Avrupa`nın Gözü MHP`de

04.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Fransa`nın Ankara Büyükelçisi Garcia, MHP`nin değişimini ilgiyle izlediklerini belirtirken, AB Parlamentosu`nun Türk kökenli milletvekili Ceyhun, MHP`yi dışlayarak sorunların çözülemeyeceğini söyledi.


AB Dönem Başkanı Fransa`nın Ankara Büyükelçisi Bernard Garcia ve AB Parlamentosu Türk kökenli milletvekili Ozan Ceyhun Avrupa`nın MHP`deki değişimi ilgiyle izlediğini söyledi. Türkiye`nin genç bir cumhuriyet olduğunu ve bu nedenle batıya kıyasla milliyetçiliğin önemli bir yer tuttuğunu belirten AB Dönem Başkanı Fransa`nın Ankara Büyükelçisi Bernard Garcia, Türk siyasetçilerinin milliyetçiliğe hâlâ önemli ölçüde atıfta bulunduğunu bunun da söylemlerinde kolaylıkla görebildiğini belirtti. Türkiye Cumhuriyeti genç bir cumhuriyet ve milliyetçiliğin önemli bir yer tutması çok doğal ancak dünyadaki milliyetçilik anlayışının değiştiği bir gerçek. MHP de bu çerçevede değerlendirilmeli diyen Garcia şöyle devam etti:


Dünyada milliyetçilik gerçeği önemli bir evrim geçiriyor. Milliyetçilik Batı`da gitgide yumuşuyor. İşte MHP de bu değişimin ışığında değerlendirilmelidir. MHP dünyadaki bu değişimden kendini soyutlayamaz. Ayrıca soyutlamıyor da. Kendi içinde bir değişim yaşadığını gözlemleyebiliyoruz. Bu süreci ilgiyle izliyoruz. Bu önemli bir gelişme ve ayrıca iktidarda önemli bir sınav veriyor. Gayet başarılı buluyorum. MHP sosyalleşen bir parti ve bunu yapmayı sürdürecektir sanırım. Değerlendirmesine MHP`nin bir değişim süreci içinde olmasının dileyenlerden biriyim sözleriyle başlayan AB Parlamentosu`nun Türk kökenli Alman milletvekili Ozan Ceyhun, Ancak, Türkiye`nin geleceği açısından MHP`nin hangi yöne doğru gelişeceği ve değişeceği sorusunun cevabı çok önemli. Dünün MHP`si olarak kalırsa aynı zamanda Türkiye`nin iç barışı açısından değerlendirildiğinde bu vahim bir gelişme olur dedi.


DIŞLAMAK HATA OLUR;

Türkiye`nin AB üyeliği ve var olan sorunlar göz önünde tuttulduğunda iktidarda olan bir MHP ile tek muhalefet partisi rolüne soyunan bir MHP arasında çok büyük farklar olacağını ifade eden Ceyhun, Bu çerçevede Türkiye`de gerçek anlamda toplumsal bir barış ancak her iki kesimin `şahinleri` arasında gündeme gelecek bir uzlaşma ile mümkün olacaktırdiye konuştu. MHP`nin Kopenhag Kriterleri ile ilgili bir toplantı yapıyor olması ve AB Karma Parlamenterler Komisyonu`nun eş başkanı MHP Milletvekili Kürşat Eser`in bu alandaki çabalarının çok olumlu gelişmeler olduğunu söyleyen Ceyhun, MHP`yi dışlayarak hatta onu radikalizme iterek Türkiye`nin sorunlarının çözülebileceğine inanmak Türkiye gerçegini iyi tanımamak anlamına gelir. Eğer MHP iktidar ortağı olmasaydı acaba bugün Türkiye Helsinki Zirvesi`nde alınan kararı onaylamış bir ülke olabilir miydi bilmiyorum. Ya da Türkiye`yi cok zor durumda bırakacak ve iç çatışmaları kışkırtacak bir idam kararı bekletilebilir miydi diye sormadan edemiyorum dedi.


MHP içinde AB``ye yönelik olarak canla başla çabalayanlar var. Onların rolü çok önemli ve karşıtları ile aynı seviyede muamele görmemeleri için de özen gösterilmelidir diyen Ceyhun MHP`ye yönelik nihai bir açıklama yapmak için neüz erken olduğunu belirtti. Avrupa Birligi düzeyinde bir Haider ve partisi FPÖ`ye tahammül olmadığının çok net görüldüğünü söyleyen Ceyhun, MHP de geçmişinden dolayı Avrupa`da bir çok çevre tarafından `ırkçı parti` diye damgalanmış bir konumda. Diğer yandan Avrupa Birligi, MHP`nin de iktidar olduğu bir dönemde Türkiye`nin Avrupa Birliği üyeliği yolunda ilerlemesi icin yoğun çabalar sarfetmekte bu dikkate alınmalıdır dedi. Ceyhun değerlendirmesini şu sözlerle tamamladı:


Tüm bu gelişmelere rağmen MHP içinde geçmişi doğru bulan kafaların var olduğu gerçeği ve onların söz sahibi oldukları oranda gündeme gelebilecek tehlikeler göz ardı edilmeleli. Kanımca MHP, geçmişten ders çıkarmış, her türlü şiddeti red eden, Türkiye gerçeğinin bir parçası ve hükümet ortağı bir parti olma sorumluluğunun bilincinde bir parti olmalı. MHP, yakından izleyeceğimiz süreçte bir bakıma onun dışındakilerin ona olan bakışını `olumlu veya olumsuz`` olarak bizzat kendisi belirleyecektir (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: 0,00% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,4474 Değişim: 0,00%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5383
Açılış: 32,4475
34,7826 Değişim: 0,18%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8739
Açılış: 34,721
2.478,54 Değişim: 0,66%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.480,99
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.