Türkiye, Nükleer Santral Yapmak Zorunda

30.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Türkiye, Nükleer Santral Yapmak Zorunda-57 İle Doğalgaz Götürmek İçin Çalışmalar Yapılıyor. Bu iş için 30 Milyar Dolarlık Kaynağa İhtiyaç Var

ANKARA (A.A) - 30.10.2000 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, gelişmiş ülkelerin sanayileşmesi sırasında nükleer enerjiyi kendilerine dayanak aldıklarını hatırlatarak, Türkiye`nin nükleer santral yapmak zorunda olduğunu söyledi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis toplantısına katılan Ersümer, burada yaptığı konuşmada, Türkiye`de 15 yıldır doğalgaz kullanıldığını, ancak bu kadar sürede sadece 5 ile gaz verilebildiğini hatırlattı. Bu beş ilin, diğer illerden ``ne farkı`` olduğunu soran Ersümer, gazın tüm illerde yaygınlaştırılması ve organize sanayi bölgelerinde kullanılması çabası içinde olunması gerektiğini kaydetti. Bu ihtiyaçların gerçekleştirme çabası içinde olunması durumunda 2010 yılında 55 milyar metreküplük doğalgaz tüketiminin Türkiye`ye az geleceğini belirten Ersümer, doğalgazın sadece elektrik üretiminde kullanıldığını düşünmenin de yanlış olduğunu ifade etti.

-TÜRKMEN GAZI-

Türkmenistan ile yapılan 16 milyar metreküplük anlaşmanın içinde, gazın Avrupa`ya götürülmesi ve pazarlanmasının da yer aldığını kaydeden Bakan Ersümer, İtalya`nın Yunanistan üzerinden Türkiye`den gaz almak istediğini hatırlattı. Planlamalara göre Türkmen gazının 2002 yılı sonunda Türkiye`ye gelmek zorunda olduğunu anlatan Ersümer, gazın sınırda teslim alınacağını, sınıra getirilmesi yönünde Türkiye`nin bir taahhütü bulunmadığını kaydetti. Şubat ayında, bu gazın sınıra getirilmesiyle görevli şirketin görev süresinin dolduğunu ve yeni bir görevlendirmenin de yapılmadığını anlatan Ersümer, ``siz bunları planlayıp açıklıyorsunuz. Ama vatandaşın huzurunda (gazı bulamadım) demenin sorumluluğunu, bu işi yapana ver. Planı yapanların da, belli bir sorumluluk içinde olmaları lazım. Belli yükümlülüklere katlanmaları lazım`` dedi.

-57 İLE DOĞALGAZ-

57 ile doğalgaz götürmek için çalışmalar yaptıklarını, bu konuda yeterlilik aldıklarını belirten Ersümer, bu iş için 200`e yakın şirketin müracaat ettiğini, tamamının kredili olduğunu kaydetti. Bu işin yapılması için 30 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyaç olduğunun altını çizen Ersümer, Türkiye`de bu paranın olmadığını, yerli-yabancı özel sektör imkanlarını buraya tahsis etmek istediklerini söyledi.

-BOTAŞ-

Botaş`ın bir yandan ithal eden, bir yandan da üreten ve dağıtan tekeli olmasını istemediklerini anlatan Ersümer, ``Neden istemiyoruz? Bu sistem devam edince 15 yılda 5 ile gidebilmiş doğalgaz`` diye konuştu. Ersümer, şöyle devam etti: ``Botaş`ın yükümlülükleri devam ettiği süre içinde, ithalattaki tekeli devam etsin, ana iletimleri yapsın...Ama eğer bir ilin, sanayi tesisinin önünden geçiyorsak, biz diyelim ki (Basıncı sen düşür, bu gazı da sen götür) diyelim. İllerde kurucağımız geniş katılımlı şirketlerle bu işi yapalım, belediyelerimiz mutlaka içinde olsun diyoruz.`` Petrol yasasında böylesine liberal değişikleri öngören bir tasarıyı Bakanlar Kurulu`nda tartıştıklarını anlatan Ersümer, şöyle konuştu: ``Bir yandan da, bu yasal zemin hazırlamadan önce Botaş`ın tekelini kaldırarak kararname ile bu işi yapalım diyoruz. Ama tartışıyoruz. Botaş tartışmasında işin düğümlendiği nokta, bu işteki tekelin devam edip etmemesi noktasındaki tartışmadır. Ama hükümetimiz buna benzer bir çok tartışmanın içine girdi. Allaha şükür hepsinden bir fikir bir içinde çıktı. İnanıyorum ki bu konuda da, bir fikir birliğine varacağız ve bu gazı dağıtacağız.`` Elektrik tüketimin 2010 yılında 297 milyar kilovatsaat, 2020 yılında ise 547 milyar kilovatsaat olacağını hatırlatan Ersümer, tüm kömür kaynaklarının kullanılması durumunda yıllık 120 milyar, tüm hidrolik kaynakların kuillanılması durumunda ise ancak 125 milyar kilovatsaatlik üretim yapılabileceğini, dolayısıyla her halükarda alternatif kaynak kullanılması gerektiğini söyledi.

-NÜKLEER SANTRAL-

Türkiye`nin nükleer santral yapmak zorunda olduğunu belirten Ersümer, ekonomik program nedeniyle Başbakan ve Bakanlar Kurulu`nun kendisi ile aksi görüş beyan ettiğini ifade etti. Bütün sanayileşmiş ülkelerin sanayileşmesi sırasında nükleer enerjiyi kendilerine dayanak aldıklarını hatırlatan Bakan Ersümer, ``Bunu Türkiye`nin ihmal etmemesi gerekir diye düşünüyorum`` dedi. Nükleer santral yapılmaması nedeniyle, çevreci lobilerin başarılı olduğu yönünde bir görüş olduğunu belirten Ersümer,``Ama bir yandan da, gaz ve petrol lobilerinin de başarılı olduğunu ifade edersem, yine benimle ilgili bir sürü şey yazılır, söylenir. Ama neticede ortadadır`` diye konuştu.

-KÖMÜR SANTRALLARI-

Kömürle çalışan 3 adet termik santralı, ihtiyaç nedeniyle mahkeme kararına rağmen çalıştırdıklarını, kendilerinden önceki hükümetlerin de bunları çalıştırdıklarını anlatan Ersümer, ``Mahkeme kararının bize yüklediği husus, buradaki baca gazı arıtma tesislerinin yapılmasıydı. Bunların üçünün de temeli atıldı. İnşaatları bitmek üzere... Yani mahkemenin bize yüklediği vecibeyi yerine getireceğiz`` diye konuştu. Türkiye`nin altına imza attığı anlaşmalar gereği karbondioksit limitlerini belli yerlere çekmesi gerektiğini söyleyen Ersümer, bu nedenle termik santralların da hemen gerçekleştirilemediğini kaydetti. (devam edecek)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3607 Değişim: 0,13%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0845 Değişim: 0,06%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3539
Açılış: 35,0651
2.323,73 Değişim: 0,14%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.