Yalova :THY`nin Hazine Garantili Dış Borç Turarı 1.9 Milyar Dolar

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İhalede Teklifler 28 Şubat Tarihine Kadar Alınacak... Sanırım Satış Nisan Ayı İçerisinde Gerçekleşir.

Devlet Bakanı Yalova Soruları Yanıtladı: -Thy, Özelleştirme Sürecinde Bir Dönemeçtir. Telekom`La Birlikte Kilit Taşıdır -Thy`Nin Hazine Garantili Dış Borç Tutarı 1.9 Milyar Dolar -İhalede Teklifler 28 Şubat Tarihine Kadar Alınacak... Sanırım Satış Nisan Ayı İçerisinde Gerçekleşir



ANKARA (A.A) - 13.12.2000 - Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Türk Hava Yolları`nın (THY) özelleştirme sürecinde bir dönemeç olduğunu belirterek, THY, Telekomla birlikte kilit taşıdır dedi. Yüksel Yalova, THY`nin özelleştirilmesi ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. THY`nin zararı konusunda Yalova, özelleştirme kapsamına alınan kuruluşların, kapsama alındığı günden buyana zararlarının yaklaşık 10 milyar doları bulduğunu kaydederek, THY`nin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. THY`nin özelleştirme kapsama alındığı 1990 yılından bu yana, toplam 466 milyon dolar ödendiğini hatırlatan Devlet Bakanı, bunun her yıl için ortalama 46.6 milyon dolar olduğunu, bugünkü Türk Lirası karşılığının ise 32 trilyon lirayı bulduğunu belirtti. Bu rakamla yaklaşık 22 bin kilometrelik köy yolunun yapılabileceğine işaret eden Yalova, havayolloarından istifade etmeyen değişik kesimlerin vergilerinin, siyasi kararsızlık ya da istikrarsızlık nedeniyle THY`ye tahsis durumunda kalındığını kaydetti. Devlet Bakanı Yalova, tüm bunlara karşılık THY`nin sektöründeki diğer havayolu şirketleri ile başarılı bir biçimde yarışabilmişse bunda THY yönetiminin de önemli payı olduğunu kaydetti.


ALTIN HİSSE UYGULAMASI;

Telekom`da yabancıların azınlık hissesi ile yönetim hakkı elde ettiği, THY`de ise yabancıların belli bir payın üzerine çıkamayacağı ve altın hisse uygulaması olacağı hatırlatılarak, Yeterli alıcı bulunabilecek mi? şeklindeki bir soru üzerine Yalova, THY`nin bu şartlarda özelleştirilebileceğine inandığımız için kamuoyunun karşısına çıktık dedi. THY`nin Hazine garantili dış borçlarının ne kadar olduğu sorusunu ise Yalova, bu rakamın 1.9 milyar doları bulduğu şeklinde cevapladı.


İHALE SÜRECİ;

İhale sürecine ilişkin bilgi veren Yalova, tekliflerin 28 Şubat tarihine kadar alınacağını, daha sonra satışa iliştkin müzakerelerin gerçekleştirileceğini belirterek, Sanırım satış Nisan ayı içerisinde gerçekleşir diye konuştu. Halka arz olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine ise Yüksel Yalova, şu anda blok satış üzerinde durulduğunu, ancak çalışanlar ile ilgili düşüncelerinin bulunduğunu kaydetti. THY`nin bugünkü noktaya gelişinde çalışanlarının büyük emeği olduğunun altını çizen Yalova, muhtemelen gelecek yılın sonuna doğru, çalışanların Tüpraş benzeri bir modelden yararlandırılmasının düşünüldüğünü kaydetti. Özellikle yurtdışında yayınlanan bazı haberlerde THY`nin borsa değerinin çok yüksek olduğu yönünde eleştirileri olduğunun hatırlatılması üzerine ise Yalova, Bizim fonksiyonumuz bir malı alıp satmak gibi algılanmamalı diye konuştu. Yalova, güven unsurunun çok önemli olduğunu, THY`nin de 10 yıllık zamanı geride bıraktığı, ancak güvende bir sorun bulunmadığını belirtti.


EKONOMİK PROGRAMA GÖRE ZAM;

Enflasyon programı gereğince kuruluşların belirli bir oranın üzerinde zam yapamadığı hatırlatılarak, yabancı ortak tarafından alınan THY`de bunun bir soruna yol açıp açmayacağı yönündeki başka bir soru üzerine de Devlet Bakanı Yalova, Hazine`nin bu konu ile ilgili düzenlemeleri bulunduğunu hatırlattı ve deyim yerindeyse enflasyonla mücadelede THY`ye tanınmış bir muafiyetin söz konusu olduğunu söyledi. Geçen yılın iki aylık bölümü de dahil olmak üzere bu yılın Haziran ayına kadar THY`de yüzde 23.8 oranında zam yapıldığını, Haziran`dan bu yana yapılabilen zammın ise sadece yüzde 1.14 olduğunu, toplamda ise bunun yüzde 25`de kaldığını kaydeden Yalova, şöyle devam etti: 1999 yılında uçak yakıtı için ödenen 177 milyon dolardı. Aynı mesafenin üzerini yüzde 5-6 ekleme yapılarak bu yıl Aralık ayı sonuna kadar ödenecek rakam ise 290 milyon dolardır. Bu yıl sadece yakıt tüketiminde yüzde 70`ler civarında bir yükü var THY`nin. Buna mukabil yüzde 25`lik zam ile yetinmek zorunda kaldık. Yalova, belli bir tarifeye göre zam yapmanın sadece alıcı açısından sorun olmadığını kaydederek, gereken düzenlemeleri satış ihalesinden önce yapacaklarını söyledi. OHAL bölgesine yapılan uçuşlardan kaynaklanan zararlar konusundaki bir soru üzerine de Yalova, OHAL kapsamındaki il sayısının gün geçtikçe azaldığını belirterek, bunun bir sorun teşkil etmeyeceğini belirtti.


REKABET KURULU OLURU VE FİNANCİAL TİMES`A REKLAM;

THY için Rekabet Kurulu`na başvurup vurmadıkları yönündeki bir soruyu da Yalova, Başvurduk, uygun görüldü diye cevapladı. Yabancı gazetelere ilan verilip verilmeyeceği şeklindeki bir soruyu da Yalova, Financial Times`a reklam verileceğini kaydetti.


KTHY, TURBAN`A BAĞLANDI;

Kıbrıs Türk Hava Yollarının hangi kuruluşa bağlandığının sorulması üzerine de Bakan Yalova, Turban`a bağlandı dedi. Son günlerde Özelleştirme Yüksek Kurulu`nun kararlarının tartışılmaya başladığının hatırlatılması üzerine ise Yalova, Her günün derdi kendine yetercevabını verdi. Öte yandan diğer hava yollarından THY`ye talep olup olmadığı yönündeki bir soruyu, Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar yanıtladı. İhale öncesi AB ülkelerinden hava yolları ile uzak doğu ülkeleri havayollarından birinin ilgisinin bulunduğunu kaydeden Bayar, ihaleden sonra taleplerin netlik kazanacağını kaydetti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.