Türkiye`nin Enerji Sorunu...

10.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
-DSİ GENEL MÜDÜRÜ ALTINBİLEK: -``TÜRKİYE, İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ GÜNLERDE, CİDDİ BİR ENERJİ SIKINTISININ ARİFESİNDE BULUNUYOR`` -``VATANDAŞLARIN, TÜRKİYE`DE BİR ENERJİ KRİZİ OLDUĞUNA İNANARAK TASARRUF YAPMALARI LAZIM`` -``BU YIL, SON 20 YILIN EN KURAK İKİNCİ YILI``

ANKARA (A.A) - 10.10.2000- Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Doğan Altınbilek, Türkiye`nin ciddi bir enerji sıkıntısının arifesinde olduğunu belirterek, ``vatandaşların, Türkiye`de bir enerji krizi olduğuna inanarak tasarruf yapmaları lazım`` dedi. Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) tarafından düzenlenen, ``Cinnah Sohbetleri`` toplantısının bu ayki konuşmacısı DSİ Genel Müdürü Doğan Altınbilek oldu. Altınbilek`in konuşmasından önce, toplantının sunuşunu yapan TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, Türkiye`de bir enerji sendromu yaşandığını, bu nedenle herkesin tedirgin olduğunu anlatırken, ``fakat bundan en çok da, iş piyasası tedirgin oldu. Elektrik olmaması demek üretimin durması demektir`` dedi. Daha sonra konuşan Altınbilek ise enerji sıkıntısının bugünün sorunu olmadığını, 1996 yılında dönemin Enerji Bakanı`nın da, bir kaç yıl içerisinde böyle bir sıkıntının olabileceğini belirterek bütçeden fazla para aldığını hatırlattı. O dönemde bir çok sanayiciye kendi başının çaresine bakması için mesajlar da verildiğini hatırlatan Altınbilek, bazı otoprodüktör santrallarının o zamandan yapılmaya başlandığını kaydetti.

-GELİNEN NOKTADA DURUM-

1991 yılından bu yana bakıldığında, 1996-1997`ye kadar enerji sektöründe çok büyük yatırımlar yapılmadığını anlatan Altınbilek, ödenek yokluğu nedeniyle de, DSİ`nin yatırımlarının ise son on yılda 3 kat küçüldüğünü bildirdi. Altınbilek, şunları söyledi: ``Bugün geldiğimiz noktada, Türkiye gündelik enerjisini işletmek durumundadır. Ve bir çok faktörün birarada nasıl gelişeceğine bakarak, ne kadar kötü bir krize gireceğimiz belirlenecektir. Bunlardan bir tanesi, bizim barajlarımıza gelecek su miktarıdır. Bu yıl son 20 yılın en kurak ikinci yılı.`` Türkiye`de barajların eskiden beri 24 saat Türkiye`nin ihtiyacı olan enerjiyi, yani, baz enerji sağlamak için kullanıldığını hatırlatan Altınbilek, barajların pik santral olarak çalıştığı zaman çok önemli bir işlevi de yerine getireceğini kaydetti.

-ENERJİ TASARRUFU KAMPANYASI-

Enerji Tasarrufu kampanyasına da değinen Altınbilek, vatandaşların Türkiye`de bir enerji krizi olduğuna inanmaları vetasarruf yapmaları gerektiğini belirtirken, ``samimiyetle söylüyorum, ben kendi evimde kendi çocuğum elektriği açık bıraktığında, (senin şu açık bıraktığın enerji kaç metreküp su harcıyor biliyor musun?) diye kovalıyorum. Herkesin bunu yapması lazım. Buna ihtiyacımız da var`` diye konuştu. Altınbilek, halen Atatürk ve Karakaya barajlarında kullanılabilecek ilave bir su bulunmadığını, Keban barajında ise 2.5 milyar metreküp kadar su bulunduğunu ve bu suyun Mart ayına kadar idareli kullanılarak, gelen yağmurların da ilave edilmesiyle günde 36 milyon kilowatsaat enerji üretmeyi hedeflediklerini bildirdi. Sonuçta Türkiye`de kış aylarında programlı bir elektrik kesintisi olabileceğine işaret eden Altınbilek, bunun 2002 yılında ve hatta 2003 yılı kışının bir bölümünü de kapsayabileceğini belirtti.

-``SURİYE`YE YETERİNCE SU VEREMİYORUZ``-

Susuzluk nedeniyle Suriye`ye de istenilen ölçüde su verilemediğini de anlatan Altınbilek, şunları kaydetti: ``Suriye`ye de istediğimiz kadar su veremiyoruz. Bunun nedeni, barajlarımızda su olmadığı içindir. Yoksa Suriye`den su kaçırdığımız için değil. Ortalama 500 metreküp saniye su vermekteydik. Bu geçen ay 300 metreküp seviyesine indi. Bu rakamı belki Ekim`de de veremiyeceğiz. Belki Mart ayına kadar da verme imkanı olmayacak. Gelen yağışlarla ilgili bir olay bu. Suriye`den özellikle kaçırdığımız bir şey yok.`` Altınbilek, Manavgat suyunun İsrail`e satışının hala gündemde olup olmadığına ilişkin soruya karşılık ise ``evet, hala gündemde`` yanıtını verdi. Altınbilek, ``benim tahminime göre, 2001 yılında İsrail`e su taşımak bir gerçcek olacak`` dedi. (GÜL-MAB)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,4962 Değişim: -0,13%
Düşük 32,4899 25.04.2024 Yüksek 32,5778
Açılış: 32,54
34,8944 Değişim: 0,19%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 34,9883
Açılış: 34,8286
2.425,71 Değişim: 0,10%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.428,36
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.