Piyasaların gözü Fitch'te! Peki, beklenti ne?

20.03.2015 - 12:35 | Son Güncelleme :
Piyasaların gözü Fitch'te! Peki, beklenti ne? | Piyasa Haberleri

Yurtiçi piyasalar bugün açıklanacak kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in değerlendirmesini takip edecek

Bu hafta güçlü bir seyir izlediğimiz Borsa İstanbul, FED kararlarının ardından şimdi de Fitch'in bugün açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesini bekliyor. Fitch'in Türkiye değerlendirmesinin piyasalar kapandıktan sonra açıklanması tahmin ediliyor.

Beklenti ne?

Özlem Bayraktar Göksen / PhillipCapital Menkul

Bugün gelecek olan Fitch kararından herhangi bir kredi notu ve görünüm değişikliği beklemiyoruz.
•         Açıklamaların tonlaması yakından takip ediliyor olunacak.

Haberin Devamı

Fitch’in Türkiye Analisti Rawkins, Mart ayı başından Financial Times’a bir röportaj vermişti
•         Seçimlerin kendisi değil ama seçimler sonrasındaki politik tablonun belirsizlik yarattığını belirtmişti.
•         Başkanlık sisteminin siyasi riskleri artırabileceği yorumunda bulunmuştu.
•         MB’ye karşı yapılan eleştirilerden bahsetmişti – Zirve sonrasındaki açıklamaları ne yönde değerlendirecekleri bu anlamda takip edilebilir.
•         Türkiye ekonomisindeki yeniden dengelenme surecinin yapısal reformlar ile desteklenmesi gerekliliğinden bahsetmişti. Ancak bu şekilde verimlilik ve tasarruf artısının sağlanabileceği söylenmişti.
•         Ancak bütün risklere rağmen Türkiye’nin görünümünün diğer büyük gelişmekte olan ülkeler ile karşılaştırıldığında (Rusya, Brezilya) o kadar olumsuz olmadığı da vurgulanmıştı.
•         Bugün gelecek olan açıklamaların genel havasının bu yönde olması beklenebilir – Ek olumlu / olumsuz yorumlar piyasa tarafından değerlendirilecektir. Ancak araya hafta sonunun girecek olmasının fiyat hareketlerinin etkisini azaltacağını söylemek lazım.

Fitch’ten kötü haber beklenmiyor
Beste Naz Süllü, İntegral Menkul Değerler, Araştırma Uzmanı

Haberin Devamı

Fitch’in 3 Ekim 2014 tarihli not derecelendirmesinde Türkiye’nin uzun dönem yabancı ve yerli para cinsinden tahvil notlarını BBB- ve BBB olarak değerlendirirken, görünümü de ‘Durağan’da bırakmıştı. Fitch, Türkiye’nin notunu 2012’den beri yatırım yapılabilir seviyede koruyor. Bugün açıklanacak rapor ise muhtemelen ABD piyasalarının kapanışından sonra gelecektir.

Fitch’in son raporunda değindiği olumlu noktalara baktığımızda;

*Cari İşlemler Dengesindeki açığın düşmeye devam ediyor olması
*Finans dışı sektörlerin ihtiyatlı politika duruşu gereğince kredi büyümesinin yavaşlıyor olması
*Dış Borç/ GSYH oranı %31 düzeyinde bulunması ve kamu borcunun/GSYH oranın düşüyor olması şoklara karşı dayanıklılık sağlıyor.
*Yapısal reformların tasarrufları artıracağı ve daha fazla yabancı sermayeyi çekeceği raporda geçen metinler arasında yer alıyor.

Olumsuz Değerlendirilen Noktalara Bakıldığında;

*Yabancı sermaye girişleri azalsa da durmadı fakat buna rağmen yaşanan politik ve jeopoltik risklerin sermaye girişlerini olumsuz yönde etkilediğine değinilmiş.
*Enflasyon ve çekirdek göstergelerin, TCMB’nin %5 hedefinden oldukça uzağında.
*TCMB’nin genişlemeci politikalar ışığında hükümet tarafından baskı görüyor olması
*Avrupa Bölgesi ekonomisinin duraksama yaşıyor olması, Irak ve Rusya’da yaşanan jeopolitik gelişmeler nedeniyle büyümede çoğunluk paya sahip ihracat dinamizminin azalmasının, büyüme rakamlarını da yavaşlatma olasılığı
*Ülkenin büyüme dinamizmini tutan özel sektör yatırımlarının yavaşlaması
*Kısa vadeli sermaye girişlerinin düşmesi olarak sıralanıyor.

Yorum;

Son dönemde cari işlemler açığının düşüyor olmasına rağmen büyüme ve istihdam verilerindeki görünüm bozuldu. Cari açıkla düşüşle beraber büyümenin de yavaşlaması ülke ekonomisindeki dinamizmin azaldığına işaret ediyor. TL’deki değer kaybı sene başından bu yana %10’u aştı. Bu hem enflasyonist bir baskı yaratabilir hem de finans dışı kesimin son dönemde artan dış borçlanmasında, kur nedeniyle baskıyı artırabilir. Ekim ayında enflasyon ve çekirdek göstergelerin %9 üzerine yükselmesinden sonra yaşanan dezenflasyonist süreçle enflasyon oranında %7.5 seviyelerine kadar gelindi. Geçtiğimiz yıl Ocak döneminden başlayarak günümüze uzanan ihtiyatlı sıkı para politikası duruşu enflasyonda yaşanan düşüşü desteklese de son dönemde faiz indirimi konusundaki tartışmaların basına ve kamuoyuna yansıması, dezenflasyonist süreci baltaladı. Bu nedenle Fitch hem politik riskin yarattığı kırılganlıklara hem de enflasyonun Merkez Bankasının %5 hedefine uzak olduğuna atıfta bulunabilir. Ekonomi zirvesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı görüşme sonrasında, ‘tatlıya bağladık’ söylemi Fitch’i tatmin eder mi bilinmez ama politik risklerin yarattığı kırılganlıklar raporda yer alabilir. Son olarak ise, Fitch’in en fazla üzerinde durduğu Merkez Bankası’nın kredibilitesiydi. Son yapılan PPK toplantısında koridor faizlerini sabit bırakması ve Fed’in de piyasaları rahatlatmasıyla beraber, TCMB piyasaların bir adım önüne geçti ve bu adımla beraber kredibilitesini de artırmış oldu.

Haberin Devamı

GSYH performansı 3.çeyrekte %2.1’den %1.7’ye geriledi. Ancak kamu borcunun gayri safi yurt içi hasılaya olan oranının da düşüyor olması, yabancı sermayesi akışının yavaşlamasına karşı finansal sistemin dayanıklılığını artıyor. Bankaların dış borçlanmada, dışa dönük olarak borç sürelerini uzatması da bankacılık sisteminin kalitesini korumasını sağlıyor.

Fitch’in  bugün beklenecek 3 olasılık var;

1)      Not ve görünümü koruyup, uyarılarını sıralar. Fakat dilin sertleşmesi bir sonraki rapor tarihinde stresimizi yeniden artırabilir.
2)      Yabancı ve yerli para cinsinden tahvil notlarını BBB- ve BBB olarak sabit bırakabilir fakat son dönemde ekonomik aktivite ve yabancı sermaye girişlerinin azalıyor olması sebebiyle görünümü Durağandan Negatife çevirebilir.
3)      Raporunu açıklamaz.

İntegral Menkul Değerler olarak Fitch’in bugün not ve görünümde bir değişikliğe gitmeyerek piyasaları rahatlatacağını düşünüyoruz. TCMB’nin son PPK hareketi, Ocak ayı cari açık verisinde finansman kaleminin güçlü görünmesi ve cari açığın düşüyor olması bu düşüncemizde etkili. Yurtiçi piyasalarda Fitch’e yönelik olumsuz bir fiyatlanma yaşanmadı. Bu nedenle beklentimize paralel açıklama gelirse piyasadaki olumlu hava bozulmayacaktır. Ancak oluşabilecek bir not indirimi fiyatlarda olmadığından piyasalarda sınırlı baskı yaratabilir.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,6131 Değişim: 0,43%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,6460 Değişim: -0,25%
Düşük 34,6047 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.528,13 Değişim: 1,76%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.529,43
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.