Yeni Ürün ve Elektronik Ticaretle Atakta

05.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



16 ayrı ürün grubunda güçlü bir dağıtım ağına sahip olan Sezginler Gıda, son olarak BIC traş bıçaklarının dağıtımını aldı... Sırada üç ayrı ürün grubu olduğunu söyleyen Sezginler Gıda Genel Müdürü Ziya Hakan Atilla, çok kısa zamanda bunlarla da anlaşma sağlayacaklarını belirtiyor. Sadece bu ürünlerle şirketin cirosunun önümüzdeki yıl 20 milyon dolar artması bekleniyor.

Sezginler Gıda, dağıtımda daha da etkin olmak için gelişen trende ayak uydurdu ve internet üzerinden satış için web sitesi kurdu. Bu sektörün çok hızlı büyüdüğüne işaret eden Atilla, bu yıla iş hacimlerini önemli oranda büyüteceklerini söylüyor.

Karını artırdı: Bu yıl halka açılan Sezginler Gıda, ilk 9 ayda başarılı bir bilanço açıklandı. Şirketin geçen yılın 9 aylık döneminde 1 trilyon 156 milyar lira olan karı, 2000 yılının aynı döneminde 3 trilyon 322 milyar liraya çıktı. Atilla, mayıs ayında yaptıkları halka arz geliriyle kısa vadeli borçlarını da kapattıklarını bunun da kendilerini rahatlattığını söylüyor. Atilla, bu dönemde satışlarında yaşanan yüzde 30’luk reel büyümeye dikkat çekiyor.

Yılın son çeyreğine dair beklentilerinin de iyimser olduğunun altını çizen Atilla, mevsimsellik sebebiyle satışlarının yüzde 40’lık bölümünü yılın son çeyreğinde gerçekleştirdiklerine dikkat çekiyor. Sezginler Gıda, yıl sonunda 390 milyon dolar brüt, 330 milyon dolar net ciro hedefliyor. Şirketin 2000 yılı net kar hedefi ise 11.5-12 milyon dolar. 2001 yılında 450 milyon dolar ciro hedefleyen şirketin, net kar hedefi ise 22 milyon dolar.

BIC bıçaklarını dağıtacak: Sezginler Gıda, dört ayrı kulvarda faaliyet gösteriyor. Bunlar bayi dağıtım ağı, Cash&Carry mağazaları, fast food servis işi ve ithalat ve ihracat işi. Şirketin en önemli faaliyet alanı ise dağıtım. Dünyaca ünlü pek çok markanın dağıtımını yapan şirket, son olarak BIC bıçaklarının distribütörlüğünü aldı. Bu ürüne dair beklentilerinin olumlu olduğunu söyleyen atilla, 2001’de 20 milyon adet satış hedeflediklerini belirtiyor. Türkiye’de çok güçlü markalar olduğu yönündeki hatırlatmamıza ise Atilla, şu yanıtı veriyor: “Piyasada şu anda Gilette, Permatik ve Derby var. Biz bu markalarla başa çıkabileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye çapında 130 bin noktaya dağıtım yapıyoruz. Eğer bu noktalara ulaştırabilirsek Permatik ve Derby’e ciddi bir rakip olacağız.”

Sezginler Gıda, 2001 yılı sonuna kadar sektördeki Pazar payını yüzde 7-8’lere çıkarmayı hedefliyor. Bu ürünün şirketin 2001 yılı cirosunu 10 milyon dolar artırması bekleniyor.

Yeni ürünler yolda: Sezginler Gıda, 16 ana başlık altında 1000 ürünün dağıtımını yapıyor. Ancak şirket ürün yelpazesini genişletmek için üç ürün grubuyla görüşüyor. Bu ürün grubundan en önemlisi ise kozmetik. Kozmetik ürünlerinin, pahalı ve lüks ürünler olmadığını, daha çok orta sınıfa hitap eden ürünler olduğunu söyleyen atilla, bu ürün grubuyla ilgili çok yol katedildiğini yakında distribütörlük anlaşmasını imzalayacaklkarını belirtiyor.

Şirketin görüşmelerini sürdürdüğü diğer ürün grupları ise bebek maması ve bebek bezi. Bu şirketlerle de görüşmelerin sürdüğünü belirten Atilla, üç ürün grubunun da yurtdışı ve yurtiçinde tanınan markalar olduğunu söylemekle yetiniyor. Sezginler Gıda, bu markaların dağıtımına 2001’in başında başlamayı planlıyor. Bu ürünlerden 2001 için hedeflenen ciro ise, 20 milyon dolar.

Web ticareti yapacak. Sezginler Gıda, gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek için elektronik ticaret işine girme kararı aldı. Şirket bu amaçla fast food servis işinde bir web sitesi hazırlıyor. Şirketin amacı üreticilerle, otel, restoran, kafeterya ve barlardan oluşan müşterileri bir web sitesinde bir araya getirmek.

Bu sitede satıcılarla müşteriler web sitesinde karşı karşıya geleekler, satıcılar fiyatlarını,müşteriler taleplerini siteye girecekler hatta iki taraf web sitesi üzerinde pazarlık bile edebilecekler. Bu iki taraf arasında aracılığı da Sezginler ve Exel’in, yüzde 50-50 ortaklıkla kurduğu şirket yapacak. Adı Exel olacak yeni şirket, ürünleri satıcılardan alıp depolayacak ve siparis üzerine müşterilere teslim edecek. Atilla, “İhtiyacı olan ürünleri alıp depolama imkanı olmayan müşteriler bizimle çalışmayı tercih edecektir” diyor.

Exel’in dünyanın ikinci büyük lojistik firması olduğuna dikkat çeken Atilla, kurulacak şirketin yönetiminin tamamen Exel’e ait olacağını, Sezginler Gıda’nın bu şirketten kar payı alacağını belirtiyor.

Yeni şirketin 2001’in ortasında faaliyete geçmesi öngörülüyor. Söz konusu yatırımın, şirketin 2001 yılı cirosuna katkısının ise 15 milyon dolar civarında olması hedefleniyor.

Web’de dayanıklı tüketim eşyası satacak: Sezginler Gıda’nın Exel’le yaptığı anlaşma, şimdilik sadece hızlı tüketim ve parekende sektörlerini kapsıyor. Ancak şirket elektronik ticarette bu sektörlerle sınırlı kalmak niyetinde değil. Atilla, amaçlarının Exel’in de yardımıyla, 5 yıl içinde farklı sektörlere yönelmeko lduğunu söylüyor. Şirketin bu konuda üzerinde durduğu en önemli sektörler ise dayanıklı tüketim, otomotiv ve elektronik sektörleri. Exel’in dünyanın her yerinde müşterileri olan bir şirket olduğuna işaret eden Atilla, “Biz de zamanla onların global müşterileri ile iş yapma şansına sahip olabiliriz” diyor.

Üretimden çekilecek: Ağırlıklı olarak distribüsyon faaliyeti yürüten şirketin cirosunda, üretim yüzde 20 paya sahip. Şokomigo, Süz, Amigo Plenty markalı ürünler üreten Sezginler Gıda, ayrıca Düzce’deki tesislerinde senede 11 bbin ton fındık işliyor. Ancak şirket strateji olarak üretim ve marka yatırımı, alanlarında daha fazla büyümek istemiyor. Sezginler’in vizyonunda imalatın olmadığını söyleyen Atilla, “Bizim büyümek istediğimiz alanlar çok farklı. Bu nedenle bir marka yatırımı yapmak bizim vizyonumuzda yok. Son zamanlarda marka yatırımlarını yavaşlattık. Zaman içinde üretimden tamemen çekilebiliriz” diyor.

Cash&Cary’leri büyütecek: Sezginler Gıda’nın geliştirmek istediği faaliyetlerinden bir ide Cash&Cary’ler. Halen 2’si İstanbul’da olmak üzere, tolam 7 mağazası bulunan şirket, bu mağazalardan ayda 10 milyon dolar ciro elde ediyor. 500-2 bin metrekare alan üzerine kurulu mağazalarda Sezginler, 8 bin çeşit ürünün toptan satışını yapıyor. Cash&cary’lerin şu anki toplam satış alanı 10 bin 500 metrekare. Atilla, hedeflerinin her yıl bu mağazalara 10 bin metrekare satış alanı eklemek olduğunu söylüyor. Şirket, yeni mağazalarını Marmara Bölgesi, Ankara, İzmir gibi ekonominin daha yoğun oludğu bölgelerde kurmayı planlıyor.

Sezginler Gıda, 2000 yılında Cash&Cary mağazalarından 90 milyon dolar ciro elde etmeyi hedefliyor. 2001 yılında ise şirket, bu rakamı 196 milyon dolara çıkarmayı öngörüyor.

Şu anda Cash&Cary’lerin toplam cironun yüzde 23-24’ünü oluşturduğuna dikkat çeken Atilla, 2001’de ise bu rakamı yüzde 35’lere çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor.

İhracatta euro sıkıntısı: İç pazarda dağıtımını yaptığı ürünlerde önemli bir Pazar payına sahip olan şirketin cirosunun yüzde 15-16’sı ihracattan sağlanıyor.

Avrupa ülkelerine ihracat yapan şirket, euro’nun aşırı değer kaybından olumsuz etkilendi. Euro’da yaşanan düşüşe rağmen şirketin 2000 yılı için hedeflediği 40 milyon dolar ihracat hedefinde sapma beklenmiyor.(PARA-BORSAMARKET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.556 Değişim: -1,28% Hacim : 49.321 Mio.TL Son veri saati : 13:21
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.646
Açılış: 9.645
32,5010 Değişim: 0,28%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,5029
Açılış: 32,411
34,5730 Değişim: 0,23%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,6088
Açılış: 34,4942
2.480,32 Değişim: -0,12%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.494,04
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.