Akgül: Müdahaleler komisyonumuzda bir insan hakları ihlali olarak değerlendirmemiştir

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Akgül: Cezaevlerine Yapılan Müdahale, İnsanın En Kutsal Hakkı Olan Yaşama Hakkını Korumak Gayesi İle Yapıldığından, Komisyonumuzca Bir İnsan Hakkı İhlali Olarak Değerlendirilmemiştir


ANKARA (A.A) - 21.12.2000 - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hüseyin Akgül, cezaevlerine yapılan müdahalenin, insanın en kutsal hakkı olan yaşama hakkını korumak amacıyla yapıldığını belirterek, Müdahaleler, komisyonumuzca bir insan hakkı ihlali olarak değerlendirilmemiştir dedi. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplanarak cezaevleriyle ilgili alt komisyondan bilgi aldı. Toplantıdan sonra açıklama yapan Akgül, İnsan Hakları Komisyonu`nun 5 Aralık 2000 tarihinde ölüm oruçlarını sona erdirmek için bir alt komisyon kurduğunu hatırlattı. Bu alt komisyonunun 5 Aralık günü hemen göreve başlayarak, kuruluşundan 2 saat sonra İstanbul Bayrampaşa Cezaevi`ne hareket ettiğini anlatan Akgül, komisyonun 19 Aralık 2000 tarihine kadar görevine devam ettiğini söyledi.


Akgül, komisyonun, alt komisyonunun görevini liyakatla yerine getirdiğine ve her yolu deneyerek ölüm orucu tutanları iknaya çalıştığı kararına vardığını belirtti. Akgül, komisyonun kendisinden kaynaklanmayan nedenlerle girişimlerinde başarısız kaldığını ifade ederek, şöyle konuştu: Cezaevlerine müdahale, insanın en kutsal hakkı olan yaşama hakkını korumak gayesi ile yapıldığından, komisyonumuzca bir insan hakkı ihlali olarak değerlendirilmemiştir. Komisyon bundan sonra da cezaevleriyle ilgili olarak araştırma ve incelemelerine devam edecektir. Bayramdan sonra yapılacak ilk toplantıda bir komisyon kurulmasını, bu komisyon marifetiyle tekrar incelemelere başlanmasını, sevkiyatların, sevk edilen mahkumların durumlarını ve cezaevlerinin yeni yapılarının tekrar gözden geçirilmesini inceleyecektir.


Akgül, daha önce Ulucanlar Cezaevi`nde yaşanan olaylarda olduğu gibi otopsi raporları sonucunda bazı spekülatif yorumlara sebep olunmaması için Adalet Bakanlığı`na başvurduklarını bildirerek, Otopsi raporlarının titizlikle hazırlanması için başvuruda bulunduk dedi. Bir gazetecinin, Komisyonunuz, ölüm orucu tutanların ölüm sınırına yaklaştığını tespit etmişti. Şimdi doktorlar öyle bir tehlike bulunmadığını söylüyor. Komisyonunuz yanıltılmış olabilir mi? sorusunu Akgül, Komisyonumuz (ölüm sınırına yaklaşılmıştır) şeklinde bir ifadede bulunmadı diye yanıtladı. Akgül, insanların kendi iradesiyle bile olsa yaşama hakkının elinden alınmasının hem hukuken hem de etik olarak mümkün olmadığını ifade ederek, yaşama hakkı en kutsal haktır dedi. Komisyon üyelerinin hepsinin aynı görüşte olup olmadığı sorusunu yanıtlarken de Akgül, toplantıya katılan bütün milletvekillerinin aynı görüşte olduklarını, ancak cezaevine yapılan müdahalelerin de inceleneceğini söyledi.


KAMER GENÇ;

Komisyon Üyesi DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de, cezaevlerini müdahale kararının siyasi irade tarafından alındığını bildirerek, komisyonun bu konuda görüş bildirmesinin doğru olmayacağını söyledi. Genç, ölüm orucu tutanlarla ilgili bir soruyu yanıtlarken de, cezaevlerine gittiklerinde çoğu zaman ölüm orucu tutanlar dışında örgütlerin sözde liderleriyle görüştüklerini söyledi. Genç, gittiğimizde konuştuğumuz bazı mahkumlar, başlarına kırmızı bir band takmışlardı. Yüzlerinde çökmüş bir ifade vardı. Ancak gerçekten ölüm orucu tutuyorlar mı yoksa başka şeyler mi alıyorlar, bunlara doktorların karar vermesi gerekir diye konuştu. Mehmet Bekaroğlu`nun yalnız olarak cezaevlerine gittiğinde, sağlıklarını yitirmiş mahkumlar gördüğünü kendilerine söylediğini aktaran Genç, Hükümet`in F tipi cezaevlerinin açılışını erteledikten sonra mahkumları oraya nakletmesinin yanlış olduğunu söyledi. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk`ün, nakillerin geçici olarak yapıldığı açıklamasını hatırlatan Genç, bu durumun aydınlatılması gerektiğini kaydetti. Genç, ayrıca Adalet Bakanı Türk`ten, kimin hangi cezaevine nakledildiğini açıklamasını da istedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.108 Değişim: 0,30% Hacim : 67.776 Mio.TL Son veri saati : 16:12
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3821 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0688 Değişim: 0,01%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,52 Değişim: 0,26%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.