THY`nin Özelleştirme Süreci Başladı

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Türk Hava Yolları`nın yüzde 51 hissesinin blok satış yoluyla özelleştirilme süreci bugünden itibaren yayınlanacak ihale ilanlarıyla başlatılıyor.

Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, ÖİB Başkanı Uğur Bayar ve THY Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, THY hisselerinin blok satışına ilişkin ihale takvimi ve satış esasları hakkında bilgi verdi. THY`deki kamu hisselerinin yüzde 51`inin blok olarak satılacağını belirten Yalova, THY`nin kendi bilet fiyatlarını belirlemesine yönelik düzenlemenin de satış öncesi gerçekleştirileceğini kaydetti.

Yalova, THY`nin küreselleşme ve sıkı rekabetin sürdüğü havacılık sektöründe daha güçlü bir şirket olarak hakettiği yeri alması hedefinin özelleştirmenin temel amacını oluşturduğunu savundu.

Özelleştirme takvimi

Yalova`nın verdiği bilgiye göre, bugünden itibaren açılacak THY`nin özelleştirme ihalesinde teklifler 28 Şubat`a kadar alınacak. Tekliflerin değerlendirilmesinin ardından taliplilerle müzakereler başlayacak. Satışın nisan ayı içinde tamamlanması öngörülüyor.

Yalova, ihaleye yabancı kişi ve kuruluşların Türk gerçek ve tüzel kişileriyle ortak griişim kurma koşuluyla girebileceklerini ve bu ortaklıktaki hisselerin azınlıkh issesi olmasının öngörüldüğünü bildirdi. Yalova, THY`nin yüzde 51 hissesinin blok olarak satışına yönelik ihalede yabancıların sahip olacağı azami hisse oranının toplam sermayenin yüzde 24`ü ile sınırlandırıldığını belirtti.

Devlete imtiyazlı hisse

Devletin elinde kalacak azınlık hisseye söz ve onay hakkı veren bir adet imtiyazlı hisse oluşturulduğunu belirten Yalova, bu imtiyazlı hisse ile devlete çeşitli konularda nihai söz ve onay hakkı tanındığını vurguladı. Buna göre devlet, elinde bulunduracağı imtiyazlı hisse ile ana sözleşmesi yeniden belirlenen şirketin amaç ve görevinin sürdürülmesi; ana sözleşme değişikliği yapılması; sermaye artırımı; başka şirketlerle birleşme fesih ve tasfiye; herhangi bir uçuş hattının kapatılması ve sefer sayısının azaltılması ve önemli finansal kararların alınması gibi konularda söz ve onay hakkına sahip olacak.

Ordunun ihtiyaçları

Bakan Yalova, gerekli düzenleme yapılıncaya ve her koşulda 2003 yılı sonuna kadar Türk silahlı kuvvetleri`nce olası bir kriz ve gerginlik durumunda gereksinim duyulacak hizmetin gecikmeksizin THY tarafından yerine getirlimesinin ihale şartnamesiyle güvence altına alındığını bildirdi. Yalova, Dolayısıyla bu konudaki yasal boşluğun doldurulması için yeterli süre tanınarak bu süre içerisinde ulusal güvenliğimizin olumsuz yönde etkilenmesi önlenmiş bulunmaktadır dedi.

Bu arada Yalova, Kıbrıs Türk Havoyalları`nın (KTHY) hem KKTC`nin ulusal havayolu özelliğinin korunması, hem de mevcut sorunlarının giderilerek bir bütün olarak özelleştirilmesi amacıyla yaptıkları düzenleme ile THY`den ayrılarak özelleştirme kapsamındaki bir başka kuruluş olan TURBAN`a bağlandığını açıkladı.

THY`nin zararı

Bakan Yalova, gazetecilerin sorularını yanıtlarken THY`nin 2000 yılındaki zararının 8 milyon dolar dolayında olduğunu bildirdi. THY`nin uçuş ücretlerine bu yıl boyunca yaptığı zammın oranının yüzde 25 olduğuna işaret eden Yalova, şirketin yalnızca uçak yakıtına ödediği faturanın yüzde 70 dolayında artarak 290 milyon dolara ulaştığını söyledi. Yalova, Türk Hava Yolları`nın özelleştirme kapsamına alındığı 1990 yılından 2000 yılına kadar geçen sürede zararları dolayısıyla şirkete Özelleştirme İdaresi tarafından toplam 466 milyon dolar ödendiğini; bunun da yaklaşık 22 bin kilometrelik köy yolunun maliyetine denk olduğunu anlattı. Bakan Yalova, özelleştirme kapsamına alınan tüm kuruluşların alındıkları tarihden bu yana olan zararları toplamının ise 10 milyar doları bulduğunu söyledi.

Yalova, THY`nin Hazine garantili borçlarının teminat altına alınmasına ilişkin çalışmaların Hazine Müsteşarlığı ile sürdürüldüğünü, getirilecek düzenlemelerin satış sözleşmesinde yer alacağını belirtti. Bakan Yalova, sözkonusu borçların tutarını 1.9 milyar dolar olarak açıkladı.

Kendi fiyatını kendisi belirleyecek

Yalova, THY`nin kendi uçuş fiyatlarını kendisinin belirleyememesi durumunun satışta olumsuz bir etken olacağına ilişkin görüşü değerlendirirken, bu konudaki gerekli düzenlemeyle yapacaklarını söyledi. Yalova, THY`nin uçuş fiyatlarını kendisinin belirleyebilmesine yönelik düzenlemenin satış öncesine yetiştirileceğini kaydetti.

OHAL bölgesinde görev yapan kamu perosneline yönelik indirimlere ilişkin bir soruya verdiği yanıtta da Yalova, bu kapsamdaki il sayısının her geçen gün azaldığını, dolayısıyla bunun bir sorun oluşturmayacağını savundu.

Yüksel Yalova, THY hisselerinin ileride gündeme gelecek halka arzında şirket çalışanlarına belli indirimler içeren kolaylıklar getireceklerini kaydetti.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar Da dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinin THY özelleştirmesi ile yakından ilgilendiklerini ve kendilerini ziyaret ettiklerini belirtirken, Ancak asıl ilginin ihale açıldıktan sonra oluşacağını sanıyorum dedi. Bayar, THY özelleştirmesinde yurtdışında talep oluşturma amacıyla dünyaca ünlü ekonomi gazetesi financial Times`e ilan vereceklerini kaydetti.

KTHY`deki paya 25 milyon dolar biçildi

Kıbrıs Türk Hava Yolları`nın (KTHY) yüzde 50 hissesi 25 milyon dolara TURBAN`a devredildi.

THY`den yapılan yazılı açıklamada, KTHY sermayesindeki yüzde 50 iştirak payının, TURBAN A.Ş.`ye devrine ilişkin yapılan değer tespit sonunda belirlenen 25 milyon dolarlık bedelin, yarısının devir tarihinde kalan diğer yarısının da 31 Mart 2001 tarihine kadar ödenmesinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nın oluruyla uygun bulunduğu bildirildi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.