Yabancı yatırımcılar Türkiye'den kaçıyor

26.06.2015 - 09:15 | Son Güncelleme :
Yabancı yatırımcılar Türkiye'den kaçıyor | Piyasa Haberleri

Yabancı yatırımcılar, Fed'in faiz artırımına gideceği endişelerine ek olarak, seçimler sonrası artan siyasi belirsizliğin de etkisi ile, Türkiye'den son 10 yılın en hızlı para çıkışını yaptı

Denizaşırı yatırımcılar, Merkez Bankası'nın Perşembe günü açıkladığı verilere göre, 19 Haziran'da biten haftada, yaklaşık 875 milyon dolarlık hisse senedi ve tahvil satışı gerçekleştirdi. Bu satışlarla birlikte, bu yıl 4.7 milyar dolara ulaşan çıkışlar, Türk varlıklarının fiyatları üzerindeki baskıya katkıda bulundu. Türk Lirası 2015 yılında yüzde 12 değer kaybederken, tahvil faizleri, gelişen piyasa tahvilleri arasında en hızlı yükselişi gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

İstanbul'da BGC Partners baş ekonomisti Özgür Altuğ, Bloomberg News'a e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Açık olan nokta şu ki, Türk tahvillerinde satış dalgası bir süredir istikrarlı bir şekilde devam ediyor," dedi ve "Siyasi risk, Fed öncesi gelişen piyasalarda tahvil varlıklarını azaltma eğilimini daha da yoğunlaştırdı" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberght'nin haberine göre; yatırımcılar, Fed'in büyük ölçüde bu yıl yapması beklenen 2006 yılından bu yana ilk faiz artırımı öncesi daha sıkı likidite koşullarına göre pozisyon almaları ile birlikte, gelişen piyasalardan 2015 yılında 26 milyar dolarlık fon çekti. Türkiye'de 7 Haziran'da gerçekleştirilen parlamento seçimleri 13 yıl süren Ak Parti hükümetini sonlandırdı. Ancak partiler koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaşamazlarsa, seçimlerin yenilecek.

Erken Seçimler

İstanbul'da Gedik Menkul Değerler Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Yabancı yatırımcılar erken seçim olasığından dolayı pozisyonlarını kapıyor," dedi ve "8 Haziran sabahı uyandıklarında, yüzde 50 erken seçim şansı vardı. Bu durum geçen hafta bir ölçüye kadar sürdü. Muhtemelen koalisyon görüşmeleri le birlikte, bu hafta bir miktar giriş görebiliriz" yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, bazı hisse senedi yatırımcılarının hali hazıra partilerin hükümet konusunda anlaşamaya varabileceğine ilişkin işaretlerdend estek aldığını söyledi. Ökte, ayrıca, Türkiye tahvillerinin temel olarak ABD faizlerinin artırılacağı beklentilerinden ve kötüleşmekye olan lokal enflasyon görünümünden dolayı satılmakta olduğunu sözlerine ekledi.

Barenberg ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Son satış dalgası, Fed'in eylül ayında faiz artırıdğında ne olacağının bir provasıydı," dedi.

Yıl başından bu yana, tahvil piyasasından net çıkışlar, Merkez Bankası verilerine göre, 4.5 milyar dolara ulaşırken, hisse senedinde net satışlar 227 milyon dolar oldu. 2012 yılında toplam 22 milyar doların üzerinde giriş gerçekleşmişti.

Tam Dönem

Türk Lirası dolar karşısında Perşembe günü yüzde 0.9 değer kazanarak, TSİ 17:20'de 2.6547 seviyesine geldi ve hükümetin kurulabileceğine ilişkin beklentiler ile seçim öncesi seviyelerine geri döndü. Bu hareketin ardından, Türk Lirası bu yılki kaybını yüzde 12'ye daraltmasına akrşın, tüm dünyada Brezilya realinden sonra en fazla değer kayben para oldu. İki yıl vadeli lira cinsinden tahvillerin faizi yüzde 9.86'ya düşmesine rağmen halen Ocak ayındaki düşük seviyesinin 3 yüzde puanı üzerinde.

Washington Institute'un Türkiye Araştırma Programı direktörü Somer Çağaptay, gelecek hafta yapılacak Meclis başkanlığı seçiminin koalisyonun kurulup kurulamayacağının açık bir işareti olacağını söyledi. 

Çağaptay, "Vekiller eğer, üçte iki çoğunluğun gerektiği ilk ya da ikinci turda başkanı seçerse, hükümet mümkün olabilir. Aksi halde erken seçim ihtimali daha güçlü" şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 23 Haziran'da yaptığı açıklamada, partiler arasındaki görüşmelerden bir anlaşma çıkmazsa, seçimin en erken Kasım ayında olabileceğini söyledi. 

Çağaptay, siyasi tartışmalardan ne sonuç çıkarsa çıksın, tarihin, yatırımcıların 2020'de yapılması programlanan seçimler öncesi için plan yapmasının daha iyi olacağını gösterdiğini belirtti. 

Haberin Devamı

Çağaptay, "Zira Türkiye'de bugüne kadar hiçbir koalisyon ya da azınlık hükümeti tam yasama dönemini tamamlayamadı" dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.