Yine enerji kavgası

10.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Enerji kavgası yeniden patlak verdi. DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu, gönderdiği bir yazıyla Enerji Bakanlığı`nı topa tuttu. Yeni kavga, öncelikle 13 Yap-İşlet-Devret projesinden kaynaklandı. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, DPT`nin YPK`ya gönderdiği 13 projeyi DPT`ye geri gönderdi. Bunun üzerine hem İzmirlioğlu`nun hem Özkan, hem de Enerji Bakanlığı ile arasındaki ipler gerildi.Başbakan Bülent Ecevit`in, ‘uzlaşın’ talimatı üzerine, bir süredir yatışmış gibi görünen enerji kavgası, DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu`nun Enerji Bakanlığı`na gönderdiği zehir-zemberek bir yazıyla yeniden alevlendi. İki kurum arasındaki kavganın şiddetlenmesine;

2002 yılında ortaya çıkacak enerji açığına karşı, Başbakanlık düzeyinde kararlaştırılan 13 adet öncelikli Yap-İşlet-Devret (YİD) projesi yol açtı. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan;

DPT`nin önce uygun görüş verip sonra YPK`ya sevkettiği 13 projeyle ilgili karar taslağını, Enerji Bakanlığı`nın isteği üzerine DPT`ye geri gönderince ipler koptu. YPK`ya sevkettikleri karar taslağının kendilerine geri gönderilmesine çok sinirlenen İzmirlioğlu, Enerji Bakanlığı`na ağır suçlamalar içeren bir yazı gönderdi. Yaylım ateşinden, Başbakan Yardımcısı Özkan da payını aldı.

İzmirlioğlu Özkan`ı ‘enerji açığının hafifletilmesine yönelik girişimi zaman kaybına uğratmakla’ itham etti. İzmirlioğlu, Enerji Bakanlığı`na gönderdiği yazıda, kendilerine Özkan tarafından geri gönderilen karar taslağının ‘YPK’da tekrar imzaya açıldığını` bildirdi.

Olaylar nasıl gelişti;
Başbakan Bülent Ecevit kamuoyuna geçen ay yaptığı açıklamada, DPT tarafından YPK`ya sevkedilen projelere ilişkin kararın ‘hızla çıkacağını’ söylemişti. DPT`nin olumlu görüş verdiği, YİD paketi, 10 rüzgar ve 3 hidroelektrik santral projesinden oluşuyor.İki kuruluş arasındaki sorun, uygun görüş istenen projelerin sayısında ve görüş bildirme zamanlamasında düğümleniyor. Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, 12 Eylül tarihinde DPT`ye gönderdiği yazıda 27 Mayıs 2000`de başbeakan Yardımcısı Özkan başkanlığında yapılan toplantıyı hatırlatı.

Bu toplantıda, ‘‘DPT`nin uygun görüş verdiği YİD projelerinden 2000-2002 döneminde işletmeye girebilecek olanların, gerekli teminat ve taahhütler alınarak, anlaşmalar imzalanarak garantili sistem içinde yürütülmesine karar verildiğini’’ hatırlatan Ersümer, şöyle devam etti: ‘‘Aynı karar doğrultusunda 2002 yılında enerji arzında oluşan açık sonucu 8 Mayıs ve 16 Haziran 2000 tarihlerinde, 2002 yılında işletmeye açılma taahhüdünü veren YİD kapsamında 5 termik ve 7 hidrolik proje için DPT Müsteşarlığı`ndan görüş istendi.’’ Ersümer, 13 proje dışında önerdikleri 12 projenin bazıları için çok uzun süredir ‘uygun görüş beklediklerini’ belirterek, ‘‘Zamanında uygun görüş verseydiniz bu projelerden 12 milyar kilovatsaat katkı sağlanacaktı’’ dedi.

DPT: Açığın sebebi bakanlık;
DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu, Enerji Bakanı Cumhur Ersümer`in eleştirilerine şöyle cevap verdi: Bu projeler için görüş ve tavisyelerde bulunduk. Iğdır projesinde yer ve kapasite seçimi sakıncalı. Aliağa LNG ve Aliağa Fuel-Oil projelerinde tarifeler yüksek. Bu projelerin işletmeye gireceği 2003-2005 dönemindede yeterli üretim kapasitesi oluşacağı için sonraki yıllara ertelensin dedik. Buna rağmen, bakanlık bugün aynı projeleri Müsteşarlığımızın görüşlerini dikkate almadan, aynı şartlarda tekrar uygun görüşe gönderiyor.``Karşı karşıya bulunulan enerji açığının nedeni Müsteşarlığımızca projelere onay verilmemesi değil, bugüne kadar Müsteşarlığımızca onay verilmiş ve yapım kararı alınmış olan kamu ve özel kesim projelerinin uygulamaya geçirilmemesidir. (HÜRRİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.555 Değişim: 0,26% Hacim : 52.065 Mio.TL Son veri saati : 15:10
Düşük 9.508 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,4879 Değişim: 0,12%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,7806 Değişim: 0,17%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.492,21 Değişim: 1,21%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.494,65
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.