Anap MKYK Sona Erdi

25.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
-Anap Genel Başkan Yardimcisi Andican: -``Meclis Başkanliği Seçiminin Demokratik Ve İyi Bir Seçim Olduğunu Düşünüyoruz`` -``Abd`De Bulunduklari İçin Seçime Katilamayan 2 Arkadaşimiz İle İlgili Mkyk Üyesi Arkadaşlarimizdan Bazilarinin Sitemleri Dile Gelmiştir`` -``Anap Olarak Sözde Ermeni Soykirimi Karar Tasarisi İle İlgili Kalici Ve Sürekli Bir Organizasyonun Oluşturulmasi Gerektiği İnancindayiz``


ANKARA (A.A) - 25.10.2000 - ANAP Genel Başkan Yardımcısı Ahat Andican, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) olarak TBMM Başkanlığı seçiminin demokratik ve iyi bir seçim olduğunu düşündüklerini belirterek, ``Toplantıda, ABD`de bulundukları için seçime katılamayan 2 arkadaşımız ile ilgili MKYK üyesi arkadaşlarımızdan bazılarının sitemleri dile gelmiştir`` dedi. ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz başkanlığında toplanan MKYK toplantısı sona erdi. Üç saat süren toplantının ardından açıklama yapan ANAP Genel Başkan Yardımcısı Andican, toplantıda, teşkilatlarla ilgili bazı düzenlemelerin gündeme geldiğini bildirdi. Teşkilattan sorumlu genel başkan yardımcısının toplantıda bilgi verdiğini belirten Andican, gençlik ve kadın kolları teşkilatlarının 68 ilde ve 166 ilçede teşkilatlanmasını tamamladığını, kalan bölgelerde teşkilatlanma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. MKYK üyelerinin TBMM başkanlık seçimi ile ilgili görüşlerini dile getirdiklerini ifade eden Andican, demokratik ve iyi bir seçim olduğunu düşündüklerini söyledi. ANAP adayı Murat Başesgioğlu`nun 2 oyla seçimi kaybettiğini hatırlatan Andican, ``Toplantıda, ABD`de bulundukları için seçime katılamayan 2 arkadaşımızla ilgili de, MKYK üyesi arkadaşlarımızdan bazılarının sitemleri dile gelmiştir.


Tabi bu sitemlere katılmak mümkün değildir. Bir açıdan keşke olmasaydı diyebileceğimiz bir durum...Ama sonuçta parti kararı alınamayan, grup kararı alınamayan bir konudur. Bundan üzüntü duyduğumuzu belirtiyoruz. Kendilerinin de bu konuda hayli üzüntülü oldukları inancı içerisindeyiz`` diye konuştu. Bazı bakanların TBMM başkanlığı seçiminde etkili olabilmek amacıyla bazı milletvekilleriyle diyalog içerisine girdiği iddialarının da gündeme geldiğini anlatan Andican, ``Bu tip yaklaşımların özellikle Meclis Başkanlığı seçimi gibi tamamen tarafsız bir ortamda yapılması gereken bir seçimde olmaması gerektiği inancındayız ve devletin bakanlıklarının bu tip konularda kullanılmaması gerektiğini düşünüyoruz`` dedi.


İPTAL EDİLEN KHK`LER;

Anayasa Mahkemesi`nce iptal edilen kanun hükmündeki kararnamelerin bugün içinde bulunduğu durum ve geleceğe yansımasıyla ilgili olarak da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan`ın gelinen son noktalara ilişkin değerlendirmeler yaptığını anlatan Andican sözlerini şöyle sürdürdü: ``Özellikle Vakıfbank`ın ve benzeri bazı özelleştirme prosedürlerini de ilgilendiren bir iptaldir bu. Bu konuyla ilgili olarak da özellikle Meclis`in çalışmaya başladığı andan itibaren henüz komisyonlar teşkil edilemediği için resmen çalışma başlamamıştır. Ama başladığı andan itibaren KHK`ların dayanağı olan bu yetki yasası iptal edilmiş olduğu için pratiğe indirgenemeyen hızla yasa tasarısı olarak meclis gündemine getirilmek durumundadır. ANAP olarak bu konuda ortaklarımızla birlikte yoğun bir çalışma sergileme durumundayız. Bir çok yasa tasarısı var geçilmesi gereken ama öncelikle Meclis İç Tüzüğü`ndeki uzlaşma sonunda yapılması amaçlanan değişikliklerin bir an önce gerçekleştirilmesi lazım. Aksi takdirde yalnızca KHK olarak getirilmek istenen yasa tasarıları bile gündeme gelse, hayli uzun bir zaman alacaktır. Meclisin gündemini çok uzun süre meşgul edecektir kaygısı içerisindeyiz. O bakımdan bu hızlandırma sürecinin ancak iç tüzük değişikliklerinin meclis açılır açılmaz gerçekleştirilmesiyle olacağı inancındayız.``


SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI KARAR TASARISI;

MKYK`da tartışılan bir diğer konunun da, uzun süredir Türkiye`nin ve dünyanın gündeminde olan sözde ermeni soykırımı karar tasarısı olduğunu belirten Andican, ``kalıcı ve sürekli`` bir organizasyonun oluşturulması gerektiği inancında olduklarını ifade etti. Bağımsız bütçeli ve bağımsız çalışma imkanlarına sahip klasik ve bürokratik anlayıştan uzak bir çalışma ortamının sağlanması gerektiğine işaret eden Andican, bu çalışma grubu ya da kurumunun dış dünya ile çok rahat ilişki içerisinde olması gerektiğini söyledi. Andican, şöyle dedi: ``Bugüne kadar dış dünyada da ermeni sözlerinin doğru olmadığı şeklinde yayın yapan, çeşitli şekillerde bilimsel çalışma yapan bütün bilim adamlarını da kavrayacak, bütün bilim adamlarını da çalışmalarıyla bu sistematiğin bünyesine alacak bir anlayışa sahip olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda ANAP olarak kendi partimiz içerisinde Ermeni meselesi ile ilgili bazı bilgileri aktaracağız. Mecliste yapılacak genel görüşmede de önerilerimizi gündeme getireceğiz.``


SORULAR;

Andican, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin ``Meclis başkanlığı seçiminde devlet bakanlıklarının bu tür konularda kullanılmaması gerektiğini söylediniz. Bu kullanıldığı anlamına mı geliyor?`` sorusunu şöyle cevaplandırdı: ``Basında ve bir muhalefet partisinin sözcüleri aracılığıyla böyle bir konu gündeme getirildi ve bazı bakanlıkların ve bakanların kendi bakanlık yetkilerini ve imkanlarını kullanarak, bazı partilerin üyeleriyle doğrudan diyaloga girdikleri şeklinde sözler söylendi demeçler verildi. İşte bu noktada bu yorumu yapıyorum. Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinde meclis başkanlığı gibi tarafsızlık ilkesi üzerine oturması gereken bir konunun kesinlikle devletin bakanlıkları aracılığıyla yönlendirilmeye çalışılmaması gerektiğini vurguluyorum.``


BİLİMSEL KURUM;

Edinilen bilgiye göre, toplantıda, MKYK üyelerinden Agah Oktay Güner, Veysel Atasoy, Oltan Sungurlu ve Yılmaz Karakoyunlu sözde Ermeni soykırım iddialarını araştırmak üzere, bilim adamlarının da bulunacağı, Yüksek Öğretim Kurumu`nun (YÖK) organizasyonunda bilimsel bir kurum oluşturulması gerektiği yönünde görüş bildirdiler. Turizm Bakanı Erkan Mumcu`nun da, sözde Ermeni soykırım iddialarının, önümüzdeki zaman içerisinde yeniden gündeme gelebileceğini, buna karşı tedbirli olunması ve Türkiye`nin ``doğruları ortaya koyan taraf`` olması gerektiğini ifade ettiği öğrenildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan`ın ise iptal edilen kanun hükmünde kararnamelerin öncelikli olarak Meclis`in gündemine getirilmesini dile getirdiği vurgulandı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.972 Değişim: 1,88% Hacim : 46.032 Mio.TL Son veri saati : 13:19
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3296 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0744 Değişim: -0,13%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.286,55 Değişim: 0,40%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.287,63
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.