Mavi Akım, Yeni Bir Çernobil Olabilir

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ukrayna, nükleer santralın kapatılması için Türkiye`den maddi yardım bekliyor.


Ukrayna Büyükelçisi, Mavi Akım doğalgaz boru hattı projesinin, Karadeniz için Çernobil gibi bir felaket yaratabileceği uyarısında bulundu. Ukrayna`nın Ankara Büyükelçisi Olexander Motsyk , Türkiye`nin Çernobil nükleer santralının kapatılması çalışmalarına maddi katkıda bulunmasından büyük memnuniyet duyacaklarını söyledi. Çernobil nükleer kazasının kuzey yönünde esen rüzgâr nedeniyle Türkiye`nin doğrudan etkilenmediğini kaydeden Motsyk, gelecekte yeni felaketlerin ve olası etkilerinin önüne geçebilmek için Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma `nın Ankara ziyaretinde iki ülke arasında işbirliği anlaşması imzalandığını bildirdi. Ukrayna Büyükelçisi, Mavi Akım doğalgaz boru hattı projesinin Karadeniz için Çernobil benzeri bir doğa felaketi yaratabileceği uyarısında bulundu. Ukrayna`nın Ankara Büyükelçisi Olexander Motsyk, Cumhuriyet `in Çernobil nükleer santralının kapatılması ve iki ülke ilişkilerinde yaşanan gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı. Motsyk`in değerlendirmeleri ana başlıkları ile şöyle:


Çernobil hepimizin sorunu: Ukrayna sorumlu bir adım atarak Çernobil nükleer santralını 15 Aralık`ta kapatma kararı almıştır. Çernobil felaketi Sovyet sisteminde, Ukrayna henüz bağımsızlığını kazanmadan meydana gelmişti. Bundan en çok zarar gören şüphesiz Ukrayna oldu. Birçok komşumuz da bundan etkilendi. Küreselleşen dünyada artık bu gibi afetler her ülkenin sorunudur. Ukrayna`nın bu cesur kararı gerçekleştirebilmesi için maddi yardıma ihtiyacı var. Uluslararası toplum bunun bir kısmını sağladı. Ancak bu yeterli olmadı, en az 600 milyon dolara daha ihtiyaç var. Ülkemiz enerjide dışa bağımlı, bu yüzden daha önce açılmış diğer 4 nükleer santralımızı uluslarararası kuruluşların gözetiminde işletmeyi sürdürmek zorundayız. Türkiye önemli ortak: Türkiye bizim için çok önemli bir ortak. Ticaret hacminde yaklaşık 1,5 milyar dolarlık oranla ilk sıralarda. Karadeniz`de en uzun kıyıya sahip iki ülke için çok geniş işbirliği olanakları var. İki ülke, bölgede ve Avrupa`da barış ve istikrarın geliştirilmesinde de kilit ülkeler. İlişkilerimizin mükemmel düzeyde sürdüğünü söyleyebilirim. Zaman zaman Karadeniz`de avlanan balıkçılar nedeniyle yaşanan olaylar çok büyük talihsizlik. İlgili bakanlıklarımız arasında görüşmeler sürüyor, ocak ayında bir anlaşmanın imzalanmasını bekliyoruz. Biz ortak avlanma dahil, birçok öneriye sıcak bakıyoruz.


SAVUNMA İHALELERİ;

Eski Sovyetler`in savunma sanayisi potansiyelinin yaklaşık üçte biri Ukrayna`da konuşlanmıştır. İki ülkenin önünde müthiş işbirliği olanakları var. Türkiye`nin açtığı tank ihalesine T-84 modeli tanklarımız ile katılıyoruz. Bunlar birçok açıdan diğer modellerden üstün, onlarda olup da bizde olmayan yok. Fiyat olarak ise çok daha ucuz. Teknoloji transferi ve üçüncü ülkelere satış konusunda da işbirliğine hazırız. Biz kendimize güveniyoruz. Kararı Türkiye verecek.


MAVİ AKIM CİDDİ TEHDİT;

Mavi Akım doğalgaz boru hattının Karadeniz altından, ilk kez denenecek bir teknoloji ile geçirilmesi planlanıyor. Bu çok ciddi doğal felaketlere neden olabilir. Hazar geçişli doğalgaz boru hattına doğa nedeniyle karşı çıkan bazı ülkeler, nedense Karadeniz için olan tehlikeyi görmüyorlar. Bundan endişe duyuyoruz. Başka alternatifler olabilir mi diye sorarsanız, şu an Ukrayna`dan geçmekte olan hatta paralel bir hat olabilir. Bunun maliyeti çok daha düşük olacaktır. Türkiye`nin doğalgaz sıkıntısı: Türkiye`nin Rusya`dan almakta olduğu doğalgazda zaman zaman yaşanan sıkıntıların Ukrayna`dan kaynaklandığı tamamıyla gerçekdışı. Biz bu hattan 1 litre bile kullanmıyoruz. (CUNHURİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.725 Değişim: 0,83% Hacim : 55.690 Mio.TL Son veri saati : 13:40
Düşük 9.696 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5184 Değişim: -0,09%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,7913 Değişim: -0,21%
Düşük 34,7410 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.421,22 Değişim: -0,37%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.