Piyasalarda bu 5 konu takip edilecek

18.05.2015 - 09:27 | Son Güncelleme :
Piyasalarda bu 5 konu takip edilecek | Piyasa Haberleri

Bu hafta piyasalarda bu beş konu mercek altında...

Geçtiğimiz hafta piyasaların rotasını küresel tahvil piyasalarındaki gelişmeler çizdi. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alım programının ve tekrar yükselişe geçen petrol fiyatlarının deflasyon endişelerini hafifletmesiyle gösterge Alman tahvillerinin ve ABD hazine kağıtlarının değer kaybetmesi piyasaları şekillendirdi. 

Küresel tahvil piyasaları 500 milyar dolara yakın kayıp verirken, yatırımcının güvenli liman arayışı ve olumlu veri akışı euroya destek oldu. Bu hafta yatırımcılar beş ayrı noktaya kilitlenecek. 

Haberin Devamı

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

dunya.com'dan Evrim Küçük'ün haberine göre; Tahvil ve hisse senedi piyasalarının seyri, ABD’de açıklanacak Fed tutanakları ile aralarında Türkiye’nin de bulunduğu merkez bankası toplantıları, İngiltere’de seçim sonrası Parlamento’nun ilk kez toplanacak olması ve ülkenin AB’en ayrılma tartışmaları, ekonomik büyümeyi ilişkin ipuçları verecek olan veriler. Gelecek birkaç gün içinde yatırımcın şunları izleyecek:

1- Likidite azalıyor

Varlık fiyatlarındaki oynaklık dünyanın her yerindeki yatırımcı için tedirginlik yaratıyor. Geçtiğimiz yıl petrol fiyatlarının çakılmasıyla ortaya çıkan deflasyon beklentilerinin hafifl emesiyle tahviller yeniden fiyatlanmaya başladı. Ancak tahvil getirilerindeki artışın hızı ve yarattığı şok likiditenin azalmasına yolaçtı. Birkaç yıldır güvenli liman olarak devlet tahvilleri ve riskli hisse senedi piyasaları yukarı doğru birlikte hareket ediyordu. Bunun nedeni deflasyon ve tahvil alım programlarıydı. Tahvil getirileri rekor seviyeye gerilerken, borsalar yükseliyordu. Bu korelasyona göre herkes yatırıma koşarken aynı yönde hareket eden varlıklar, herkes çıkışa yönelince birlikte değer kaybediyorlar. Uzmanlara göre tahvil getirileri yükselmeye devam edebilir.

Haberin Devamı

2-Büyüme çok hızlı değil

Küresel ekonomik büyümeye dair veriler yatırımcı için oldukça önemli olacak. Özellikle ABD yakından takip ediliyor. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de ilk çeyrekte GSYH güçlü büyüme yakalayamadı ve GSYH’nin hızlandığına dair yeni veri yok. Euro Bölgesi ekonomisi 2015’in ilk üç ayında ABD’den hızlı büyüdü. Bunun başlıca nedenleri zayıflayan euronun, düşen petrol fiyatlarının ve tahvil getirisindeki düşüşün ekonomiye destek olmasıydı. Fakat tüm bunlar son zamanlarda yükselişe geçmiş durumda. Bu günlerde ABD konut piyasasından gelen rakamlar ve imalat verisi mercek altında olacak.

3-Brexıt gündemdeki yerini alıyor

İngiltere’de Muhafazakarların ezici seçim zaferi sonrasında sterlin dolar karşısında son altı yılın en iyi iki günlük çıkışını gösterdi fakat yatırımcının ‘Brexit’ yani İngiltere’nin AB’den ayrılacağına endişelerinin gündemdeki yerini almasıyla sterlinin pırıltısını kaybedebileceği belirtiliyor. Bu hafta Parlamento seçim sonrası ilk kez toplanacak ve Başbakan David Cameron’un AB üyeliğiyle ilgili söylemleri yakından izlenecek. Anketler, Brexit’in Avrupa işdünyası tarafından Yunanistan’ın ayrılmasından daha büyük bir endişe kaynağı olarak görüldüğünü ortaya koyuyor. Britanya Ticaret Odaları Birliği de (BCC) 3 bin 800 iş dünyası temsilcisinin yüzde 63’ünün İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ülke ekonomisine olumsuz etki edebileceğini açıklamıştı. Open Europe isimli düşünce kuruluşu da, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ülkeye 2030 yılına kadar yaklaşık maliyetinin 84 milyar $ bulabileceğini açıklamıştı.

4-Merkez bankaları takip ediliyor

Çarşamba günü yatırımcının gözü kulağı ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıklayacağı son toplantı tutanaklarında olacak. Nisan ayı toplantısına ait tutanaklarda son dönemde açıklanan verilerle ilgili Fed’in duyduğu endişelerin yansıtılması bekleniyor. Deutsche Bank ekonomisti Joseph LaVorgna, “Tutanaklar, Fed’in birinci çeyrekteki zayıf ekonomik performansın toparlanmaya başladığına dair somut kanıt görmek istediğine işaret edecek” diyor. Bu hafta aralarında Türkiye ve Güney Afrika’nın da bulunduğu gelişen ülke merkez bankalarının faiz toplantıları da izlenecek. Diğer yandan Japonya Merkez Bankası’nın toplantısı da takip edilecek. Yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmak için koyduğu takvimi terk eden Japonya’nın şimdilik ekonomik teşvikleri artırması beklenmiyor. Ayrıca birinci çeyrek büyüme rakamı da açıklanacak; beklenti önceki çeyreğe göre yüzde 0.4 büyüme.

Haberin Devamı

5-Borsalar zayıfladı

Büyük şirketlerin hisseleri geçtiğimiz hafta zor günler geçirdi. Tahvil piyasalarındaki çıkışa paralel olarak yatırımcının diğer varlıklarındaki risklerini azalmaya çalışması Avrupa’da ve gelişmekte olan ülkelerde hisselere satış getirdi. Deflasyonun yaklaşmakta olduğu bir dünyada yapılan işlemler özellikle de zaten pahalı olan ve süper-güvenli olarak görülen temettü veren dev şirketler, enflasyonun geri döndüğü ortamda en büyük darbeyi alanlar arasında görülüyor. Bir de euronun değer kazanmaya başlamasıyla ihracatçıların huzuru giderek kaçıyor. Reuters’ın analizine göre borsa yatırımcısı işlemlerini daha yerel canlanma planlarına göre yapmaya ve enflasyona göre pozisyon almaya başladı bile. Diğer yandan ABD’de Wal Mart, Best Buy gibi tüketici harcamlarına işaret eden gruplar bu hafta bilançolarını açıklayacak. Yatırımcı bu rakamları da izliyor olacak.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.142 Değişim: 0,69% Hacim : 93.769 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3759 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0239 Değişim: -0,12%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,29 Değişim: 0,25%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.