OHAL'de yatırımcı ne yapmalı?

22.07.2016 - 15:43 | Son Güncelleme :
OHAL'de yatırımcı ne yapmalı? | Piyasa Haberleri

Son bir haftadır piyasalarda oldukça hareketli günler yaşanıyor.

Şenay Erdem
bigpara.hurriyet.com.tr

Darbe girişimi, Standard&Poor’s’un Türkiye’nin kredi notunu indirmesi, Olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesiyle dolar/TL ve gram altın tarihi rekor kırarken Borsa İstanbul’da sert düşüşler yaşandı. Borsa İstanbul en düşük 70 bin 426 puanı görürken; dolar 3.0963 TL, gram altın ise 131 TL seviyesini görerek tarihi rekor kırdı.

Haberin Devamı

Peki, böyle bir ortamda yatırımcı nasıl hareket etmeli? Almalı mı, beklemeli mi yoksa satmalı mı? Uzmanlar bigpara.hurriyet.com.tr kullanıcıları için değerlendirdi.

TL ÜZERİNDEKİ BASKI KISA VADEDE SÜRECEKTİR
Enver ERKAN / KapitalFx Araştırma Uzmanı

##$HABER_1434157$##

Piyasada riskli varlıklardaki oynaklığın artmış olması nedeniyle şimdilik artırılmamalı, hatta hali hazırda hisse pozisyonu olanlar için; VİOP 30 kontratı satılarak korumacı pozisyon da alınabilir. Ağırlığı şimdilik sabit getirili riski sınırlı varlıklarda tutmakta fayda var. Yatırımcı hisse pozisyonu için fiyatların rasyonel aralıklara dönmesini ve piyasanın sakinleşmesini beklemeli. Yatırımcıların hisse bazında özellikle BİST 30 şirketlerinden karlı olanları orta ve uzun vadedeki portföylerde tutmaya devam etmeleri uygundur.

Artan piyasa oynaklığı, öngörülebilirliği sınırlamaktadır. Biz TL üzerindeki baskının kısa vadede sürebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenden dolayı TL uzun pozisyonda olmak şu an için riskli olabilir. Yatırımcının portföyünde korumacı pozisyon ve SGMK (sabit getirili menkul kıymet) ağırlığını artırması faydalı olabilir. Para ve hisse senedinde ise halen piyasa paniği geçmemiştir, yatırımcı bu panik hareketlerin içinde yer almamalı ve normalleşmeyi beklemeli. TL çaprazlı paritelerde yukarı yönlü eğilimin sürebileceğini düşünüyoruz.

Haberin Devamı

5 AĞUSTOS VE 19 AĞUSTOS TARİHLERİ TAKİP EDİLECEK
Gizmen Nalbantlı / Işık FX Başanalisti

##$HABER_1434151$##

Geçtiğimiz Cuma günü yapılan darbe girişimi sonrası Türk varlıklarından çıkış devam ediyor. Bundan sonraki süreçte içerideki gelişmelerin dışında, sırasıyla 5 Ağustos, 19 Ağustos’ta açıklanacak olan Moody’s ve Fitch not kararları önemli olacak. Yatırım yapılabilir not aldığımız iki kurumdan birinin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesi durumunda Türk varlıklarından çıkış çok sert olacak. Yabancı yatırım fonlarından bazıları en az iki yatırım yapılabilir kredi notuna sahip olmayan ülkelere yatırım yapamıyor.

Bu senaryoda riskli varlıklardan çıkıp güvenli varlıklara yönelmek gerektiğini düşünüyorum. Yatırım yapmak isteyenler için altın en risksiz tercih olacaktır. Endekste 50-200 günlük ortalamaların kesişmesi (Death Cross) ile başlayan satış dalgası sertleşerek devam ediyor. Yukarıdaki senaryo durumunda 75 binlerden %20’lik bir düşüş olabileceğini düşünüyorum. 60-62 bin bölgesini görebiliriz. Portföylerini korumak isteyen yatırımcılar vadeli piyasada kısa pozisyon alarak kendilerini koruyabilirler. Gram altında ise 135 TL seviyesine doğru bir hareket beklenebilir. Elinde dolar olanlar ise 3.15-3.20 bölgesine kadar beklenebilir. Piyasaların sakinleşmesi için ise notları görmemiz gerekiyor. Risk almak istemeyen yatırımcılar nakitte kalıp piyasanın normalleşmesini bekleyebilir.

OYNAKLIĞIN DÜŞMESİ BEKLENMELİ
Volkan Kuğucuk / ALB Foreks Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü

OHAL piyasaların işleyişine etki etmesi beklenmiyor. Tabii ki bu süreçte ekonomi yönetiminin alacağı kararlar ve/veya yeni reformlar piyasalarda moralleri yükseltebilir. Dünyada var olan küresel risk iştahının devam etmesi kayıpların telafisine neden olabilir. Bu noktada oynaklığın düşmesi beklenmelidir. Bu sürecin ardından piyasalar normal seyrine dönebilir. Yatırımcıların bu süreçte sakin kalması yüksek oynaklığın azalması daha doğru bir tercih olacaktır. Hisse senetleri cephesinde bilançosu sağlam ve beklentileri yüksek olan hisseler iyi fiyatla yeniden yatırımcısını ödüllendirecektir.

Haberin Devamı

Döviz tarafında ise 3.00 – 3.15 lira arasında normalleşme bandı içinde kalabiliriz. Bu süreçte gram altın fiyatları yükselen dolar nedeniyle 130 lira seviyesine dayandı. Ancak dolardaki gerilemede gram altın 125 lira seviyesine kadar düşebilir.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 19.04.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,5984 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7935 Değişim: 0,18%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.499,13 Değişim: 0,59%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.