Temizel’den SPK’ya Sitem

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

BDDK Başkanı Temizel, SPK’nın elinde küçük tasarrufçuya yönelik fon olduğunu, ancak el konulan bankaların hissesini tutanlar için bu sistemin işletilmediğini söyledi

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) Başkanı Zekeriya Temizel, el konan bankaların hisselerine sahip olan küçük tasarrufçular konusunda Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) gereken sistemi işletmediğini belirtti. Temizel, küçük tasarrufçunun korunması için bir yasa tasarısının da üç aydan bu yana Meclis’te olduğunu vurguladı. Banka hisselerini ellerinde bulunduranlar açısından da SPK bünyesinde bir fonun bulunduğunu da anımsatan Temizel, bu fonun koruma amaçlı olmasına rağmen, bugüne kadar neden işletilmediğini de anlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Temizel, bankacılık sektöründeki son gelişmelerle ilgili olarak kendisine yöneltilen suçlamaları yanıtladı. Vergi reformu bahane edilerek, ekonomik sıkıntıların, krizin nedeni gibi gösterildiğini şimdi de son mali krizin nedeninin kendisi ve BDDK gibi sunulmaya çalışıldığını söyleyen Temizel, şöyle konuştu:

Daha 100 gün oldu

Daha göreve başlayalı 100 gün oldu, hemen yanlış yapıldığı, ya da gerekenlerin yapılamadığı söylenmeye başlandı. Oysa biz 100. günümüzdeyiz. Zaten kurul göreve başladığında, tüm elemanları, personeli de aynı gün göreve başladı. Birbirlerini o gün tanıdılar. Üstelik devasa stok sorunları kucağımızda bulduk. Görevimiz, bankacılığın geleceğini planlamak, strateji oluşturmak. Ama kucağımızdaki devasa stok sorunları çözmeye uğraşıyoruz. Bir yandan geçmişi temizlemeye, bir yandan bugünü devam ettirmeye, diğer yandan da geleceği oluşturmaya çalışıyoruz. Ama krizlerin, sorunların sebebi gibi gösteriliyoruz. Bunu anlamak mümkün değil. TOBB Başkanı Fuat Miras’ın sözlerini anlamak zor. Danışmanlarına sorsaydı, böyle konuşmazdı.

Haksızlık edildi

Küçük tasarruf sahiplerinin korunmadığı, haklarının yitirildiği gibi konuların gündeme getirildiğini ve kendilerinin sorumlu tutulduğunu söyleyen Temizel, bunun haksızlık olduğunu savundu.

Fon bankalarına 20 kuruluş talip oldu

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu yönetiminde bulunan sekiz bankanın satışına ilişkin başvuru tarihi dün doldu. Başbakan Bülent Ecevit’in TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu ile yaptığı görüşmede bu bankalar için 20 kuruluşun başvurduğunu söylediği öğrenildi. Garanti Bankası da dün resmen başvurduğunu açıkladı. Daha önce Fon kapsamındaki Bank Ekspress, Türkbank, İnterbank, Egebank, Esbank, Sümerbank, Yaşarbank ve Yurtbank için Koçbank, Dışbank ve Finansbank da başvurduklarını açıklamıştı.

‘Piyasalara güven tam’

BDDK Başkanı Zekeriya Temizel de, yerli ve yabancı çok sayıda başvuru olduğunu belirterek, Demek ki, mali krizin geçici olduğu ya da bunun bir kriz olmadığı, Türkiye ekonomisinin güvenilir olduğu kanaati ağır basmış durumda dedi.

Temizel, banka sahipliği konusunda etik ilkelerin ilan edildiğini, ancak banka sahiplerinin başka faaliyette bulunup, bulunamayacakları konusunda düzenleme yapma yetkilerinin olmadığını belirtti.

Riskleri biz üstleneceğiz

Temizel, bankaların dışarıdan aldıkları kredilere verilecek güvence için yönetmelik düzenlemesinin tamamlanma aşamasında olduğunu söyledi. Fon bankalarının riskli alacaklarının ayıklandığını söyleyen Temizel, Dolayısıyla bankaları alacak olanlara, gecikmiş alacak, riskli kredi veya benzeri bir kalem devredilmeyecek dedi.

IMF toplantısında 51 saat hiç uyumadım

Zekeriya Temizel, IMF ile mali kriz ve bankacılık alanındaki yeni önlemlerin alınarak, iki bankanın daha yönetimine el konulması kararı sırasında 51 saat hiç uyumaksızın çalıştığını belirtti. Temizel, 51 saat uyumamakla kendi uykusuzluk rekorumu egale ettim. Bu süreyi kaç saate çıkartabilirim bilmiyorum. 10 günlük bayram ve yılbaşı tatilinde, Almanya’ya ailemin yanına gitmeyi planlıyordum, ama arayıp onlar buraya geleceklerini bildirdiler. O imkân da kalmadı diye konuştu.

Bankalar reklam riskini de artık öğrendi

Temizel, banka sisteminin risk yönetimi konusunda yeni türlerle karşılaştığını vurgularken de şu değerlendirmeyi yaptı:

İlk olarak kredilerin geri dönmemesi, batık krediler, banka içinin boşaltılması, hortumlama gibi risk türleri biliniyordu. Son olarak, faiz riskini öğrendiler. Pek çok risk var, kur riski gibi hatta reklam riski gibi. Bunları da öğrenecekler. Örneğin bir banka bir reklam kampanyası yaptırıyor. Müşterilerinin artmasını, daha çok mevduat gelmesini beklerken, reklam kampanyası ters tepiyor, aksine mudi ve mevduat kaçıyor. Bu tür riskler de var. (MİLLİYET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,4791 Değişim: -0,19%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9489 Değişim: 0,35%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.435,87 Değişim: 0,52%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.