SPK’nın önemli hamlesi neler getirecek?

01.08.2016 - 16:29 | Son Güncelleme :
SPK’nın önemli hamlesi neler getirecek? | Piyasa Haberleri

SPK’nın ‘limitsiz geri alım’la hissenin fiyatının artırılması, piyasadaki volatilitenin düşürülmesi hedefleniyor.

Piyasalar hareketli bir süreç yaşıyor. 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi, arkasından ilan edilen üç ay süreli Olağanüstü Hal (OHAL), piyasalarda ciddi fiyatlanmalara neden oldu. Önceki hafta Borsa İstanbul düşüş eğilimine girerken, kur ve faizlerde de sert yükselişler görüldü. Borsa Endeksi 71.000 seviyelerine geldi, dolar kuru 3,09 TL'yi test etti. 15 Temmuz'dan sonra piyasanın verdiği bu tepkilerde kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik açıklamaları da etkili oldu.

Haberin Devamı

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Ekonomist Dergisi'nden Ceren Oral'ın haberine göre; böylesi gelişmelerin yaşandığı bir süreçte, geride bıraktığımız hafta ise toparlanmanın ilk işaretleri görülmeye başladı. Borsa, kayıplarının bir kısmını geri aldı. Endeks 75.942'yi görürken, dolar 3,01 TL'ye kadar geriledi.

'LİMİTSİZ' HİSSE GERİ ALIMI

Piyasalardaki bu toparlanmada Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) verdiği önemli bir kararın da etkisi oldu. SPK, 21 Temmuz'daki duyurusuyla, genel kurul kararı ve limit söz konusu olmaksızın şirketlerin borsada kendi paylarının geri alımını gerçekleştirmesinin önünü açtı. Mevcut durumda yüzde 10'luk sınırı aşmış halka açık ortaklıklar da ilave geri alım yapabilecek, günlük işlem miktarı ortalamasının yüzde 25'inin aşılmayacağına ilişkin esas uygulanmayacak. Geri alınan paylar duyuru tarihinden itibaren 30 gün boyunca satılamayacak. 30 günlük sürenin hesaplanmasında 'ilk giren ilk çıkar' yöntemi uygulanacak.

SPK, bu kararının ardından aralarında Turkcell, Doğuş Otomotiv, Enka İnşaat, Borusan Yatırım, Net Holding, Dagi Giyim'in de bulunduğu 44 şirketin hisse geri alımı yapacağını açıkladığını duyurdu. Geçen haftanın son günü bu kararı verenlerin arasına Bak Ambalaj da katıldı ve bu sayı 45'e yükseldi. Bu şirketler ve aldıkları geri alım kararından sonra hisselerinde yaşanan değişim tabloda görülüyor. Genel kanı, hisse geri alımlarının artacağı yönünde.

Haberin Devamı

VOLATİLİTEYE KARŞI ÖNLEM

Darbe girişiminin ardından hisse fiyatlarında oynaklıklar meydana geldiğini, sermaye piyasalarında endişenin hakim olduğunu ifade eden Reel Kapital Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, bu gibi borsada volatilitenin yüksek olduğu dönemlerde hisse geri alımının önlem olarak görüldüğünü söylüyor. Erkan, "Hisse geri alımını özellikle 'market mover' dediğimiz endeksteki ağırlığı yüksek şirketlerin yapmasıyla piyasa oynaklığının önüne geçiliyor" diyor. Enver Erkan, geri alımla şirketlerin kendi hisselerinin, SPK'nın da şirketlerin arkasında olduğu anlamının çıktığı görüşünü paylaşıyor.

HİSSENİN DEĞERİNİ ARTIRIYOR

Hisse geri alımıyla hisselerin değerinin korunması ve artırılması da amaçlanıyor. Geri alımlarla hisselerde primlenme söz konusu olabiliyor ve bu da borsa endeksine pozitif yansıyor. Piyasalardaki dalgalanmaların şirket faaliyetlerini etkilediğini ve bu durumun hisseye yansıdığını dile getiren Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, hisse geri alımının öz sermaye kârlılığı, hisse başına kâr gibi finansal oranların denge bulmasına yardımcı olduğu ve hisse için yükseliş potansiyeli sağladığı kanaatinde. Geri alım kararı veren hisselerde dalgalanmaların azaldığını ve yükseliş görüldüğünü dile getiren Tufan, bu görüşünü örneklerle de destekliyor. Tufan, "Doğuş Otomotiv'in ve BİM'in hisseleri, geri alım yapacaklarını açıklamaları sonrası yüzde 6 yükseldi. Hisse alımı sonrası Borusan Ya-tırım hisseleri yüzde 15 artış gösterirken, Arsan Tekstil'in primi yüzde 16'ya geldi" diyor.

YATIRIMCIYA 'GÜVEN' MESAJI

Peki, hisse geri alımları yatırımcılara ne vaat ediyor? Şirketlerin kendi hisselerini alım sürecinin 'şirketime güveniyorum' mesajıyla yatırımcıya güven aşıladığını dile getiren Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal, böylece yatırımcıların hisseye talebinin artabileceğini vurguluyor. Bal, şirketlerin yatırımcıya verdikleri sinyalleri de şöyle özetliyor: "Şirketler, hissenin gerçek değerinin altında olduğu ve şirket operasyonlarını en iyi bilen taraf olduğu için yaptığı alımlarla oluşturduğu fiyatın geleceği yansıttığı sinyalini veriyor. Ucuz kalan hisseler uzun vadede yüksek getiri potansiyeline sahip olduklarından, yatırımcıların ilgisini çekiyor."

Haberin Devamı

YATIRIMCILARA 3 UYARI

1-Şirketin geri alım açıklamasının ve uygulamasının hisseye yatırım için tek başına yeterli olmadığı unutulmamalı.

2-Şirket hisselerinde alım yaptıkça dolaşımdaki pay sayısı ve halka açıklık oranı azalıyor. 2015’te Mutlu Akü ve TEB gibi halka açıklık oranı düşük şirketler hisselerini alarak borsadan çıktı. Uzun süreli geri alımın likiditeyi azaltacağı hesaba katılmalı.

3-Şirkete, geri alım amaçları ve finansalları incelendikten sonra ilgi gösterilmeli.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.775 Değişim: 0,55% Hacim : 64.675 Mio.TL Son veri saati : 15:27
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5161 Değişim: -0,07%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,8650 Değişim: 0,10%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.430,54 Değişim: 0,30%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.