312. Madde Mahkumlarına Af Olamaz

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

MHP Grup Başkanvekili Köse: -Anayasa`Nın 14. Maddesi Değişmediği Sürece, 169. Maddeden, 312. Maddeden Mahkum Olanlar Af Kapsamına Giremez. Bunlara Af Getirilse Bile Anayasa Mahkemesi İptal Eder -Terörle İlgili Suçlar, Mafya, Çete, Banka Soyguncuları, Hırsızlık Ve Irz Davalarının Af Kapsamına Alınmasını İstemiyoruz -Cezaevleri, Adli Zabıta Kurulunca Rahatlayacaktır`


ANKARA (A.A) - 13.11.2000 - MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, Anayasa`nın 14. maddesi değişmediği sürece, 169. maddeden, 312. maddeden mahkum olanlar af kapsamına giremez. Bunlara af getirilse bile Anayasa Mahkemesi iptal eder dedi. Köse, TBMM`de gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, 10 Kasım Cuma günü iktidarı oluşturan üç partinin genel başkanlarının af konusunu ele aldıklarını, bu konuda bir uzlaşmaya vardıklarını, ancak henüz ayrıntıların belli olmadığını söyledi. Af konusunun ya Cumhurbaşkanı tarafından iade edilen yasa üzerinden ya da ceza indirimi şekliyle hazırlanan yeni bir düzenleme olarak ele alınacağını anlatan Köse, şöyle konuştu: Böyle bir yasa çıkartılırken Anayasa Mahkemesi`nin iptal gerekçesi, Cumhurbaşkanı`nın iptal gerekçesi dikkate alınacaktır... Böyle bir düzenleme sırasında kimin affedileceği, kimin affedilmeyeceği konusunu bilemem. (Kırcı, Erbakan, Yağmurdereli af kapsamına girsin) diye bir gayret yok. Böyle düzenlemelerde falanca girsin, filanca girmesin olmaz.


ADALET BAKANLIĞI`NIN TASLAĞI;

İsmail Köse, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk`ün af ile ilgili taslak hazırladığını, bu taslağın bugün-yarın kendilerine geleceğini anlattı. Köse, yapılacak düzenleme ile ilgili olarak kesinlikle komisyon kurulmayacağını belirtti. MHP`li Köse, af konusunda parti olaraküç rezervlerinin bulunduğuna işaret ederek, Bunlar, terörle ilgili suçlar, mafya, çete, banka soyguncuları, hırsızlık ve ırz davaları... dedi. TCK`nın 312. maddeleriyle ilgili rezervlerinin de bulunduğunu ifade eden Köse, bu maddenin ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne ilişkin hükümler içerdiğini söyledi.Köse, sözlerini şöyle sürdürdü:


Anayasa`nın 14. maddesi değişmediği sürece 312. maddeden suçlu bulunanları af kapsamına alamazsınız. Aksi takdirde anayasal suç işlersiniz. Kürtçe eğitim nasıl yaptırırsınız? Anayasanın ilgili maddesi (eğitim dili Türkçe`dir) diyor. Aksi bir durum Anayasayı tadile girer, devletin bölünmesine gider. Anayasa`nın 125. maddesine gider. Bunun suçu idamdır. 312. maddenin kaldırılması halinde mutlaka yerine yeni bir düzenleme konulmalıdır. Bu konu üzerinde fazla tartışılmaması gerekir. Suç işleyen bir kişiyi cezalandırırken, (devlete karşı suç işleyeni cezalandırmayalım) demek olmaz.Siz o zaman çoğunluğu değil, azınlığı korumuş olursunuz. Anayasa`nın 14. maddesi değişmediği sürece, 169. maddeden, 312. maddeden mahkum olanlar af kapsamına giremez. Bunlara af getirilse bile Anayasa Mahkemesi iptal eder.


BANKA SOYANLAR;

MHP olarak banka soyanlarla ilgilibir hazırlık yaptıklarını bildiren Köse, sözlerini şöyle sürdürdü: Biz banka soyulması konusunda zaman aşımı olmasını da istemiyoruz. 12 Eylül 1980 tarihinin milat olmasını ve bir komisyon kurularak bu tarihten sonra banka soyan, içini boşaltanların ihtisas mahkemesinde yargılanmasını istiyoruz. Bu konuda bir çalışmamız var. Bu çalışma sadece ekonomik ve mali suçları içermektedir.


5 ARTI 5

MHP Grup Başkanvekili Köse, Cumhurbaşkanının 5 yıllığına seçilmesini ve aynı kişinin ikinci kez seçilebilmesini öngören ve 5 artı 5 şeklinde adlandırılan anayasa değişikliği konusunu basından okuduğunu, kendisinin yapılan hazırlıktan bir bilgisi olmadığını söyledi. Böyle bir düzenlemenin intikam kanunu şeklinde nitelenmemesi gerektiğini de ifade eden Köse, kendisininanayasa değişikliklerinin bir paket halinde ele alınmasının dahayararlı olacağını düşündüğünübildirdi.


ADLİ ZABITA;

Köse, cezaevlerinde yaşanan olaylara da değinerek, Cezaevlerinde yaşanan olaylar, Üçbaşlılığın sona ermesiyle, F Tipi cezaevi yapılmasıyla, adli zabıta kurulmasıyla çözülür. Adli zabıta kurulunca cezaevleri rahatlayacaktır diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.