Avrupa`dan yakın takip

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ölüm oruçlarını sona erdirmek için aynı anda 20 cezaevine yapılan operasyonlara Avrupa basını büyük ilgi gösterdi. Özellikle Yunan gazeteleri Türkiye için çok ağır ifadeler kullandı.Türkiye`de F tipi cezaevlerini protesto için yapılan ölüm oruçlarına son vermek için düzenlenen operasyonlara Avrupa basını geniş yer ayırdı. Gazetelerde dün yayımlanan haberler ve değerlendirmeler şöyle:

BRİTANYA
Operasyonların Af Yasası`nın veto edilmesinden hemen sonraya denk gelmesi dikkat çekici. Operasyon insan hakları kuruluşları tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor. 20`ye yakın ölü var, 25 yaralının durumu ise ağır. Güvenlik güçleri sert bir direnişle karşılaştı.Güvenlik güçlerinin tank ve helikopter destekli 20 cezaevine düzenlediği operasyonda, Ümraniye`deki mahkûmlar kalaşnikoflarla ateş açtı. Tedaviyi reddeden onlarca ölüm orucu direnişçisi zorla beslenmeye çalışılıyor.

BBC:
Ölü sayısının resmi açıklamanın üzerinde olduğu sanılıyor. Devlet söz vermesine rağmen F tipine sevklere başladı. Adalet Bakanı ise bunun geçici olduğu yönünde güvence veriyor. İnsan hakları kuruluşları endişe içinde.


ABD
Ölü sayısı en az 22. Türkiye`nin F tipi cezaevi sistemine geçiş çabaları, AB`ye üyelik sürecinin parçası. Daha önce pek çok operasyona maruz kalan mahkûmlar, yeni cezaevlerindeki güvenlikleri konusunda devlete güvenmiyor. Jandarma helikopterler eşliğinde operasyon yaptı. Operasyon sırasında Bayrampaşa Cezaevi`nden dumanlar yükseldi ve pek çok mahkûm kendini yaktı.


FRANSA
20 Türk cezaevine kanlı polis baskını yapıldı. 15 mahkûm kendini yakarak öldürdü, iki jandarma öldürüldü. CNN-Türk`teki görüntüler Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk`ün `mahkûmların kendi kendilerini yaktıkları` açıklamasına ters düştü. Zorla hastanelere sevk edilen mahkûmlar hastanede de beslenmeyi reddetti. Başbakan Bülent Ecevit, Teröristleri kendi terörlerinden koruyoruz derken, hapishanelerde bütün gün silah sesleri duyuldu. 1996`daki açlık grevinde de 12 kişi ölmüştü.
Türk hükümeti, iki aydan beri devam eden ölüm oruçlarını durdurmak için baskın yolunu seçti. Kanlı operasyonda 15 mahkûm kendini yaktı, iki jandarma ise belli olmayan nedenlerle öldü.


YUNANİSTAN
Katliam, hayata dönüş operasyonu kana bulandı. İnsan haklarından, ilke ve değerlerin korunmasından ve adaletten söz edenler, Türk makamlarının siyasi rakiplerine ve Kürtlere yaptıklarına tepki gösterme ihtiyacını duymuyorlar. Buna karşı, Türkiye`yi okşuyorlar ve uzak bir gelecekte de olsa AB`ye girmesi için Türkiye`nin ayaklarına halı seriyorlar.


EKSUSIA:
Türkiye her gün bilinçli olarak iç güvenliğini, insanların siyasi görüşlerini hür bir şekilde dile getirmeleri hakkıyla karıştırıyor. Ankara, AB karşısındaki yükümlülüklerinden hiçbirini yerine getirecek durumda değil.

TO VIMA: Güç gösterisi yapan ordudan kanlı müdahale.

VRADINI: Cezaevleri hücrelerinden kan damlıyor.


APOYEVMATINI:
Türk cezaevlerinde kan ve kaos.


ALMANYA
Türkiye, 61 gündür açlık greviyle modern hapishanelere nakilleri durdurmak isteyen 1159 aşırı solcu mahkûmun sözünün geçtiği hapishanelerde kontrolü ele geçirmek istiyordu. Koğuşlarda 150 mahkûm bir arada kalıyor. Böylelikle mahkûmlar örgütleniyor. Ankara bu yüzden yıllar önce küçük hücreleri bulunan modern hapishaneler inşa etmeye karar vermişti. Ancak bu F tipi cezaevleri hep direnişle karşılaştı. Mahkûmlar tek kişilik hücrelerde işkenceye uğrayacaklarından korkuyordu. Türk askerleri yaklaşık 284 siyasi mahkûmun ölüm orucunu sona erdirmek için 20 hapishaneye baskın düzenledi. Pek çok mahkûm hayatını kaybetti. TV`ler Bursa ve Adana hapishanelerinden görüntüler yayımladı, ama polis İstanbul`da Bayrampaşa Hapishanesi`nin etrafını çevirip gazetecilerin girişine izin vermedi.


Bayrampaşa açlık grevinin merkezlerinden biriydi. Pazartesi akşamı televizyonların ölüm orucundakilere tıbbi müdahale için hazırlık yapan hastanelerin görüntülerini yayımlamasıyla baskın düzenleneceği belli olmuştu. Solcu mahkûmlar 100`den fazla mahkûmun bir arada bulunduğu koğuşlardan bir ya da üç kişilik hücrelere nakledilmelerini engellemek için 61 gündür beslenmeyi reddediyordu. Bunun nedenini küçük hücrelerde işkenceye uğrama olasılığının daha yüksek olmasına bağlıyorlar. İnsan hakları örgütlerine göre, işkence, Türk hapishanelerinde çok yaygın. Terörle Mücadele Yasası`nın 16`ncı maddesine göre, siyasi mahkûmların birbiriyle görüşme ve konuşma hakkı yok. Bu yüzden önde gelen avukat ve hekimler de F tipi cezaevlerini eleştiriyor. İnsan hakları savunucuları, Adalet Bakanı Türk`ün F tipi nakilleri erteleyip tecritle ilgili düzenlemelerin değiştirilmesi vaadinin suya yazılmış sözler olduğu kanısında.


İTALYA
IL MANIFESTO: Türk usulü yakma. Ortaçağ engizisyon mahkemesinin insanları diri diri yakma cezasına mahkûm etmesi gibi. Avrupa ise olup biteni sessiz sedasız seyrediyor.

CORIERE DELLA SERA: Türk hapishanelerinde katliam. Polis isyanı kırdı. 15 kişi kendini ateşe verdi, iki güvenlik görevlisi de öldürüldü. Reform tasarısını protesto amacıyla başlatılan açlık grevi trajik biçimde sona erdi.Türkiye cezaevlerindeki koğuş sisteminde içeriye cep telefonu ve silah bile sokulabiliyor. AB`ye girmek isteyen Türkiye bir dizi kriz yaşıyor. Ancak Brüksel, demokratik reformların gerçekleştirilmesini ve insan haklarına saygı gösterilmesini istiyor. Kısacası her şey yeniden başlıyor. Türk cezaevlerinde operasyon, 15 kişi diri diri yanarak öldü. Hayata Dönüş Operasyonu katliam ve iki erin ölümüyle sonuçlandı. Türkiye, isyan karşısında boyun eğmemek ile insan hakları konusunda uluslararası camianın beklentilerini boşa çıkarmamak arasına sıkışıp kalmıştı. Ancak yapılanlar bir işe yaramadı. (RADİKAL)




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.