Kent Gıda, 2001 Dönüm Noktası Olacak

12.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Yurtiçinde Olite, Kokpit, Misbon, Falım, Tipitip gibi ürünleriyle yüzde 70 Pazar payına ulaşan Kent Gıda, ihracatta da hedef büyüttü. Mevcut pazarlardaki gelişmenin yanı sıra yeni Pazar arayışlarına giren şirket, bu aralary abancı firmalarla işbirliğine de yeşil ışık yakıyor.

Bu yıl yaklaşık 30-35 milyon dolarlık ihracat yapacaklarını söyleyen Kent Gıda Genel Müdür Yardımcısı Özcan Tahincioğlu, önümüzdeki 3 yıl içinde bu rakamı 120 milyon dolara çıkarmayı planladıklarını belirtiyor.

2001’de yeni ürünleriyle de atak yapmayı planlayan şirketin hedefleri arasında dağıtım şirketi Birlik Gıda’yla birleşmek de bulunuyor. Şirket ayırca bu birleşmeden doğacak sinerjiyle ikinci bir halka arz planlıyor.

Yeni ürünlerinin piyasaya tahmin edilenden geç çıkmasıyla bir imktar kan kaybeden kent Gıda, sene başında belirlenen 110 milyon dolarlık ciroh edefini, 100-105 milyon dolar olarak revize etti. Şirketin 2001 yılı ciro hedefi ise 120 milyon dolar.

Kent Gıda’nın yeni strateji ve planlarını Özcan Tahincioğlu ile görüştük.

Geçen yıl dokuz aylık dönemde 1 trilyon 973 milyar lira zarar açıklamıştınız. Bu yılın aynı döneminde düşük de olsa (85 milyar lira) kara geçmeyi başardınız. Bu yılki performansınızı nasıl buluyorsunuz?

Özcan Tahincioğlu, Dokuz ayda satışlarımız reel bazda yüzde 8 arttı. Yılın sonundaki bayram sayesinde bu rakamın yüzde 10’lara kadar çıkacağını umuyoruz. Şu anda bayram nedeniyle ek bir yoğunluğumuz var. Bayram öncesi göstereceğimiz performans bizim için çok önemli.

Devam ettiğiniz çikolata yatırımınız vardı. Bu yatırım ne aşamada?

Bu yatırımı bir kısmını bayrama yetiştirebileceğiz. Gecen yıl Nestle ile ortak girişim arayışımız olmuştu. Maalesef bir sonuca varamadık. Bu çalışmalar bizim çok zaman kaybetmemize neden oldu. Hedefimiz bu sezona çok daha geniş bir ürün yelpazesiyle çıkmaktı. Ama olmadı.

Yani Nestle’Yle anlaşamayınca, yolunuza yalnız devam etmeye karar verdiniz.

Evet. Nestle’yle yaptığımız görüşmeler süresince çikalata yatırımımızı başlatmadık. Görüşmelerimiz bir sonuca bağlanamayınca yatırıma başladık. Ancak ilk faizin bir bölümünü tamamlayabildik.

Nestle ile anlaşamamanızın nedeni nedir?

Biz Nestle ile görüşmelere çok somut bir iş planıyla başlamadık. Bizim çikolata yatırımı yapacağımızı biliyorlardı. Yoğun rekabet ortamının oluştuğu sektörde böyle bir işbirliğinin iki taraf içinde mantıklı olacağı ve olumlu sonuçlar doğrucağını düşünerek masaya oturduk, ancak 5-6 ay üzerinde çalışmamıza rağmen bir sonuca varamadık.

Yurtdışına yönelik planlarınız neler?

Bizim asıl gücümüz kaliteli ürünler üretip, iç pazarda satmamızdan kaynaklanıyor. Burada güçlü bir pazarımız ve dağıtım ağımız var. Ancak dışarıda da pazarlama faaliyetlerimizi çok daha pragramlı bir şeklide oturtabilmemiz gerekiyor.

Bu yıl 30-35 milyon dolarlık ihracat yapacağız. Ama bundan sonra bu rakam çok daha yukarı çıkacaktır. Bunu da ancak yurtdışında kurulacak işbirlikleriyle sağlayabileceğimize karar verdik ve arayışlara başladık. Sadece distribütörlük ya da bayilik şeklinde değil daha kapsamlı bir işbirliği arayışı içindeyiz. Bu, yurtdışında bir ‘joint venture’ kurmak olabilir mesela.

Hangi pazarlara öncelik vereceksiniz?

Özellikle gündeme aldığımız bölgeler, Rusya ve Doğu Avrupa. Batı Avrupa ve Amerika’ya da ciddi olarak yönelmeye karar verdik. Çin ve Uzakdoğu’da da çalışmalarımız sürüyor. Çin’de bir yatırımımız vardı. Orayı biraz daha güçlendirmek istiyoruz.

2001’in ilk çeyreğinde bu konuda somut adımlar atmayı planlıyoruz.

Bu ataklarla ihracatınızı ne oranda artırmayı planlıyorsunuz?

1999’da da takriben 30-35 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bu sen egeçen yılla aynı ya da biraz daha fazla olacak. Hedefimiz ise bu rakamı 60 milyon doların çok daha üstüne taşımak. 3 yıl içinde 120 milyon dolar civarında ihracat geliri potansiyeli yaratmak istiyoruz.

Çikolatada iç Pazar beklentiniz nedir? Yeni ürünleri hangi markayla piyasaya süreceksiniz?

Yine Kent markası altında birkaç ayrı kategorisi olacak. İç pazarda 3 yıl içinde yüzde 20 civarında bir paya sahip olmayı hedefliyoruz.

Rusya Pazarı ne durumda?

Çalışmalarımız eskisi kadar yoğun olmasa da devam ediyor. Rusya’daki gümrük duvarları ihracatımız açısından ciddi bir engel teşkil ediyor. Dolayısıyla ya orada yatırım yapmamız ya da şekersiz ürünlerle gümrük duvarlarını aşmamız gerekiyor. Çünkü şekersiz ürünlerde gümrük uygulaması yok. Bizim her iki yönde de çalışmaarımız var.

Biraz da Çin pazarından söz eder misiniz?

Çin’de 1 milyon dolarlık yatırım yapmıştık. Ürünlerimizi dökme olarak ihraç edip orada paketliyorduk. Bu uygulamaya hala devam ediyoruz. Bu teklifler, Türkiye’den ihraç edilmesi zor olacak ürünleri orada üretmeyi kapsıyor. Şu anda bize çok cazip görünen bir teklif olmasa da bu konuda araştırmalarımız sürüyor. Orada da yerleşik bir dağıtım ağına sahip olmayı amaçlıyoruz.

Yakında piyasaya çıkarmayı planladığınız ürünler var mı?

Evet var. Çiklette ve şekerlemede birer yeni ürünümüz, çikolatada iki yeni ürünümüz bu yıl içinde piyasaya çıkacak. Sadece bu 4-5 üründen yaklaşık 6-7 milyon dolarlık ciro artışı bekliyoruz. Ancak bu ürünlerin etkilreini 2001 ciromuzda göreceğiz.

Dağıtım şirketiniz Birlik Gıda’ya birleşmek için SPK’ya başvurmuştunuz. Bu konuda bir gelişme var mı?

Evet. Birleşme için izinleri önümüzdeki ay içinde alacağımızı düşünüyoruz. Yani bu yıl sonuna kadar birleşmemiz gerçekleşecektir. Bunun da bize verim kazandıracağını düşünüyoruz. Birlik Gıda’nın bu yıl 100 milyon dolar ciro elde etmesi bekleniyor. Birleşmeyle şu an planlanan cironun üzerine 35-40 milyon dolar eklenecek. Bunun hemen ardından da ikinci bir halka arzı planlıyoruz.

İkinci halka arzı ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz?

Bunu piyasa koşulları gösterecek. Bu koşullar altında ikincih alka arzı gerçekleştirmek çok makul görünmüyor. Ancak 2001’in başlangıcında birleşmenin verdii sinerjiyle ciro ve karlılıktaki artışı istediğimiz oranda sağlayabilirsek, yüzde 15-20 arasında ek bir arz yapacağız.

Bu arzı tamamen yurtdışına yönelik yapmayı planlıyoruz.

Halka arzdan elde edilecekgelir inasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?

Karlılığımızı artırmayı planlıyoruz. Kent Gıda’nın büyük kar marjları var, ancak finansman giderleri de aynı oranda yüksek. Bu gelirle hem kısa vadeli borçlarımızı ödeyeceğiz, hem de çikolata yatırımının ikinci fazı buradan sağlanacak gelirle yapacağız.

Arzdan 40 milyon dolar civarında gelir elde etmeyi düşünüyoruz.

Sizin Şişli Bomonti’de satmayı planladığınız bir binanız vardı. Binayı satmaktan vaz mı geçtiniz?

Hayır vaz geçmedik. Ancak emlak piyasası çok durgun. Bu nedenle satışı gerçekleştiremedik. Yaptırdığımız ekspertize göre buranın değeri 3.5 milyon dolar olarak belirlendi.

2001’den beklentileriniz neler?

2001’in bizim için bir dönüm noktası olacağına inanıyoruz. Çünkü yeni ürünlerimiz ve yeni pazarlarımız istikrarlı bir şekilde devreye girecek. (PARA-BORSAMARKET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3421 Değişim: 0,28%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1172 Değişim: -0,01%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.312,06 Değişim: 1,52%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.