Türk piyasalarına 'ani kur riski' uyarısı

22.04.2016 - 11:41 | Son Güncelleme :
Türk piyasalarına 'ani kur riski' uyarısı | Piyasa Haberleri

Ökmen "Faizlerin daha da aşağılara çekilmesi ani kur riskinin sebebi olacaktır" dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating'in Başkanı Orhan Ökmen, uygun küresel koşulların yarattığı fırsata dayalı faiz indirimi sonrasında para politikasının artık aşağı yönlü ilave manevra alanı kalmadığını söyledi.

Reuters'ın haberine göre; Ökmen, yaptığı yazılı açıklamada, "İçeride enflasyon gelişmeleri kalıcı belirtiler vermeden, salt FED'in faiz artırımlarını bekletme kararlarına güvenilerek faiz seviyelerinde bu aşamadan itibaren yapılacak indirimlerin genel ekonomiyi bozucu etkileri oldukça fazla olacaktır" dedi ve şöyle devam etti:

Haberin Devamı

##$HABER_1431683$##

"Tasarruf açığı devam eden Türkiye ekonomisi açısından negatif ya da düşük faiz uygulamalarına eşlik edilmesi, kredi büyümesini, fiyat balonlarını ve ilk aşamada cari açığı fonlama riskini, devamında ise bizzat cari açığın kendisini artıracaktır."

Merkez Bankası, yeni başkan Murat Çetinkaya yönetimindeki ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faiz koridorunun üst bandını beklentilere paralel 50 baz puan indirdi.

Reuters'in haberine göre; yapılan indirim sonrasında ortaya çıkan faiz seviyesinin TL'nin direncini zayıflatacak seviyeye oldukça yakınsadığına dikkat çeken Ökmen, "Bu aşamadan sonra faizlerin daha da aşağılara çekilmesi ani kur riskinin sebebi olacaktır" dedi.

TCMB'nin faiz oranlarını aşağıya çekmesinin, piyasalara güven verilmesinin ve piyasaları rahatlatmasının mekanizması olmadığını söyleyen Ökmen, "Zira faiz indirimi sonrasında TL'de meydana gelen değerlenme, faiz kararlarıyla değil küresel koşullar ve sermaye hareketleriyle ilişkilidir" dedi.

Ökmen, likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacak olmasının TCMB'nin kredibilitesi açısından olumlu olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Faiz indirimleriyle Türkiye'deki durgunluk riskinin mevcut konjonktürde telafi edileceğini beklemenin rasyonel bir temeli olmadığını belirten Ökmen, Türk ekonomisindeki düşük büyümenin sebebinin iç talep yetersizliği veya üretim pahalılığı olmadığından faiz indiriminin ilave büyüme olanaklarını artıramayacağını, dolayısıyla faiz indirimleriyle Türkiye'deki durgunluk riskinin telafi edileceğini beklemenin rasyonel bir temeli olmadığını söyledi.

JCR Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para ve yerel para notlarını "BBB-", not görünümlerini de "durağan" olarak derecelendiriyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5424 Değişim: 0,17%
Düşük 32,4671 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9449 Değişim: -0,08%
Düşük 34,8645 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.437,14 Değişim: 0,04%
Düşük 2.433,58 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.