bilgiler bulabileceğiniz sitelere sizi yönlendiren bir weblog sitesi: http://robotwisdom.com/


FEMİNİZ Mİ DEDİNİZ?: Feminizmden, barışçıl bir dünya yaratmak isteyenlere kadar her konuda weblog`lar bulabileceğiniz bir site: http://portal.eatonweb.com/


WEBLOGGER`LARIN BULUŞMA ADRESİ: Eğer sizin de bir weblog`unuz varsa ya da açmayı düşünüyorsanız, bu adrese mutlaka uğramalısınız: http://www.jish.nu/webloggers/


ÜSTÜNLÜKLERİ;

Neden bir weblog, bir arama motorundan daha üstün özelliklere sahiptir?:

1- Konuyu en iyi bilen kişiler, en iyi bildikleri konulardaki siteleri weblog`lara kayıt ederler. Arama motorlarında ise, her konuyu en iyi bilen editörleri işe almak mümkün değildir. (O zaman binlerce editör istihdam etmeniz gerekir.) Ayrıca bazı arama motorları robot kullanır ve robotlu indekslemelerde, insan aklı devreye girmediği için akıllı bir arama yapmak da mumkun değildir.


2- Weblog notları yazanlar, konuyu en iyi bilenler oldukları için, buldukları sitenin içeriğinin güvenilir olup olmadığını da test edebilirler. Oysa ki arama motorlarında, kendilerine kayıt yaptıran sitelerin içeriğinin güvenilir olup olmadığı ayrı bir araştırma konusu değildir.


SİZ DE WEBLOG KURUN;

Çok iyi bildiğiniz konular var ve İnternet`te bu konularda yayın yapan sayısız site biliyor, buluyorsunuz. Bunları başkalarıyla paylaşmak, siz de ilk Türkçe weblog`ın sahibi olmak istemez misiniz? Bunun için öncelikle www.groksoup.com adresine gidecek, üye olacak ve kendi adınıza bir weblog açacaksınız. Sonra da bulduğunuz her bilgiyi, otomotik olarak kendi weblog`ınıza göndererek başkalarının da bu bilgiden yararlanmasını sağlayacaksınız. (HÜRRİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.710 Değişim: 0,67% Hacim : 63.617 Mio.TL Son veri saati : 14:39
Düşük 9.696 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5210 Değişim: -0,08%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,7811 Değişim: -0,24%
Düşük 34,7410 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.421,60 Değişim: -0,35%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.