Anzaklar Şimdi De İstanbul Boğazı`nda

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Türkiye`de bulunan Yeni Zelanda Heyeti, özellikle deprem mühendisliği, eğitim ve turizm alanlarında iki ülkenin ticari ilişkiye girebileceğini vurguladı.


Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantıları için Türkiye`de bulunan Yeni Zelanda Ticari Anlaşmalar Bakanı Hon Jim Sutton, ve beraberindeki işadamları dün İstanbul`da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu`nun (DEİK) konuğu olarak Türk işadamları ile bir araya geldi. Sutton, iki ülke arasında ticaretin gelişme potansiyeli bulunduğunu belirtti ve özellikle deprem mühendisliği ile eğitim alanında ülkelerinin çok ileri seviyede olduğuna dikkat çekerek işbirliği önerdi. Bununla beraber Sutton, iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin yeterince gelişmediğini de söyledi. Türkiye Yeni Zelanda`ya yılda 12 milyon dolarlık ihracat yaparken 15 milyon dolar ithalat gerçekleştiriyor. İki gündür Ankara`da temaslarda bulunduğunu ve bu temaslar sonucunda Türk ihracatçıları için Yeni Zelanda`nın çok iyi bir pazar olduğunu anladığını belirten Sutton, Orta Asya Ülkelerine hizmet sektöründe Türkiye ile ortak olarak gidilmesi noktasında fikir birliği sağlandığını bildirdi.


DEPREM MÜHENDİSLİĞİ;

Yeni Zelanda Heyeti Türkiye gibi kendi ülkelerinin de riskli bir deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak yaşanan tecrübeleri birbirine aktarma yoluyla iyi bir işbirliğinin gerçekleştirilebileceğini söyledi. Deprem mühendisliğinde oldukça ileri bir seviyede olduklarını belirten Yeni Zelanda Heyeti, bu teknolojiyi Türkiye`yle paylaşabileceklerini de dile getirdi.


EĞİTİM İŞBİRLİĞİ;

Yeni Zelanda Dubai Ticaret Ofisi Bölge Müdürü Tim Sheppard da toplantıda yaptığı konuşmada, Yeni Zelanda`nın ana dilinin ingilizce olduğunu, dolayısıyla Türkiye için önemli bir dil eğitim merkezi olabileceğini söyledi. Sheppard, birçok ülkeden öğrenci aldıklarını belirterek Türk ve Yeni Zelanda üniversitelerinin arasında eğitim amacıyla öğrenci değişimine gidebileceğini söyledi. Konu hakkında Finansal Forum`a açıklama yapan DEİK İcra Kurulu Başkanı Yavuz Zeytinoğlu ise, Yeni Zelanda`nın sunduğu eğitim olanaklarının çok karlı olduğuna dikkat çekti. Yeni Zelanda`da bir öğrencinin yıllık eğitiminin 5 ila 6 bin dolara malolduğunu söyleyen Zeytinoğlu, bu rakamın ABD ve Avrupa ile karşılaştırıldığında çok az olduğunun altını çizdi. Bu arada, Sheppard, 3.8 milyon gibi düşük bir nüfuslarının bulunduğunu da hatırlatarak bu nedenle yurt dışından işçi aldıklarının altını çizdi ve Türkleri çalışmak için Yeni Zelanda`ya çağırdı. (FİNANSAL FORUM)

İş Konseyi yok
Türkiye-Yeni Zelanda İş Konseyi kurulması konusunda bir aşama kaydedilmediğini belirten Zeytinoğlu, şu anda yeterli işadamı katılımının gerçekleşmediğini belirtip ancak katılım sağlanırsa bu işbirliğine ilişkin zemin oluşturabileceğine dikkat çekti. Yeni Zelanda hayvancılık, biyolojik tarım, çip teknolojisi, gıda ve telekomünikasyon sektörlerinde dünya çapında rekabet gücüne sahip.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5777 Değişim: 0,20%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8245 Değişim: 0,46%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.418,69 Değişim: -0,58%
Düşük 2.406,05 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.