Piyasalar Fitch’ten ne bekliyor?

17.08.2016 - 15:57 | Son Güncelleme :
Piyasalar Fitch’ten ne bekliyor? | Piyasa Haberleri

Piyasalar cuma günü açıklanması beklenen Fitch’in Türkiye'nin not ve görünümünü değerlendirmesine kilitlenmiş durumda. Ekonomistler Fitch’ten herhangi bir değişiklik beklemiyor.

bigpara.hurriyet.com.tr

Türkiye'nin kredi notunu "BBB-" ile "yatırım yapılabilir", not görünümünü ise "durağan" seviyede tutan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Türkiye'nin not ve görünümünde herhangi bir değişikliğe gitmemesi bekleniyor.

“PAS GEÇME” İHTİMALİ YÜKSEK
IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

5 Ağustos’ta Türkiye değerlendirmesini pas geçen Moody’s sonrası, hükümetten ve Merkez Bankası'ndan ekonomiyi destekleyici hamleler görüyoruz. BES ve Türkiye Varlık Fonuna yönelik düzenlemeler ile hem tasarrufların artırılması hem de dış finansman ihtiyacının azaltılması amaçlanacak. Türkiye Varlık Fonunun 10 yıl içerisinde büyümeye yüzde 1.5 katkı yapması bekleniyor. Otomatik katılıma dayalı BES sistemiyle ise  yılda 5 milyar liranın üzerinde para birikmesi öngörülüyor. Devlet de sisteme yeni giren kişiler için yılda toplam 1.3 milyar lira civarında katkı sağlayacak. Atılan bu adımlar, kredi derecelendirme kuruluşları tarafından olumlu karşılanacaktır.

Haberin Devamı

Fitch, 2012 yılında Türkiye’nin notunu ilk artıran derecelendirme kuruluşu. Fitch’in bu kararı almasının arkasında, devlet borcunun azalması, güçlü finansal sistem ve büyüme beklentilerindeki olumlu görüntü vardı. Darbe girişimi sonrası derecelendirme kuruluşları, siyasi olaylardan dolayı notumuzu izlemeye almıştı. İçeride birlik beraberlik mesajları ve kısa sürede görülen normalleşme sonrası, Fitch’den “not teyidi” ya da “pas geçme” ihtimalini yüksek görüyorum.

FITCH BU NOKTALARI ELE ALACAKTIR
KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan

Türkiye ekonomisinin Temmuz ayının ortasındaki olumsuz olaylardan minimal düzeyde etkilenmesini bekliyoruz. Ekonomik göstergeler normal seyrinde devam edecektir, kısa süreli kur oynaklığının belki enflasyon üzerinde çok sınırlı bir etkisi görülebilir. Ancak iktisadi büyüme alanında major bir etkiden söz etmek zor. Biz Türkiye’nin 2016 yılında %3,5 büyüme kaydedeceği yönündeki tahminimizi koruyoruz, herhangi bir aşağı yönlü revizyon büyüme tahminimiz açısından söz konusu olmadı.

Haberin Devamı

Türkiye’de para politikasının etkin şekilde kullanılmasının yanı sıra, son dönemde mali politikalar açısından da önemli yapısal değişiklikler yapılma aşamasında veya başlangıç aşamasındadır. Bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısı ile özellikle Avrupa’daki bazı ülkeler açısından emsal olacak derecede iyi durumda olması, cari açığın geçen yıllara göre olumlu seyrediyor olması ve kamu maliyesi disiplininin bozulmamış olması artı yanlarımız olarak öne çıkmaktadır. Kısa vadede aşağı yönlü riskler göreceli olarak Temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminden sonra biraz daha artmıştır, ancak Türkiye halen EMEA bölgesindeki emsal ekonomilere ve gelişmekte olan ülkeler içerisindeki benzer lig ekonomilerine kıyasla biraz daha iyi durumdadır. Değerlendirme notu içeriğinde bankalar açısından risk teşkil eden durumlara dair uyarı ve değerlendirmeler ile yatırımcı algısına dair birkaç satır başı da yer bulabilir.

Piyasa normalleşmesi kısa zamanda gerçekleşti ve bu sürede serbest piyasa ekonomisinden taviz verilmedi. Piyasaya zor zamanlarda gerekli likidite sağlandı ve politika yapıcıları ekonomi ve piyasaların işleyişi açısından polisiye önlemler almadılar. Kuruluş notu değerlendirirken bu noktaları da ele alacaktır. Geçen ay yerel para cinsinden yaptıkları not indirimi sadece bir metodoloji değişikliği kapsamındaydı. Yabancı para cinsinden notumuza dokunmalarını beklemiyorum. Notumuz “yatırım yapılabilir” seviyede kalmaya devam edecektir.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.808 Değişim: 0,88% Hacim : 41.063 Mio.TL Son veri saati : 13:30
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.819
Açılış: 9.754
32,4931 Değişim: -0,14%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9413 Değişim: 0,32%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.432,01 Değişim: 0,36%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.