MB ne mesaj verdi? Uzmanlar yorumladı

23.06.2015 - 15:48 | Son Güncelleme :
MB ne mesaj verdi? Uzmanlar yorumladı | Piyasa Haberleri

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), haziran ayı faiz kararını piyasa beklentilerine paralel olarak gerçekleştirdi ve bir değişikliğe gitmedi

bigpara.hurriyet.com.tr

'Yurtdışında ılımlı bir hava var. Bir taraftan Yunanistan konusu çözüme kavuşma yolunda ilerliyor diğer tarafta ABD Merkez Bankası faiz oranlarında artırım perdesini aralamak üzere acele etmiyor. Bu dış iklim zaten Türkiye özelinde bir faiz artırımı gerektirmiyor' şeklinde belirten Gedik Yatırım Satış Müdürü ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Eral Karayazıcı; 'Yurtiçinde ise kuşkusuz hükümetin kurulması bekleniyor. TCMB bu konuda belirsizlik ortadan kalkmadıkça herhangi bir faiz indirimine de gitmek istemez ve olası bir hükümetsizlik senaryosuna karşı faiz artırım silahını rezervinde tutmak ister' dedi.

Haberin Devamı

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
 
Karayazıcı; piyasaların beklentilere paralel gelen bu karara herhangi bir reaksiyon göstermediğini belirtirken, tüm Türkiye’de olduğu gibi finansal cephede de hükümet arayışına ilişkin sürecin izlendiğini söyledi.

##$HABER_1424500$##

Ekinci Economics Consulting kurucusu ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Şevin Ekinci; 'Bence Merkez Bankası'nın aldığı karardan bizi en çok etkileyenlerden birisi şu andaki piyasaların Merkez'in faizlerde değişikliğe gitmediğine verdiği tepki oldu. Dolar/TL kuru hafta başından beri global konjoktürle paralel gevşerken bugün tam Merkez Bankası kararından sonra 2.67 seviyesinden tekrar 2.68 seviyesine yükseldi. Bu önemli çünkü gösteriyor ki hem yabancı hem yerli yatırımcı Merkez'den TL'yi korumak için daha fazla sıkılaştırıcı adım bekliyor. Aslından hükümetin herhangi bir şekilde karışmadığını farz etmemiz gereken bu günlerde, normalde, Merkez'in faiz kararında elinin rahat olmasını beklerdik. Ben daha önce verdiğim yorumumda eğer Merkez Bankası 23 Haziran'da faiz artırımına gitmezse Dolar/TL seviyesinde 2.70'den rahatsız olmadığını anlayacağım demiştim, ki bu durum gerçekleşti. Anladığım kadarıyla Merkez Bankası hala bekle-gör politikasında olmayı tercih ediyor' dedi.

Haberin Devamı

ABD tarafında Fed'in Eylül ve ya Aralık ayında faiz artırımına geçip geçmeyeceğinin belirsiz olduğunu belirten Ekinci, 'Ben bu bekle-gör kararını bu belirsizliğe yoruyorum. Ama TCMB'nin faizlerde hala bekle-gör havasında olması bir miktar risk içeriyor' şeklinde ekledi.

Ekinci Economics Consulting kurucusu ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Ekinci şöyle devam etti:

'Merkez Bankası gıda enflasyonu tarafında neredeyse bir senedir ileriye dair olumlu bir görüş veriyor, ama bu olumlu görüşleri hep gerçekleşmelerle bozuldu. Merkez Bankası bir senedir gıda fiyatları tarafında yanılıyor. Bugünkü toplantıdan sonra da "gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin katkısıyla kısa vadede enflasyonun düşeceği öngörülmektedir" notu düştü. Eğer Merkez Bankası toplantıdan sonraki kurul kararı notunda belirttiği gibi enflasyonu engelleyen etmenlere karşı karar alıyorsa, önümüzdeki dönemde faiz artırması gerekir. Çünkü yaz aylarında zaten çok olumsuz bir baz etkisi var. Bu, enflasyonu yaz boyunca Merkez Bankasının resmi enflasyon beklentisinin üst bandının (yüzde 8) bile üzerinde olmasına sebep olacak. Eylül-Ekim-Kasım aylarında baz etkisi yardımcı ancak Aralık ayında da ciddi olumsuzlukta bir etki var. Normal şartlar altında Merkez Bankasının resmi enflasyon beklenti bandının üst noktasını aşan bir realizasyon olacak. Bu durumda da ya Merkez Bankası yine resmi beklentisini revize etmek zorunda kalacak ya da bu sene artık bir faiz artırımında bulunacak, ki kredibilite kazancı açısından ben bu aralarda çok az bile olsa bir faiz artırımı yapılması gerektiğini düşünen bir ekonomistim'

Global Menkul Stratejisti ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Filiz Özcan; TCMB beklendiği gibi faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. Mayıs ayı toplantısına kıyasla açıklamalarda şahinleşen ifade de bulunmuyor. Hedeften sapan enflasyona önemli bir vurgu yapılmadı sadece çekirdek enflasyonda iyileşme yaşandığına yönelik açıklamalar metinden çıkarıldı. Sonuç olarak bozulan enflasyon görünümüne rağmen, mevcut durum ile ilgili ek bir sıkılaştırma sinyali verilmediği için, TL’de zayıflama izlenebilir. Dolar/TL’de kısa vadede 2,70’li seviyeler hedeflenebilir' dedi.

Haberin Devamı

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.085 Değişim: 0,06% Hacim : 47.003 Mio.TL Son veri saati : 13:39
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3740 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9984 Değişim: -0,19%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,79 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.