POAŞ’a Gençlik Aşısı

26.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Petrol Ofisi yeniden yapılanma kapsamında kendi tarihinde bir ilki gerçekleştirdi ve geçen hafta Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren 5 bine yakın bayisini Antalya’da toplayarak yeniden yapılanmanın kapsamını ve hedeflerini anlattı. Türkiye’nin en geniş bayi ağına sahip petrol şirketi POAŞ’ın yeniden yapılanması kapsamında gerçekleştirilecek yatırımı anlatan POAŞ Genel Müdürü Ertuğrul tuncer, bu yeniden yapılanma kapsamındaki sloganlarını ‘biz hazırız, ya siz?’ olarak belirliyor.

Personel sayısı azaltılacak

POAŞ’ın özelleştirmeden önceki halinin oldukça karamsar bir tablo çizdiğini belirten Tuncer, Petrol Ofisi’nin ağır hantal yapısından kurtarmak için her türlü atılımın gerçekleştirileceğini belirtiyor. Bugünkü şartlar altında 3 bin 800 çalışanı bulunan Petrol Ofisi’nin bu yapısıyla aslında aşırı istihdamBugünkü şartlar altında 3 bin 800 çalışanı bulunan Petrol Ofisi’nin bu yapısıyla aslında aşırı istihdam özelliği gösterdiğini ifade eden Tuncer, yeniden yapılanma süreci içerisinde hedeflenen toplam personelin bin 800 kişi olduğunu söylüyor. Bu da Petrol Ofisi’nden 2 bin 600 kişinin iş akitlerinin iptal edileceği anlamına geliyor.

Vade sorunu çözülüyor: Tuncer, POAŞ’ın asektördeki rakiplerinin gerisinde kalmasının önemli sebeplerinden biri olan vade sorunu için gerekli adımların atıldığını belirtiyor. Bugüne kadar sektördeki diğer şirketlerin bayilerine 20 gün gibi bir vadede mal verdiğine fakat POAŞ’ta bu sürenin 7-8 gün olduğuna dikkat çekiliyor. Bunun diğer şirketleri bugüne kadar avantajlı kıldığını belirten Tuncer, artık POAŞ’ın da rakiplerle aynı koşullarda vade imkanı tanıdığını söylüyor.

Irak petrolünden gelir: Yine önemli sorunlardan biri olan Irak petrolü konusunda da gerekli kararların alındığına dikkat çekiliyor. Daha önceki yönetimin Irak’tan gelen yılda yaklaşık 1.5 milyon tonluk mazota sıcak bakmadığını belirten Tuncer, asılnda bu mozatun kalite standartlarını karşılamadığını fakat bu şartlar altında POAŞ’ın pazarı kaptırmamak için Irak mazotunun satışına izin verdiğini belirtiyor. Tuncer, böylece hem bu alışverişi kontrol altına alacaklarını hem de satımından alınacak yüzde 50’lik tahsisatla önemli bir gelir elde edeceklerini savunuyor.

Ayrıca Tuncer, POAŞ’ın oto LPG sektörüne de gireceğini açıklıyor.

Yeniden yapılanmanın en önemli sacayaklarından birini oluşturan bayi yenileme sistemi kapsamında ise Genel Müdür Tuncer, 5 bin istasyon ve tesisin yenileneceğini ve verimsiz olan diğer istasyon ve tesislerin ya da yenilenme imkanı taşımayanların tereddütsüz kapatılacağını belirtiyor.

Bu yeniden yapılanma çerçevesinde tesislerdeki personelin eğitimi ve yeniden yapılanmaya ilişkin tüm gelişmeleri takip edecek 50 kişilik bir saha satış müdürü timi oluşturduklarını belirten Tuncer, bu şekilde yeniden yapılanmayı 81 ilde tamamlamayı planladıklarını söylüyor.

Yeni imaj: Gümüş projesi

Bu çerçevede eski kirli yapısından POAŞ’ı arındırmak ve teknolojinin en son standartlarını istasyonlarda uygulamak amacıyla ‘Gümüş Projesi’ adı altında yeni istasyon modellerini de tanıtan POAŞ, bayilerine gereken finansman desteğini de vererek Türkiye’nin her yerinde bu imajı en kısa sürede oturtacaklarının altını çiziyor.

Maliyet 20-30 Milyon Dolar

Tüm bu yeniden yapılanma kapsamındaki projenin POAŞ’a maliyetinin 20-30 milyon dolardan az olmayacağına dikkat çeken Tuncer, POAŞ’ın mevcut durumunda en az 2.5 milyar dolarlık bir şirket olduğunu, fakat otomatik fiyatlandırma sistemi nedeniyle normalde Türkiye’nin en büyük 10 şirketi arasında yer alması gereken böyle bir şirketin çokdüşük bir kar marjıyla çalışmak durumunda kaldığını söylüyor. Tuncer, yüzde 7 olan kar marjının sistem sorunu nedeniyle yüzde 4.5’e kadar düştüğünün altını çiziyor. Tuncer, şimdilik projenin ilk hedef tarihinin 15 Aralık olduğunu belirtiyor.

2001’de ikinci halka arz: Şu anda POAŞ’ın yüzde 42’lik payının hala ÖİB’de bulunduğuna dikkat çeken Tuncer, bu payın büyük bir çoğunluğunun da 2001 yılında satılabileceğini belirtiyor. Tuncer satış yöntemi konusunda ise henüz bir tahminleri olmadığını söylüyor. (PARA-BORSAMARKET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.