"TL'nin direncini koruması için MB algısı kırılmalı"

10.01.2017 - 11:52 | Son Güncelleme :
"TL'nin direncini koruması için MB algısı kırılmalı" | Piyasa Haberleri

Ökmen, "TL'nin dolar karşısında direncini koruması için, yatırımcılar nezdinde TCMB'nin faiz artırımına gidemeyeceği algısının bir an önce kırılması gerekir" dedi.

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, TL'nin dolar karşısında direncini koruması için, yatırımcılar nezdinde 'TCMB'nin faiz artırımına gidemeyeceği' algısının bir an önce kırılması gerektiğini söyledi.

Ökmen yaptığı yazılı açıklamada, "Gelişmekte olan ülke paraları içerisinde dolar karşısında en fazla değer kaybeden paranın Türk Lirası olması, para politikasındaki etkinsizlik ve iç siyasetin ürettiği risklerdir" dedi ve şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Merkez Bankası'nın TL'nin değer kayıplarına karşın politika faizlerini ekonomi dışı nedenlerle sabit tutması ve faiz artırımına gidemeyeceği algısı, sistem değişikliği girişimlerinin ve siyasetin her alanındaki belirsizlik hali, OHAL'in yeniden uzatılmasının ekonomik ortam üzerinde yarattığı gerginlik, jeopolitik ve güvenlik sorunlarının devam etmesi TL 'nin dolar karşısındaki değerini içsel nedenler olarak güçlü bir şekilde aşağı yönlü baskılamaktadır" dedi.

##$HABER_1436533$##

Ökmen, TL'deki değer kaybında küresel nedenleri ise 2017 yılında ABD'de faiz oranlarının beklenenden daha hızlı yükseleceğine dair algının sermaye akımlarının yönünün gelişmiş ülkelere kayması ile dolarda yaşanan küresel değer kazançlarını gösterdi.

TL'nin değer kaybının oldukça önemli bir kısmının TCMB'nin müdahalesi, makro ihtiyatı tedbirler ve iç siyaset tarafından geri kazanılabilecek yapıda olmasını ise Ökmen "Türkiye ekonomisi için önemli bir yapısal avantaj" olarak nitelendirdi ve şöyle devam etti:

"2003 yılından itibaren yüzde 100 oranının altında olmak üzere düşebileceği en düşük değerine inen ve 2001 krizindeki değerine yaklaşan reel efektif döviz kuru endeksi (REK), TL'nin olağan üstü değersizleştiğini ve TCMB'nin mutlak müdahalesinin şart olduğunu göstermektedir."

Haberin Devamı

Ökmen, gelişmiş ülkeler bazlı REK'in, gelişmekte olan ülkeler bazlı REK'ten yüzde 72 civarında yukarıda olmasını, "TL'deki değer kaybının önemli bir kısmının iç siyaset ve bağımsız para politikası tarafından çözebilecek bir problem olduğunu göstermektedir. Çözümü kendi kontrolünde olan bir ekonomik probleme sahip olma avantajı Türkiye için önemli bir ayrıcalıktır" sözleriyle yorumladı.

TL dolar karşısında sert değer kayıpları yaşamaya devam ederken kurun gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrışma trendi ise yılbaşından bugüne belirginleşerek devam ediyor.

Genel çerçevede kuru baskılayan lokal unsurlar arasında TCMB'nin siyasi endişelerle TL'nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını kullanmaktan çekinebileceği endişesi, faiz adımlarının kullanılması halinde siyasilerle yaşanabilecek gerilim ihtimali, Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirme tarihinin yaklaşması ile siyasi ve jeopolitik gelişmeler öne çıkıyor.

Öte yandan Ökmen fiyat istikrarındaki ilave bozulmaların ve TL'deki değer kayıpları Türk bankacılık sektörünün varlık kalitesi üzerinde bozulmalara sebep olmakla birlikte, bu bozulmanın 2017 yılında bankacılık kârlılık göstergeleri, likidite olanakları ve sermayeleşme düzeyleri üzerinde yaratacağı etkilerin sistemik bir soruna dönüşme ihtimali bulunmadığına da dikkat çekti.

Ökmen sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeterli likidite olanakları, yüksek sermayeleşme düzeyi ve küresel ekonomilerle ulaşmış olduğu geniş yelpazeli entegrasyon seviyesi bankacılık sektörünün en önemli koruyucu tamponları olarak hâlâ devam etmektedir."


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,00% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5529 Değişim: 0,04%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5961
Açılış: 32,54
34,9748 Değişim: 0,42%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0103
Açılış: 34,8286
2.423,49 Değişim: 0,01%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.432,11
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.