Anayasa Değişikliği Teklifi`nin görüşmeleri ertelendi.

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Teklifin 2. fıkrasının iptaline ilişkin karar yayınlanana dek görüşmelere ara verildi.

Tbmm Anayasa Komisyonu, Anayasa Değişikliği Teklifi`nin görüşmelerini, Anayasa Mahkemesi`nin Siyasi Partiler Kanunu`nun 103. maddesinin ikinci fıkrasının iptaline ilişkin gerekçeli kararının yayınlanmasına kadar erteledi.

-Adalet Bakanı Türk: "Anayasa Mahkemesi Son Zamanlarda Kritik Konuları Kısa Zamanda Gerekçesini Yayınlayarak Sonuçlandırdı"

ANKARA (A.A) - 14.12.2000 - TBMM Anayasa Komisyonu, Anayasa Değişikliği Teklifi`nin görüşülmesini, Anayasa Mahkemesi`nin Siyasi Partiler Yasası`nın (SPY) 103. maddesinin ikinci fıkrasının iptaline ilişkin gerekçeli kararının yayınlanmasına kadar erteledi. Komisyondaki görüşmeler sırasında, DSP, MHP ve ANAP`lı üyeler tarafından görüşmelerin ertelenmesi yönünde bir önerge verdi. Önergede, Anayasa Mahkemesi`nin verdiği iptal kararı hatırlatılarak, görüşülen teklifin Anayasa`ın 68. maddesiyle ilişkili olduğu ve bu nedenle yüksek mahkemenin gerekçeli kararının beklenmesi istendi. FP`li komisyon üyeleri bu önergeye karşı çıktılar. FP Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, parlamentonun yaptığı işin kural koymak olduğunu belirterek, karar gerekçesinin beklenmesinin "bir şeyi değiştirmeyeceğini" kaydetti. FP İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş ise Türkiye`de Büyük Millet Meclisi`nin "üst organ olduğunu, mahkemenin ne kadar yüce olursa olsun alt organ olduğunu" söyledi. Yalçıntaş, "Beklemeyelim, biz vazifemezi yapalım" diye konuştu. FP Trabzon Milletvekili Şeref Malkoç ise anayasa değişikliklerinin Anayasa Mahkemesi`nin denetimine tabi olmadığını ifade ederek, önergeye karşı çıktı. Yapılan oylamada, önerge, koalisyon ortağı partilere mensup üyelerin oylarıyla kabul edildi. Böylece, anayasa değişikliği teklifinin görüşülmesine Anayasa Mahkemesi`nin gerekçeli kararının yayınlanmasına kadar ara verildi.

-"BEKLENMESİ DOĞRU OLUR"-

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Anrayasa değişikliği teklifinin siyasi partilerle ilgili bölümünün, odak tanımına ilişkin olduğunu söyledi. Türk, şöyle konuştu: "Anayasa Mahkemesi üç yıl önce, SPY`de daha önce yer alan odak tanımını iptal etmişti. İki gün önce de yeni düzenlemeyi iptal etti. O nedenle Anayasa Mahkemesi`nin gerekçeli kararı dikkate alındıktan sonra, komisyonda değişikliğin değerlendirilmesi daha doğru olur." Türk, sürenin ne kadar olacağını ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, "Anayasa Mahkemesi, son zamanlarda bazı önemli konuları, kritik konuları kısa zamanda gerekçesini yayınlayarak sonuçlandırdı" dedi. Bakan Türk, Anayasa Mahkemesi kararı yayınlandıktan sonra komisyonun tekrar konuyu değerlendireceğinisöyledi.

-GÖRÜŞMELER-

Komisyondaki konuşmasısırasında Türk, demokratik rejimlerde siyasi partilerin sistemin vazgeçilmez unsurları olduğunu belirterek, partilerin, rejimin temel kurallarına uymaları gerektiğini söyledi. Başka ülkelerde cumhurbaşkanlarının arka arkaya iki kez seçilme olanağı bulunduğunu anlatan Türk, bunun deneyimli kişilerden yararlanma imkanı sağlayacağını kaydetti. Türk, yasama döneminin de 5 yıl olmasının cumhurbaşkanının görev süresiyle paralellik gösterdiğini belirterek, "bu iki sürenin çakışma olasılığı çok zayıf gözükmektedir" diye konuştu. Türk, 1982 Anayasası`nın 18 yıl önce yürürlüğe girdiğini belirterek, o dönemde çıkan yasaların değiştirilememesi gibi bir durumun sözkonusu olmadığını söyledi. Türk, "Ancak, bu yasaların mahkemelerde anayasaya aykırı olduğunun öne sürülememesi, hukukun üstünlüğüne aykırılık teşkil etmektedir" dedi. Görüşmelerin başında söz alan DYP Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya, daha önce aynı maddeleri kapsayan bir anayasa değişikliği teklifinin komisyona geri çekildiğini anımsattı. İyimaya`nın, görüşmelerin geri çekilen teklifle yenisinin birleştirilerek yapılması yönündeki önerisi kabul edilmedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.057 Değişim: 2,84% Hacim : 81.472 Mio.TL Son veri saati : 17:22
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.071
Açılış: 8.864
32,3159 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,1104 Değişim: -0,03%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.293,42 Değişim: 0,70%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.304,45
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.